4.22.2013

Η ΔΗΜΑΡ δεσμεύεται για λύση σε προβλήματα του χώρου Ψυχικής Υγείας. Η Σκοπούλη;

αναδημοσίευση από το psi-action

  


Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και η τοποθέτηση της Φωτεινής Σκοπούλη στο υπουργείο Υγείας ήταν ίσως η μοναδική ευκαιρία του κόμματος του Φώτη Κουβέλη να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την Ψυχική Υγεία. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν είδαμε αυτό το ενδιαφέρον αλλά οι ψυχικά πάσχοντες / χρήστες των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές, βιώνουν μια πρωτοφανή εγκατάλειψη από το κράτος.

Η Φωτεινή Σκοπούλη, συνεχίζοντας τα επικοινωνιακά παιγνίδια των προκατόχων της (Αβραμόπουλου, Λοβέρδου κα), καταγγέλλει τους φορείς ψυχικής Υγείας για κακοδιαχείριση και αφήνει τις δομές χωρίς τα αναγκαία χρήματα τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων όσο και για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για διαστήματα που φτάνουν τους 10-11 μήνες!

Μάλιστα, η κα Σκοπούλη φαίνεται να είναι τόσο απορροφημένη με τον καταγγελτικό της ρόλο που, όπως φαίνεται, έχει ξεχάσει ότι το ίδιο το υπουργείο είναι αρμόδιο να ελέγχει τις σχετικές καταγγελίες και να εποπτεύει τους φορείς. Φυσικά, εφόσον δεν μπορεί να ελέγξει αυτά που η ίδια καταγγέλλει, δεν μπορεί να ελέγξει και όσα καταγγέλλονται από τους εργαζόμενους, οι οποίοι εκτός από απλήρωτοι είναι πλέον και πλήρως απροστάτευτοι.

Κατά διαστήματα, διαβάζουμε στον τύπο διάφορες δηλώσεις της, όπως ότι θα συγκροτηθούν επιτροπές για την αξιολόγηση των δομών ψυχικής υγείας, αλλά και αυτές αναιρούνται από την ίδια λίγες μέρες αργότερα: “προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τα πορίσματα της ήδη αξιολογημένης κατάστασης της ψυχικής υγείας” !!! Και μένουμε να αναρωτιόμαστε αν την κατάσταση θα την αξιολογήσει η Σκοπούλη ή αν είναι ήδη αξιολογημένη. Βέβαια, τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει και η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.


Παρόμοιο ήταν και το “ενδιαφέρον” της Φωτεινής Σκοπούλη για το μέτρο της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων, το οποίο χαρακτήρισε ως τελείως άδικο και υποσχέθηκε την κατάργηση των σχετικών διατάξεων (Λοβέρδου, Μπόλαρη). Εννιά μήνες πέρασαν από τότε και η υπόσχεση της υφυπουργού έμεινε ...στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Αυτά και πολλά άλλα, τα οποία έχουν γραφτεί πολλές φορές και εδώ και αλλού, είναι τα έργα της κας Σκοπούλη και της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Γι' αυτό με εξέπληξε το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ πριν από λίγες μέρες (μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω).

Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται να ανακοινώσει η ΔΗΜΑΡ ότι “δεσμεύεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθούν τα επιτακτικά προβλήματα”. Μήπως ανακάλυψε τώρα “τα επιτακτικά προβλήματα”; Μήπως δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση και δεν ευθύνεται για την κατάσταση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας (και όχι μόνο); Μήπως έχει ξεχάσει ότι αρμόδια υφυπουργός για την Ψυχική Υγεία είναι η (προταθείσα από τη ΔΗΜΑΡ) Φωτεινή Σκοπούλη;


“Οι εργαζόμενοι που με δικές τους προσπάθειες καταφέρνουν και διατηρούν, ακόμα, υψηλό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών βρίσκονται σε απόγνωση”, αναφέρει το δελτίο τύπου της ΔΗΜΑΡ. Μόνο που η κατάσταση που οδήγησε τους εργαζόμενους σε απόγνωση δεν δημιουργήθηκε μόνη της και σίγουρα σχετίζεται με τις μέχρι σήμερα πολιτικές και της ΔΗΜΑΡ.

ΥΓ. Την 4η Απριλίου 2013 "οι εργαζόμενοι που με δικές τους προσπάθειες καταφέρνουν και διατηρούν, ακόμα, υψηλό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών..." αντί να συναντήσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνάντησαν ...τα ΜΑΤ και αντιμετωπίστηκαν με κλομπ και χημικά.







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Άμεση Λύση για υπηρεσίες που παρέχονται από το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας « ΑΡΓΩ».



Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», αποτελούμενη από εκπρόσωπους των εργαζομένων, των ασθενών και του Δικτύου των Φορέων, είχαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θωμάς Ψύρρας, Νίκη Φούντα και Γιώργος Κυρίτσης.



Οι βουλευτές ενημερώθηκαν για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Ψυχικής Υγείας κυρίως για τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπου λόγω μείωσης της χρηματοδότησης κινδυνεύουν με αναστολή της λειτουργίας τους. Απλήρωτοι εργαζόμενοι, χρέη προς το ΙΚΑ που φέρνουν αντιμέτωπες τις διοικήσεις με τη δικαιοσύνη και την παράλληλη αύξηση του αριθμού των ασθενών.



Επιτακτικά τέθηκαν τα ζητήματα βιωσιμότητας που αφορούν:



Την άμεση εκταμίευση των διαθέσιμων πόρων του τακτικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση του Β τριμήνου, μια διαδικασία που καθυστερεί, την στιγμή που 3000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 8-11 μήνες και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταβολή των επόμενων χρηματοδοτήσεων. Οι εργαζόμενοι που με δικές τους προσπάθειες καταφέρνουν και διατηρούν, ακόμα, υψηλό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών βρίσκονται σε απόγνωση. Τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους αλλά είναι απαραίτητα για την συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων



Τον κίνδυνο να σταματήσουν την λειτουργία τους οι μονάδες αν δεν υπογραφεί άμεσα το Σύμφωνο με την ΕΕ για επαναχρηματοδότηση τους με τον παράλληλο κίνδυνο να χαθούν περίπου 120 εκατ. από πόρους του ΕΣΠΑ λόγω της μη έγκαιρης απορρόφησης.



Επιπλέον αναφορά έγινε και στην ανάγκη να διευθετηθούν όλα τα θεσμικά ζητήματα του χώρου: να υπογραφούν άμεσα οι σχετικές συμβάσεις, να θεσπιστεί μόνιμο σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης, να πιστοποιούνται οι δαπάνες από ορκωτούς λογιστές.



Οι Βουλευτές τόνισαν ότι Δημοκρατική Αριστερά δεσμεύεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθούν τα επιτακτικά προβλήματα, αλλά και να προχωρήσει ένας γενικότερος σχεδιασμός στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Αποτελεί κεντρική προτεραιότητα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να γίνει με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ασθενών και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα την τωρινή περίοδο που αυξάνονται οι ανάγκες των πολιτών για υπηρεσίες δημόσιας ψυχικής υγείας.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου