4.13.2013

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία, την Απεξάρτηση και την Πρόληψη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τις σημερινές κινητοποιήσεις στην Ημέρα Δράσης για την Ψυχική Υγεία, την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων και την Πρόληψη 

Αθήνα 12/4/2013 

Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, στα κέντρα πρόληψης, στο «18 ΑΝΩ» και στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς» πραγματοποίησαν σήμερα από κοινού μαζική και ιδιαίτερα ζωντανή συγκέντρωση και διαδήλωση, στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας δράσης, που εντάσσεται στις συνεχείς κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, ενάντια στην κατάρρευση των δομών στην Ψυχικής Υγεία και στην Πρόληψη. Μαζί τους, με πανό και πικέτες συμμετείχαν οι γονείς των θεραπευόμενων του ΟΚΑΝΑ, το τμήμα νέων και εφήβων του ΟΚΑΝΑ «Ατραπός» και πολλοί άλλοι.  Αφού ξεκίνησαν από ξεχωριστές προσυγκεντρώσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Υγείας και στο- από τις 19/3- κατειλημμένο διοικητικό κτίριο του ΟΚΑΝΑ, οι διαδηλωτές συναντήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών και βάδισαν αρχικά προς τη Βουλή και έπειτα προς το Υπουργείο Υγείας.

Η κατάσταση στην Ψυχική Υγεία και στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων έχει επιδεινωθεί δραματικά στα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Οι δε μνημονιακές πολιτικές έρχονται να τσακίσουν κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων, εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους σε όλες τις δομές και στέλνοντας στον κοινωνικό καιάδα τους θεραπευόμενους. Οι περικοπές στους προϋπολογισμούς του ΟΚΑΝΑ, των δομών του «Ψυχαργώς» και των Κέντρων Πρόληψης έχουν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που δίνουν καθημερινά μάχη για να τα κρατήσουν ζωντανά, να είναι απλήρωτοι από 6 έως 11 μήνες και οι υπηρεσίες να υπολειτουργούν και να απειλούνται με κλείσιμο. Αντίστοιχα, οι εξυπηρετούμενοι σε αυτά άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο ή σε «νέα άσυλα» και «κέντρα κράτησης» με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Ενώ τα προβλήματα χρονίζουν και οι εργαζόμενοι και τα σωματεία βρίσκονται σε αγώνα εδώ και καιρό, οι εφαρμοστές των ακραίων προγραμμάτων λιτότητας τους κοροϊδεύουν, πετώντας τους σα μπαλάκι από Υπουργείο σε Υπουργείο, από Υπουργό σε Υφυπουργό, ενώ στο σημείο που «εξαντλείται» ο διάλογος τα ΜΑΤ αναλαμβάνουν το ρόλο τους.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η απάντηση που δίνουν συντονισμένα όλοι οι εργαζόμενοι είναι μία: αγώνας για την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη δημόσια, δωρεάν και ποιοτική φροντίδα όσων την έχουν ανάγκη, αγώνας για συλλογική, εργασιακή και προσωπική επιβίωση!

Στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, αποτελούμενη από τον συντονιστή του Τμήματος Υγείας Νίκο Μανιό και τους βουλευτές Χρήστο Καραγιαννίδη (Δράμας), Μαρία Μπόλαρη (Α΄Αθήνας), Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Α΄ Θεσσαλονίκης) και Αφροδίτη Σταμπουλή (Σερρών). Σε κοινή τους δήλωση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που η συγκυβέρνηση συνθλίβει. Δήλωσαν επίσης πως θα συμβάλλουν με κάθε τρόπο στη στήριξη των αιτημάτων τους και των δράσεων που θα αποφασίσουν, για την ανατροπή της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής και της συγκυβέρνησης που οδηγεί όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας στο περιθώριο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου