5.18.2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ 26/5




Πρωτοβουλία Εργαζόμενων και Απολυμένων στην Ψυχική Υγεία

Κάλεσμα σε συνάντηση των εργαζόμενων / απολυμένων
στην Ψυχική Υγεία

26 Μαΐου 2015, ώρα 6.00μμ, στο Ε.Κ.Α.


Συνάδελφοι / συναδέλφισσες,

Όπως γνωρίζετε, η Πρωτοβουλία Εργαζόμενων και Απολυμένων στην Ψυχική Υγεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας και των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι λήπτες στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που λειτουργούν από φορείς ΝΠΙΔ (ΜΚΟ) και εποπτεύονται / χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας.

Αρχικά, στις 27 Φεβρουαρίου 2015, δημοσιοποιήσαμε και αποστείλαμε στο Υπουργείο Υγείας μια ανοιχτή επιστολή στην οποία περιγράφαμε τα προβλήματα και τα αιτήματα που υπάρχουν διαχρονικά στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και έχουν οξυνθεί κατά τα τελευταία πέντε “μνημονιακά” χρόνια. Σ’ αυτή την επιστολή, την οποία συνυπέγραψαν 74 εργαζόμενοι, απολυμένοι και πρώην συνδικαλιστές από το χώρο της Ψυχικής Υγείας, καλούσαμε το Υπουργείο να τηρήσει τόσο τις δεσμεύσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι συμπαραστάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις μας, όσο και το επίσημο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 3 Απριλίου 2015 εργαζόμενοι και απολυμένοι στην Ψυχική Υγεία, εκπρόσωποι σωματείων και πρώην συνδικαλιστές πραγματοποιήσαμε μια πρώτη συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό για να τον ενημερώσουμε και να του εξηγήσουμε αναλυτικά τα προβλήματα και τα αιτήματά μας. Για τη συνάντηση αυτή δημοσιοποιήσαμε ένα σύντομο ενημερωτικό κείμενο.

Στις 5 Μαΐου 2015 πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη συνάντησή μας στο Υπουργείο Υγείας, αυτή τη φορά με τον ειδικό σύμβουλο του κ. Ανδρέα Ξανθού για την Ψυχική Υγεία, κ. Θωμά Υφαντή, ζητώντας (και πάλι) από τους αρμόδιους να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για να δώσουν μια ανάσα στους εργαζόμενους και λήπτες των Μονάδων και να ορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για να αρχίσουν να γίνονται πράξη οι μέχρι τώρα εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται και με τα δικά μας αιτήματα.


Μετά από τις παραπάνω ενέργειές μας, κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο να ορίσουμε άμεσα μια συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων, γι' αυτό:

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, αυτούς που υπέγραψαν ή/και συμφωνούν με το περιεχόμενο της ανοιχτής επιστολής που κατατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας, αυτούς που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν να παραιτηθούν, αυτούς που υπέγραψαν νέες συμβάσεις ή έκαναν άτυπες συμφωνίες με τα ΔΣ των φορέων παρά τη θέλησή τους, αυτούς που καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική αυθαιρεσία και τον εκφοβισμό, αυτούς που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή σε δικαστικές διαμάχες με τους εργοδότες, αυτούς που παρατηρούν να καταπατούνται τα δικαιώματα των ασθενών από φορείς που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να τα προασπίζονται, και, γενικότερα, αυτούς που εργάζονται και εργάστηκαν για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και αγωνιούν για το μέλλον της, σε συνάντηση με σκοπό:

-        να γίνει αναλυτική ενημέρωση για τις συναντήσεις που είχαμε στο Υπουργείο Υγείας και τις απαντήσεις που πήραμε ή δεν πήραμε,
-        να αλληλοενημερωθούμε για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας,

-        να συζητήσουμε, να προτείνουμε, να αποφασίσουμε και να οργανώσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Συνάδελφοι / συναδέλφισσες,

      Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι χωρίς την ενεργή συμμετοχή των εργαζόμενων και των άμεσα ενδιαφερόμενων για την Ψυχική Υγεία δεν μπορούμε να περιμένουμε αλλαγές στην τραγική κατάσταση που βρίσκονται εδώ και χρόνια οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη για να αναδείξουμε τα προβλήματα του χώρου μας και να συναποφασίσουμε τους τρόπους οργάνωσης και δράσης για την επίλυσή τους. Είναι η κατάλληλη και ίσως η πιο κρίσιμη στιγμή για να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες αφού μοίρασαν κατά το δοκούν τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας στους ιδιοκτήτες των ΜΚΟ, στη συνέχεια τις εγκατέλειψαν, αφήνοντας ανεξέλεγκτα στα χέρια ιδιωτών την τύχη χιλιάδων ασθενών και εργαζόμενων.

Για τους παραπάνω λόγους σας περιμένουμε στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαΐου και ώρα 6.00μμ στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48 Β)


Πρωτοβουλία Εργαζόμενων και Απολυμένων στην Ψυχική Υγεία

 
Επικοινωνία: e-mail syn.fpsye@gmail.com, τηλ: 6977177173, 6942030325


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου