4.15.2013

Εκαναν το ΕΣΥ σύγχρονο Καιάδα κατ’ έντολήν των τροικανών

Νοσοκομεία κλείνουν, τα κρεββάτια απο 46.000 μειώνονται στις 36.000, η δωρεάν περίθαλψη σταδιακά καταργείται και σχεδιάζουν να βγάλουν στο σφυρί-υπό μορφή ενοικίασης-σε ξένα ασφαλιστικά ταμεία τις υποδομές του ΕΣΥ

Της Ντάνι Βέργου

48
Το τοπίο άλλαξε για κάθε ασθενή, προσερχόμενο γιατρό, νοσηλευτή, διοικητικό, εργαζόμενο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Νοσοκομεία έβαλαν λουκέτο, κρεβάτια έκλεισαν, κλινικές καταργήθηκαν, τμήματα μεταφέρθηκαν, γιατροί και νοσηλευτές αναζητούνται καθότι έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση αλλά όχι προστατευόμενο.

Στα πρώτα βήματα του Μνημονίου, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε μιλήσει για επικείμενο λουκέτο στο 20% των νοσοκομείων του ΕΣΥ το 2013 εάν μέχρι τότε δεν είχε επιτευχθεί ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία – κάτι που δεν επιτεύχθηκε αλλά αντίθετα συνεχίζεται η ύφεση. Αλήθεια έλεγε. Σήμερα γίνεται λόγος για λουκέτο μέχρι και στο 30% των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Από τα 137 νοσοκομεία –132 συν 5 ΙΚΑ– που κάθε ένα είχε τη δική του διοίκηση προ Μνημονίου, σήμερα μετράμε 87 διοικήσεις και μας λείπουν 3 νοσοκομεία -1ο, 3ο και 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ– που έκλεισαν.

Τμήματα και κλινικές μετρούσαμε 3.447 προ Μνημονίου και σήμερα έχουμε 2.650 μετά την κατάργηση 797.

Οι μνημονιακές επιταγές ήθελαν και κατάφεραν το κλείσιμο 11.000 κρεβατιών από τις συγχωνεύσεις κλινικών – τμημάτων και 50 διασυνδεόμενων νοσοκομείων. Το ΕΣΥ με τα 46.000 προβλεπόμενα κρεβάτια και τα 36.000 υπάρχοντα…

Τα παραπάνω έχουν γίνει χωρίς καμία τεκμηρίωση, αφού ο χάρτης υγείας που θα αποτύπωνε τις ανάγκες της χώρας σε υπηρεσίες υγείας δεν έχει ακόμα παραδοθεί, παρόλο που ετοιμάζεται την τελευταία 10ετία κι έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτόν.

Οι συγχωνεύσεις έχουν οδηγήσει πολλά νοσοκομεία να λειτουργούν στο όριο και ο κίνδυνος να υποβαθμιστούν σε Κέντρα Υγείας ή ακόμα και να κλείσουν είναι υπαρκτός. Συγχωνεύτηκαν νοσοκομεία που τα χωρίζει μεγάλη απόσταση, όπως για παράδειγμα το Νοσοκομείο Ικαρίας με το Νοσοκομείο της Σάμου ή το Νοσοκομείο Λήμνου με το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Το Μνημόνιο έφερε την κατάργηση μικρών νοσοκομείων που εξυπηρετούν τοπικούς πληθυσμούς.

Για διάθεση 550 κρεβατιών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, «ελληνικές ή ξένες», έκανε λόγο η πρόταση νόμου του Α. Λοβέρδου το 2011. Σήμερα η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για την αξιοποίηση δομών του ΕΣΥ με την ενοικίαση κρεβατιών σε ιδιώτες. «Αντί να εξάγουμε γιατρούς, γιατί να μην αξιοποιήσουμε υποδομές του ΕΣΥ. Γιατί να μην κάνουμε ιατρικό τουρισμό» δήλωνε στις αρχές του χρόνου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και διευκρίνιζε: «Να νοικιάσουμε υποδομές του ΕΣΥ σε ξένα ασφαλιστικά ταμεία».

……………………………………………………………….

Στην γκιλοτίνα του ΕΟΠΠΥ

Κόβουν δαπάνες και τις φορτώνουν στους ασφαλισμένους

49Το υπερ-ταμείο μνημονιακής έμπνευσης θα μπορούσε να είναι συνώνυμο της μετακύλισης του κόστους στις τσέπες των ασφαλισμένων. Στα τέλη του 2012, με την αποχώρησή του, ο πρώτος διοικητής του, Γερ. Βουδούρης, μίλησε για μείωση 50% της δαπάνης περίθαλψης του Οργανισμού σε σχέση με το 2009, χρονιά κατά την οποία η δαπάνη για περίθαλψη ήταν 10 δισ. ευρώ, ενώ το 2011 περιορίστηκε στα 7,5 δισ. ευρώ και το 2012 έκλεισε στα 5,5 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μ. Σαλμάς, σε πρόσφατες δηλώσεις του, έκανε λόγο για κατά 1,1 δισ. ευρώ μειωμένες δαπάνες του ΕΟΠΥΥ φέτος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του. Οι μεγαλύτερες περικοπές αφορούν φάρμακα, νοσήλια και διαγνωστικές εξετάσεις. Πέρυσι η δαπάνη μειώθηκε σε σύγκριση με το 2011 κατά 1 δισ. ευρώ.

Επιβάλλονται εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους, οροθετικούς κ.ά. Καθορίζεται συμμετοχή 50% στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και 30% στους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων επί του συνόλου της δαπάνης προς συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές όταν γίνεται χρήση Κλειστού Ενοποιημένου Νοσήλιου.

Δικαιολογούμενες φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες περιορίζονται. Ποσοστά συμμετοχής και κρατήσεις ασφαλισμένων αυξάνονονται. Μεγαλώνει η λίστα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η πρόσβαση των ανασφάλιστων εμποδίζεται. Καθιερώνεται η αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας και καλύπτεται μόνο το φτηνότερο γενόσημο φάρμακο, ακόμα κι όταν ο γιατρός επιμένει σε συγκεκριμένο φάρμακο. Επιβάλλονται η κράτηση ενός ευρώ για κάθε συνταγή και η είσπραξη 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα νοσοκομεία, μέτρο που παρεμποδίζει τη νοσηλεία των φτωχών ανθρώπων.

Το υπερ-ταμείο χρωστάει 2 δισ. ευρώ σε γιατρούς και φαρμακοποιούς –ποσό που αφορά παλιά χρέη– μέχρι το τέλος του 2011. Αναλυτικά: 700 εκατ. αφορούν γιατρούς, 170 εκατ. φαρμακοποιούς. Τα χρέη προς τους φαρμακοποιούς για το 2012 ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ και προς τους γιατρούς τα 300 εκατ. ευρώ.

Γιατροί

Ολόκληροι νομοί της χώρας στερούνται κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες και το υπουργείο Υγείας, αντί να αυξήσει, συνεχώς μειώνει τον αριθμό των συμβεβλημένων γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αφήνοντας ακάλυπτο όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Βασικές ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου, όπως αυτή του παιδιάτρου, που λείπει από 21 νομούς, ή του καρδιολόγου, που δεν υπάρχει σε 8 νομούς. Αλλες ειδικότητες έχουν γίνει δυσεύρετες, όπως η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία και η δερματολογία. Ακόμη και στους λίγους νομούς όπου υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των γιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός. Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝ.Ι.–ΕΟΠΥΥ).

Αυτή τη στιγμή οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΝ.Ι.-ΕΟΠΥΥ, είναι 4.200. Με τη νέα μείωση θα μετράμε 3.100 για 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Το υπερ-Ταμείο δεν έχει πληρώσει τους γιατρούς από τον Οκτώβριο του 2012, ενώ για κάθε επίσκεψη ο γιατρός αμείβεται με 10 ευρώ, από τα οποία του μένουν τα 6,5. Προ ΕΟΠΥΥ όλοι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί ήταν συμβεβλημένοι με τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον Οργανισμό και η αμοιβή για κάθε επίσκεψη ήταν 16 ευρώ συν τις κρατήσεις (20 ευρώ μεικτά).

Το Μνημόνιο όντως μιλά για μείωση του αριθμού των γιατρών του ΕΟΠΥΥ κατά 10% το 2013 και 10% το 2014. Μπορεί ο ασφαλισμένος να μη βρίσκει γιατρό, αλλά το υπουργείο Υγείας βρίσκει τον στόχο που έχει θέσει η τρόικα.

…………………………………………………………….

Η αυτοθυσία των εργαζομένων 
48b

Στην αυτοθυσία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έχουν αφεθεί οι παροχές υγείας στους πολίτες. Δουλεύουν νύχτες και αργίες, ενώ τους οφείλονται υπερωρίες πέντε μηνών –και σε ορισμένες περιπτώσεις ενός έτους– και οι μνημονιακοί μισθοί τους είναι κατά 40-60% μειωμένοι -ανάλογα με τη βαθμίδα τους- σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Η υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι γεγονός. Τα κενά σε γιατρούς φτάνουν τα 6.000. Οι προσλήψεις έχουν μηδενιστεί. Δεν αντικαθίστανται ούτε όσοι αποχωρούν με σύνταξη. Το 8μηνο Φεβρουαρίου – Αυγούστου 2012 σημειώθηκε μείωση προσωπικού κατά 2.092 άτομα. Την πενταετία 2012-2016 το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει για τα νοσοκομεία 15.112 αποχωρήσεις υπαλλήλων και μόνο 2.261 προσλήψεις.

Οι αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών ακρωτηριάζονται. Η μισθολογική εξόντωση των δημόσιων λειτουργών της Υγείας με τις περικοπές στο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο και την ωριαία αποζημίωση των εφημεριών σβήνει ό,τι είχε απομείνει από την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας του 2008. Τα κονδύλια εφημεριών από 323 εκατ. ευρώ το 2012 μειώνονται σε 285 εκατ. ευρώ το 2013.

Μελέτη της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς έδειξε ότι ο ακαθάριστος ετήσιος μισθός του συντονιστή διευθυντή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το 2010 ήταν 55.997 ευρώ και σήμερα είναι 36.825 ευρώ. Ο μισθός διευθυντή ΕΣΥ ήταν 54.305 ευρώ και σήμερα είναι 34.152 ευρώ, του επιμελητή Α’ ήταν 42.660 ευρώ και σήμερα 29.367, του επιμελητή Β’ 32.372 ευρώ και σήμερα 16.275 ευρώ και ο ακαθάριστος ετήσιος μισθός του ειδικευόμενου ήταν 22.008 και σήμερα 16.275.

Την ίδια ώρα μείωση έχει υποστεί και η ακαθάριστη αμοιβή της μέσης ενεργής εφημερίας από 903 το 2010 για τον συντονιστή διευθυντή Α’ ζώνης ΕΣΥ σε 320, από 251 σε 108 για τον συντονιστή διευθυντή Β και Γ’ ζώνης ΕΣΥ, από 251 σε 108 για τον διευθυντή ΕΣΥ, από 198 σε 104 για τον επιμελητή Α’ ΕΣΥ, από 169 σε 93 για τον επιμελητή Β ΕΣΥ και από 125 σε 75 για τον ειδικευόμενο.

Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας μίλησε για «περιορισμένο» κονδύλι εφημεριών και υπερωριών ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Για τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας -είπε- ανέρχεται σε 83 εκατομμύρια ευρώ και ζήτησε από τους διοικητές να είναι προσεκτικοί στην κατανομή ώστε να γίνονται μόνο οι απαραίτητες εφημερίες. Ο ίδιος μίλησε για περιορισμό κατά 25% του κόστους υπηρεσιών.

Πρόσφατα, με δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, βαδίζοντας στα χνάρια του προκατόχου του Ανδρέα Λοβέρδου, έκανε λόγο για στενή παρακολούθηση των διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω αυστηρών μνημονίων που θα υπογράψουν σύντομα οι διοικητές. Οσοι αρνηθούν θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ. Οσοι υπογράψουν θα δεσμευτούν για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Την πόρτα του ΕΣΥ θα δουν όσοι αξιολογηθούν αρνητικά.

Προ διετίας ο Α. Λοβέρδος καλούσε τους διοικητές να υπογράψουν συμβόλαια αποδοτικότητας «για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών πόρων των νοσοκομείων». Και τότε όσοι αρνούνταν θα έβλεπαν την πόρτα εξόδου, ενώ όσοι πετύχαιναν τους στόχους θα παρέμεναν στο ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου