4.03.2013

Η Οδύσσεια του να είσαι σε επίσχεση εργαζόμενος του Κέντρου Ημέρας «Λόγος-Νους»…



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ
& ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΩΝ
 Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΛΟΓΟΣ-ΝΟΥΣ»
03/04/2013

Με την παρούσα ανακοίνωση θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το πώς εξελίσσεται η υπόθεση που αφορά στο Κέντρο Ημέρας «Λόγος-Νους» μετά από την τολμηρή καταγγελία των έξι εργαζομένων που ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους στην επίσχεση. Λέμε τολμηρή, γιατί την εποχή αυτή που κυβερνώντες και εργοδότες κάνουν τα πάντα για να φοβίσουν και να φιμώσουν κάθε φωνή ανθρώπου που διεκδικεί, που αγωνίζεται και που θέλει να ζήσει με αξιοπρέπεια, κάποιοι εργαζόμενοι χωρίς πλάτες και κομματικές ρουσφετολογικές διασυνδέσεις μιλούν δημόσια με την ελπίδα ότι θα δικαιωθούν αλλά και θα επηρεάσουν προς μια καλύτερη ψυχική υγεία. (Δείτε την καταγγελία των εργαζομένων εδώ:  http://syntergpsyex.blogspot.gr/2012/11/blog-post_2013.html)

Ευτυχώς, κι άλλοι εργαζόμενοι ακολουθούν το παράδειγμά τους και αποφασίζουν το επόμενο διάστημα να δημοσιοποιήσουν όσα κακώς κείμενα γνωρίζουν αλλά και όσα έχουν υποστεί, για να μην είναι συνένοχοι.

Η Οδύσσεια του να είσαι σε επίσχεση εργαζόμενος του Κέντρου Ημέρας «Λόγος-Νους»…

Στις 3-4-2013 εκπρόσωποι του ΣΕΨΑΕΚΟ πήγαμε στο ΥΥΚΑ και συναντήσαμε τη διευθύντρια του γραφείου της Υφυπουργού από την οποία ζητήσαμε ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης στο «Λόγος-Νους». Μας είπε ότι έχουν ζητήσει να διενεργηθεί έλεγχος στο συγκεκριμένο κέντρο, πέρα από το ΣΕΥYΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) και από τον ΣΔΟΕ (Σώμα Επιθεωρητών Οικονομικού Εγκλήματος). Η διευθύντρια τηλεφώνησε επί τόπου στο ΣΕΥYΠ για να μάθει για την πορεία του ελέγχου και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας είπε πως οι επιθεωρητές ζήτησαν περισσότερο χρόνο μια και από τις καταθέσεις προέκυψαν νέα στοιχεία. Οπότε θα χρειαστεί χρόνος. Τον χρόνο ωστόσο, κανείς δε μπορεί να υπολογίσει.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του υπουργείου και των υπηρεσιών του τα πράγματα είναι δύσκολα.
Τα στοιχεία για τα σημεία και τέρατα που συνέβαιναν στην εν λόγω δομή έχουν αποδειχτεί πιο πολυταξιδεμένα και από τη λίστα Λαγκάρντ. Έχουν πάει και ξαναπάει στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας με όλες τις δυνατές μορφές μια και χάνονταν επανειλημμένα.  Ο χρόνος που απαιτήθηκε μέχρι τώρα είναι άπειρος και οι εργαζόμενοι που καταγγέλλουν αλλά και διώκονται πρέπει να δείχνουν επιμονή, υπομονή και να πηγαίνουν ξανά και ξανά για να βεβαιωθούν ότι η υπόθεσή τους δεν έχει εγκαταλειφθεί. Η ίδια η κυρία Σκοπούλη σε κάθε συνάντηση που έχει πραγματοποιηθεί με τα σωματεία μας, όταν της απευθύνουμε την ερώτηση τι γίνεται με τους ελέγχους στις δομές που υποτίθεται κάνουν, σηκώνει τους ώμους και αναρωτιέται φανερά και αυτή όπως εμείς «ποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί»; 

                
Έξι εργαζόμενοι του φορέα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και έξι μήνες. Το Κέντρο Ημέρας με δόλιο και υπόγειο τρόπο 10 μέρες μετά την έναρξη της επίσχεσής τους κατέθεσε ανυπόγραφες οικειοθελείς αποχωρήσεις με τα ονόματά τους, εν αγνοία τους (διαβάστε περισσότερα εδώ: http://syntergpsyex.blogspot.gr/2013/01/blog-post.html)! Ουδέποτε ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Ουδέποτε συζήτησαν το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης. Λίγες μέρες μετά πήγαν στην επιθεώρηση εργασίας με τον αέρα του «ποιοι είστε εσείς που νομίζετε ότι θα χτυπήσετε τα συμφέροντά μας» για να συζητήσουν την εργατική διαφορά. Και ούτε λόγος ότι τους είχαν ήδη «παραιτήσει»…

Στην τελευταία συζήτηση που έγινε στην επιθεώρηση εργασίας, σε ερώτηση του επιθεωρητή προς την πρόεδρο της εταιρείας «Μα γιατί χωρίς να τους ενημερώσετε, ενώ ήταν σε επίσχεση κάνατε κάτι τέτοιο;» η πρόεδρος απάντησε «Αφού, ήθελα να προσλάβω άλλους.». «Και γιατί δεν κάνατε απόλυση;» ρώτησε στη συνέχεια ο επιθεωρητής εργασίας,  «Α, εγώ δεν τα ξέρω αυτά ό,τι μου είπαν οι δικηγόροι μου….» απάντησε η πρόεδρος. (Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη πρόεδρος απαντούσε με τον ίδιο τρόπο στο Σωματείο μας όταν πριν από ένα χρόνο περίπου απέλυσε 2 εργαζόμενους: δεν ήξερε, έκανε ότι της έλεγαν οι δικηγόροι και οι λογιστές).

Το θέμα πια έχει πάρει την δικαστική οδό… Η αγωγή που έκαναν οι εργαζόμενοι για άρση των «οικεία βουλήσει παραιτήσεων τους» θα εκδικαστεί στις 17/4. Ελπίζουμε η δικαιοσύνη τουλάχιστον να κάνει το χρέος της χωρίς να λαμβάνει υπόψη θέσεις, συμφέροντα και «μαγειρέματα».


Πριν ένα μήνα περίπου συνάδελφος σε επίσχεση από το «Λόγος-Νους», μετά την αποχώρησή από το ΥΥΚΑ δέχτηκε ανώνυμο τηλεφώνημα που έλεγε «Μην ψάχνετε άλλο, θα βρείτε το μπελά σας». Είμαστε υποχρεωμένοι να το καταγράψουμε τόσο για να καταγγείλουμε όσους τρομοκρατούν και φέρονται με τον πλέον ανήθικο τρόπο, όσο και για να προειδοποιήσουμε ότι αν συμβεί κάτι στους συγκεκριμένους συναδέλφους που έχουν καταγγείλει την εν λόγω Διοίκηση, τότε θα ξέρουμε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι. Για να φτάνουν στο σημείο εργαζόμενοι να καταγγέλλουν δημόσια δεν οφείλεται σίγουρα σε καμιά ομαδική παράκρουση ούτε σε προσωπικό τους καπρίτσιο. Για να φτάνουν όμως να απειλούν κάποιοι ή να συγκαλύπτουν τότε οι καταγγελίες σίγουρα δεν είναι ανυπόστατες και αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας ακόμη και αν δεν έχει δει τους φακέλους και τα όσα αποδεικτικά στοιχεία του σχετικού φακέλου.

Το Σωματείο μας ΣΕΨΑΕΚΟ στηρίζει και θα στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων στο «Λόγος-Νους» και το ίδιο θα κάνει για κάθε εργαζόμενο. Ας μην παραιτηθεί κανείς, απεναντίας να αυξηθούμε όσοι αγωνιζόμαστε γιατί μόνο αν επιμείνουμε και αν μαζικοποιηθούμε θα απαλλαγούμε από τη δουλεία που μας επιβάλλουν και θα τιμωρηθούν όσοι με περισσό θράσος αυθαιρετούν.

Το Δ.Σ του ΣΕΨΑΕΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου