4.09.2013

Επιστολή των εργαζόμενων στο Alzheimer Hellas Θεσσαλονίκης: Συνεχίζουμε την επίσχεση με οδηγό τα "πιστεύω" μας



Ανακοίνωση από το Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ)


8 Απριλίου 2013 


Ακολουθεί μια επιστολή από εργαζόμενους στην εταιρεία Alzheimer Hellas Θεσσαλονίκης που κάνουν επίσχεση. Οι εργαζόμενοι είναι μέλη του ΣΕΨΑΕΚΟ και υποστηρίζονται από το σωματείο μας στον αγώνα τους. Όσα γράφουν θα φανούν γνώριμα σε πολλούς ακόμα συναδέλφους που αν και οι εργοδότες τους οφείλουν πολλών μηνών δεδουλευμένα, τους κατηγορούν και τους ενοχοποιούν που αδυνατούν να συνεχίσουν απλήρωτη εργασία και φτάνουν μέχρι και να απειλούν για απολύσεις. Αξίζει να διαβάσετε εδώ τι έγραφαν οι συνάδελφοι τρεις μήνες πριν, όταν ξεκινούσαν την επίσχεση εργασίας για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ 3 ΜΗΝΩΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ


Ξεκινήσαμε 24 άτομα με επίσχεση εργασίας αφήνοντας πίσω στην εταιρεία 19 άτομα. Σε αυτή την τρίμηνη -μέχρι στιγμής- πορεία συνεχίζουμε να είμαστε σε επίσχεση 20 άτομα.


Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσχεσης έχουμε ακούσει διάφορα όπως απειλές περί απολύσεων, αχαριστίας, ότι δεν σκεφτόμαστε τους ασθενείς, ότι επιλέξαμε την εύκολη λύση κτλ. Κάποια στιγμή στάλθηκε ένα e-mail με το οποίο ζητούσαν την επιστροφή μας στις μονάδες καθώς θα πληρωνόμασταν 1.5 μισθό στους 8.5 μήνες που μας χρωστάνε και πως από το Υπουργείο υπήρχαν θετικά νέα περί ανανέωσης της χρηματοδότησης. Επομένως θεωρήθηκε πως δεν υπήρχε λόγος να συνεχίζουμε την επίσχεση. 


Βλέποντας για μια ακόμη φορά ότι μέναμε σταθεροί στην απόφασή μας και ότι δεν είχαμε σκοπό να επιστρέψουμε, ζητήθηκε συνάντηση με τον δικηγόρο μας χωρίς να είμαστε ενήμεροι, ώστε να του διαβιβάσουν το μήνυμα πως πρέπει να μας πείσει να επιστρέψουμε στη δουλειά για το καλό των ασθενών και πως η εταιρεία δεν έχει λεφτά στο τώρα όμως μέχρι τον Ιούνιο θα ξεχρεωθούμε βάσει της εκ νέου χρηματοδότησης. Ακούστηκε πως όσοι δουλεύουν αυτό το διάστημα εκτός της εταιρείας, θα είναι και οι πρώτοι που θα απολυθούν. 


Το σίγουρο είναι ότι η δική μας επίσχεση δεν λειτούργησε με κανένα τρόπο ως ένα μέσο πίεσης προς το Υπουργείο, αλλά ίσα-ίσα υπήρχαν στιγμές που αποσιωπήθηκε για να μην αμαυρώσει την εικόνα της εταιρείας. Αν και συνεχώς θίγεται η υπόληψη και το δικαίωμά μας στην έμμισθη εργασία, εμείς συνεχίζουμε δυναμικά έχοντας ως οδηγό την ελεύθερη κρίση μας και τα «πιστεύω» μας για ένα εργασιακό περιβάλλον που να αποπνέει αξιοπρέπεια και σεβασμό τόσο στους λήπτες των υπηρεσιών υγείας όσο και στους εργαζομένους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου