4.08.2013

Προγράμματα απεξάρτησης ώρα μηδέν


Ο ΟΚΑΝΑ και οι φορείς ψυχικής υγείας κινδυνεύουν με λουκέτο εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των προϋπολογισμών τους. Με κοινούς αγώνες απαντάνε οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν στο κατειλημμένο κτίριο του οργανισμού

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

Ψεκασμένοι από τα χημικά που τους έριξαν τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Υγείας, κουρασμένοι από τον εμπαιγμό των πολιτικών ηγεσιών, αλλά παρ’ όλα αυτά αισιόδοξοι υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ τούς συναδέλφους τους από το ΚΕΘΕΑ, το 18 Ανω, τα Κέντρα Πρόληψης και τις δομές ψυχικής υγείας στο κατειλημμένο επί 19 ημέρες κτίριο της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ προχθές το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση, αφού τα 18 εκατομμύρια του μειωμένου κατά το ήμισυ προϋπολογισμού δεν καλύπτουν καν τη μισθοδοσία, ενώ υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη 28 εκατομμυρίων.

Ανατρέπονται οι συμβάσεις

Επιπλέον τους ζητείται να επιστρέψουν μέρος των δεδουλευμένων, με απόφαση του Λογιστηρίου του Κράτους, ανατρέποντας αναδρομικά νόμιμα υπογεγραμμένες συλλογικές συμβάσεις. «Ο σημερινός προϋπολογισμός ισοδυναμεί με λουκέτο. Αυτό δεν σημαίνει μόνο 700 απολύσεις, αλλά ότι θα πεταχτούν στον δρόμο οι 8.500 άνθρωποι που είναι ενταγμένοι στα προγράμματα και θα μείνουν χωρίς ελπίδα οι 3.500 που είναι στις λίστες αναμονής» είπε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, Γιάννης Κακλαμάνης, αντιπροτείνοντας κοινούς αγώνες σε όλες τις δημόσιες δομές απεξάρτησης.

«Ετοιμάζουν μια “θεραπευτική σούπα” που θα έχει λίγο πρόληψη, λίγο υποκατάσταση, λίγο θεραπεία, αλλά τίποτα ουσιαστικό. Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές απεξάρτησης και στην ψυχική υγεία είμαστε και η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των ευάλωτων ομάδων που τους προορίζουν για τον κοινωνικό Καιάδα. Η απάντησή μας είναι ή αυτοί ή εμείς» είπε ο Ηρακλής Γκότσης από το 18 Ανω. «Δεν αγωνιζόμαστε για να μη χάσουμε προνόμια, αλλά για την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα όσων απευθύνονται στις υπηρεσίες μας να έχουν φροντίδα» είπε ο Τάκης Χαλδαίος από το ΚΕΘΕΑ.

Πρώτη μεγάλη νίκη

«Μια πρώτη μεγάλη νίκη» χαρακτήρισε την κοινή συνάντηση εργαζομένων στην ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου. Σε έντονο ύφος ήταν η παρέμβαση της εκπροσώπου του ΚΚΕ, Λούλας Καρατζά, που παρότρυνε τους εργαζόμενους να σφυρηλατήσουν συμμαχίες με τα ταξικά σωματεία εγκαταλείποντας τις ψευδαισθήσεις διαμεσολάβησης. Εξίσου έντονη ήταν η απαίτηση των από κάτω για κοινή δράση των οργανώσεων της Αριστεράς για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι, θεραπευόμενοι και χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου