5.29.2015

Ενημέρωση για τη συνάντηση της Πρωτοβουλίας Εργαζόμενων και Απολυμένων στην Ψυχική Υγεία στις 26/05



Την Τρίτη 26/05 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργαζόμενων και απολυμένων στην Ψυχική Υγεία στο ΕΚΑ.

Είχε προηγηθεί κάλεσμα εκ μέρους της Πρωτοβουλίας με στόχο:
  • να γίνει ενημέρωση για τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Α. Ξανθό και τον ειδικό σύμβουλό του για θέματα Ψυχικής Υγείας Θ. Υφαντή,
  • να γίνει συζήτηση για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. 
Όσον αφορά στην ενημέρωση από τις συναντήσεις στο Υπ. Υγείας να αναφέρουμε συνοπτικά εδώ μόνο τα εξής:

Το Υπ. Υγείας δεν φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο ούτε για την καταβολή των δεδουλευμένων στους συναδέλφους, στους οποίους οφείλονται μισθοί πολλών μηνών, ούτε για τη χρηματοδότηση των φορέων ΝΠΙΔ μετά το 2015 και τη λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Επίσης, δεν υπάρχει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για μέτρα που θα εξαλείψουν, ή έστω θα περιορίσουν, την ασυδοσία των διοικήσεων των φορέων, παρότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες εργαζομένων προς το Υπουργείο.  

Η συζήτηση για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς   

Από τις ενημερώσεις που έγιναν από τους συναδέλφους για τους χώρους δουλειάς τους, διαπιστώθηκε ότι σε πάρα πολλούς χώρους υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών από 2 έως και 13 μήνες! Πολλές διοικήσεις, γνωρίζοντας ότι οι έλεγχοι του Υπουργείου είναι ανύπαρκτοι και εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει κάποιας μορφής οργανωμένη αντίδραση από τους εργαζόμενους, επιλέγουν να τους αφήνουν απλήρωτους και να χρησιμοποιούν τα χρήματα που παίρνουν από το Υπουργείο για να “επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους”. Η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και κανονισμών ασφαλείας (π.χ. βάρδιες με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας), ο αυταρχισμός, η τρομοκρατία και οι αδικίες από τις διοικήσεις προς τους συναδέλφους δεν αποτελούν εξαίρεση αλλά κανόνα στις δομές Ψυχικής Υγείας.


Τη στιγμή που ο Υπουργός Υγείας αναφέρεται δημόσια στη “διατήρηση του οράματος για μια ουσιαστική Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση”, εμείς αναρωτιόμαστε ποιοι θα διατηρήσουν το όραμα; Ο κ. Ξανθός γνωρίζει ότι πολλοί εργαζόμενοι έχουν απολυθεί ή έχουν εξαναγκαστεί να παραιτηθούν, άλλοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και πολλούς μήνες και οι εναπομείναντες έχουν εξαντληθεί και βρίσκονται στο όριο των αντοχών τους.

Τι αποφασίστηκε:

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνάντηση της 26/5 είναι οι ακόλουθες:

·        Να προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε τη συνολική εικόνα στα ΝΠΙΔ της Ψυχικής Υγείας για να τη δημοσιοποιήσουμε και να τη στείλουμε στο Υπ. Υγείας. Συγκεκριμένα, ανά Μονάδα, πόσοι συνάδελφοι είναι απλήρωτοι και για πόσους μήνες, πόσοι βρίσκονται σε επίσχεση (και για πόσο διάστημα), πόσοι έχουν απολυθεί παράνομα και πόσοι έχουν εξαναγκαστεί σε παραίτηση, πόσοι είναι σήμερα οι εργαζόμενοι σε κάθε Μονάδα και πόσοι προβλέπονται σύμφωνα τις ανάγκες της και την άδεια λειτουργίας της.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα θα βγάλουμε το επόμενο διάστημα και ξεχωριστή ανακοίνωση, ωστόσο προτρέπουμε όσους συναδέλφους διαβάζουν αυτό το ενημερωτικό να μας στείλουν ηλεκτρονικά ή να μας πουν τηλεφωνικά την εικόνα από το χώρο τους -ακόμα και αν αυτή είναι ελλιπής. Το κάλεσμα αυτό το απευθύνουμε τόσο στους συναδέλφους που εργάζονται στα ΝΠΙΔ της Ψυχικής Υγείας, όσο και σε αυτούς που είναι σε επίσχεση ή σε δικαστική διαμάχη με τις διοικήσεις των φορέων τους ή έχουν απολυθεί ή εξαναγκαστεί σε παραίτηση.

·     Να συνεχιστούν οι καταγγελίες προς το Υπουργείο για παραβάσεις διοικήσεων, εκφοβισμό, αυθαιρεσία σε βάρος εργαζόμενων και ληπτών των υπηρεσιών, κακοδιαχείριση οικονομική ή άλλη. Αυτές οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν επώνυμα αλλά και ανώνυμα στο Υπουργείο (όπως μας διευκρίνισε το ίδιο το Υπουργείο). Όσο μεγαλώνει ο αριθμός των καταγγελιών τόσο αυξάνεται και η πίεση στο Υπουργείο Υγείας να ασχοληθεί σοβαρά με την Ψυχική Υγεία.

·       Να επικοινωνήσουμε με εφημερίδες, ραδιόφωνα κ.α. και να ζητήσουμε να δημοσιοποιούν τις καταγγελίες αλλά και συνολικά την κατάσταση στα ΝΠΙΔ της Ψυχικής Υγείας. Η δημοσιότητα εκθέτει τις διοικήσεις και ασκεί πίεση στο Υπ. Υγείας.   

·    Να προχωρήσουμε σε νέα συνάντηση στα τέλη Ιουνίου με στόχο την μεγαλύτερη μαζικοποίηση της προσπάθειας, την εκπροσώπηση από περισσότερους χώρους δουλειάς και την καλύτερη οργάνωσή της.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία καλούμε όλους τους συναδέλφους να σχεδιάσουμε και να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα μαζί. Ο κοινός βηματισμός και η συλλογική δράση είναι τα μόνα όπλα που έχουμε απέναντι στην αδικία, την εκμετάλλευση και τη διαφθορά που έχει κατακλύσει το χώρο της Ψυχικής Υγείας. Είναι η μόνη διέξοδος για να λυθούν τα προβλήματα που μας καίνε, αλλά και να μπουν οι βάσεις ώστε να δημιουργήσουμε τις δομές Ψυχικής Υγείας που χρειάζεται η κοινωνία και για να μπορούμε να εργαζόμαστε σε κλίμα ασφάλειας, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης τόσο για μας όσο και για τους ανθρώπους που χρειάζονται τις υπηρεσίες μας..


Επικοινωνήστε και στείλτε πληροφορίες, καταγγελίες και ανακοινώσεις στα syn.fpsye@gmail.com και psi-action@hotmail.com


Υ.Γ. Διαβάστε τις προτάσεις προς το Υπουργείο Υγείας που συνυπέγραψαν 74 συνάδελφοι εδώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου