4.26.2013

Επίκαιρη Ερώτηση της Βασιλικής Κατριβάνου για τον ΟΚΑΝΑ

 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Πρώτη είναι η υπ’ αριθμόν 1370/23-4-2013 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Β’ Αθήνας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κ. Βασιλικής Κατριβάνου προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τις καταβληθείσες μισθολογικές παροχές στους εργαζομένους στον ΟΚΑΝΑ.
Η κ. Κατριβάνου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Καλημέρα σας, κύριε Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι.
Κυρία Υπουργέ, από τις 19 Μαρτίου, όπως γνωρίζετε καλά, εξακόσιοι πενήντα εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ πραγματοποιούν κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών τους και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Αγωνίζονται ενάντια στις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης που υπονομεύουν στην ουσία την προοπτική του Οργανισμού. Αγωνίζονται για να προασπιστούν την αξιοπρέπεια και το περιεχόμενο της δουλειάς τους, για να προασπιστούν τη ζωή και το μέλλον οκτώμισι χιλιάδων θεραπευομένων που είναι μέσα στα προγράμματα αυτά. Συγχρόνως, όμως, προς τιμήν τους κρατούν ανοιχτά όλα τα προγράμματα του Οργανισμού για τους χρήστες των υπηρεσιών τους.
Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση προωθεί τη συνολική κατάρρευση του χώρου της δημόσιας υγείας και ο ΟΚΑΝΑ συρρικνώνεται και οδηγείται σε αυτοκατάργηση. Κρατιέται μόνο χάρη στη δέσμευση και την ψυχή που βάζουν οι εργαζόμενοί του αυτή τη στιγμή. Από το Σεπτέμβρη του 2011 εξυπηρετούν υπερδιπλάσιους ασθενείς, ενώ οι μειώσεις των αποδοχών τους φτάνουν το 50%.
Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, όλη αυτή η κατάσταση, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την απειλή για επιστροφή αμοιβών ως δήθεν αχρεωστήτως καταβληθείσες, γιατί κάποιοι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θέλησαν να ακυρώσουν ακόμη και αναδρομικά το δικαίωμα των εργαζομένων να αμείβονται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προέβη παράνομα και αυθαίρετα σε αναδρομική κρίση για αποδοχές που νόμιμα καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους με βάση τις ισχύουσες κάθε φορά συλλογικές και ατομικές συμβάσεις εργασίας και τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ, πράγμα που άλλωστε φαίνεται και στην ίδια την έκθεση.
Ζητείται, λοιπόν, εντελώς παράνομα και αυθαίρετα η επιστροφή νομίμων καταβληθέντων δεδουλευμένων χρημάτων που οι εργαζόμενοι έχουν λάβει νόμιμα και καλόπιστα ως αντάλλαγμα για τις εργασίες τους. Οι ελεγκτές παραγνωρίζουν την ιδιότητα του Οργανισμού ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που ιδρύθηκε με νόμο. Όσον αφορά το προσωπικό του διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο, δηλαδή από την κοινή εργατική νομοθεσία. Η πρακτική αυτή είναι αυθαίρετη, παράνομη και αντισυνταγματική και ανοίγει την πόρτα στην αναδρομική ακύρωση συλλογικών συμβάσεων.
Με βάση αυτά, σας καλούμε, κυρία Υπουργέ, να λάβετε άμεσα μέτρα προκειμένου να λήξει η ιδιότυπη αυτή κατάσταση απελπισίας, ομηρίας και ανασφάλειας στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, την ίδια στιγμή μάλιστα που κατ’ εφαρμογή των μνημονιακών νόμων έχουν ήδη υποστεί δραστικές περικοπές των αποδοχών τους που φτάνουν έως 50%.
Συγκεκριμένα, σας καλούμε να λάβετε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα που προέκυψε από την 20-8-2011 Έκθεση Ελέγχου Μισθοδοσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως αντίστοιχα έχετε κάνει και για εργαζόμενους στον ΟΣΚ, όπως αντίστοιχα δεν αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα ποσά που έχουν χορηγηθεί ως επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών στους προϊστάμενους των Γενικών Διευθύνσεων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και στον Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
Σας καλούμε να στηρίξετε αυτή τη δομή που είναι ο βασικός άξονας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων αυτή τη στιγμή στη χώρα μας που αντιμετωπίζει τέτοια έξαρση και για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.
Ευχαριστούμε πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ευχαριστούμε.
Η Υφυπουργός κ. Σκοπούλη έχει το λόγο.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κυρία Κατριβάνου.
Το πρόβλημα του ΟΚΑΝΑ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Παρόλο που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και θα έπρεπε κατά κάποιον τρόπο να αυτονομείται σε πάρα πολλά πράγματα και να κάνει διαχείριση των εσόδων του και των εξόδων του, έχει προβλήματα σε αυτή τη διαχείριση.

Αυτό το θέμα, το οποίο θέτετε εσείς, είναι υπαρκτό. Είναι μια εκτίμηση παρελθόντων ετών, η οποία δεν έχει γίνει από το Υπουργείο Υγείας, αλλά έχει γίνει από αρχές, οι οποίες είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιες για να κάνουν αυτές τις εκτιμήσεις και οι οποίες έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους. Θεωρώ ότι θα πρέπει να σεβαστούμε αυτά τα συμπεράσματα.
Δεν νομίζω ότι οι κρατικές αρχές θεωρούν ότι όλα αυτά τα οποία προτείνουν να γίνουν είναι εντελώς αβάσιμα. Από την άλλη μεριά, δεν είμαι εγώ αυτή, η οποία θα τα κρίνω.
Ξέρετε, πολλές φορές σε οργανισμούς ή σε πρακτικές μέσα σε δημόσιους οργανισμούς, όταν διαχειριζόμαστε ορισμένα χρήματα, νόμιμα ή και «κάτω από το τραπέζι», για να μην εκτεθούμε, μπορούμε να τα μοιράζουμε αυτά τα χρήματα. Δεν λέω ότι κάτι τέτοιο έχει γίνει στον ΟΚΑΝΑ. Όμως, έχω κάποιες υποψίες γι’ αυτό.
Από την άλλη μεριά, βέβαια, στις συγκεκριμένες συνθήκες, στις οποίες βρισκόμαστε, είναι πολύ σκληρό να ζητάμε λεφτά από εργαζόμενους. Θεωρώ ότι θα βρεθεί κάποια λύση, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι τώρα, αλλά να συμβάλουν και αυτοί στις αποφάσεις, οι οποίες δεν νομίζω -αν και δεν είμαι ειδική- ότι είναι εντελώς αβάσιμες, όπως εσείς προτείνετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Υπουργέ.
Η κ. Κατριβάνου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Κατ’ αρχάς, θέλω να ευχαριστήσω ότι υπάρχει κατανόηση και βλέπετε με κάποια ευρύτητα αυτήν τη στιγμή το ζήτημα των εργαζομένων και αναγνωρίζετε ότι είναι προβληματικά τα πράγματα ως έχουν.
Λέτε ότι δεν είναι ακριβώς δική σας ευθύνη. Όμως, ως Υπουργείο, εσείς είσαστε ο εποπτεύων φορέας του ΟΚΑΝΑ και όχι το Υπουργείο Οικονομικών. Σε εσάς υπάγετε, εσείς ελέγχετε, εσείς οφείλατε να έχετε ελέγξει και εσείς έχετε τη βασική ευθύνη και γι’ αυτό κι εμείς σε εσάς απευθυνόμαστε και από εσάς ζητάμε να προστατεύσετε το βασικό άξονα προαγωγής της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων στο χώρο της δημόσιας υγείας, γιατί αλλιώς πραγματικά συρρικνώνεται και ανοίγουν οι πόρτες για να μπει η ιδιωτική ψυχική υγεία και να καταρρεύσει όλο αυτό το σύστημα.
Σας υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΚΑΝΑ αποτελεί νομικό πρόσωπο του κεφαλαίου Α΄ του ν. 3429 -δηλαδή στην ουσία ΔΕΚΟ- το οποίο δε μεταβάλλει σε τίποτα το γεγονός αυτό. Η σχέση εργασίας των εργαζόμενων της ΔΕΚΟ διέπεται κατ’ αρχήν από το ιδιωτικό δίκαιο, την κοινή εργατική νομοθεσία, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά. Η υπαγωγή κάποιου νομικού προσώπου στον δημόσιο τομέα είναι κρίσιμη μόνο για την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων, που κατά περίπτωση ορίζει ο νόμος.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι ποτέ πριν από τη θέσπιση του μνημονιακού ν.40932012 δεν ίσχυε ούτε για τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ το ενιαίο μισθολόγιο του στενού δημόσιου τομέα, όπως αυτήν τη στιγμή προσπαθεί να μπει μέσα στη ρύθμιση.
Θα ήθελα να πούμε ότι για τη δημιουργία των σχετικών δαπανών εφαρμόστηκαν και υλοποιήθηκαν κατά περίπτωση: ο ιδρυτικός νόμος και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του παραπάνω φορέα, η εργατική νομοθεσία, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συνακόλουθα αυτών, οι σχετικές προς το τούτο συμβάσεις εργασίας, διαιτητικές αποφάσεις, ατομικές συμβάσεις και συμφωνίες, καθώς και αποφάσεις των οργάνων διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, καθ’ ότι ο ΟΚΑΝΑ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που ιδρύθηκε με νόμο και όσον αφορά το προσωπικό του διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο, δηλαδή από την κοινή εργατική νομοθεσία.
Γι’ αυτό, κυρία Υπουργέ, επαναλαμβάνουμε ότι σας καλούμε να λάβετε άμεσα μέτρα, προκειμένου να λήξει οριστικά αυτό το ζήτημα και συγκεκριμένα να αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία σε σχέση με το ζήτημα που ανακύπτει από την έκθεση ελέγχου της μισθοδοσίας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Εάν έχετε συγκεκριμένες αμφιβολίες για συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν μπορούν γι’ αυτόν το λόγο να παίρνουν την ευθύνη εξακόσιοι πενήντα εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν υπογράψει συλλογικές συμβάσεις, σύμφωνα με το Δίκαιο και να επιρρίπτετε σε όλους συλλογικά η ευθύνη για δεδουλευμένα νόμιμα, γιατί έτσι ανοίγει η πόρτα να αναιρεθούν οι συλλογικές συμβάσεις και μάλιστα αναδρομικά.Αυτό δεν τιμά την Κυβέρνηση ούτε το Υπουργείο σας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Υπουργείο σας έχει ευθύνη γι’ αυτόν το φορέα και όχι το Υπουργείο Οικονομικών. Εσείς έχετε ευθύνη, εάν το ζήτημα των ναρκωτικών δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς από αυτήν την Κυβέρνηση. Εσείς έχετε ευθύνη για το γεγονός ότι o ΟΚΑΝΑ συρρικνώνεται συνεχώς, ότι έχουν ανασταλεί και σταματήσει βασικές υπηρεσίες, όπως οι λειτουργίες της κινητής μονάδας, οι προληπτικοί εμβολιασμοί, οι ουροληψίες, ότι η μεθαδόνη αυτή τη στιγμή εξασφαλίζεται οριακά -απλώς σας αναφέρω λίγο την κατάσταση-, ότι η λίστα αναμονής στην Αθήνα περιλαμβάνει τρεισήμισι χιλιάδες ασθενείς, ενώ η χρήση των ουσιών αυξάνεται, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων παρακρατούνται και δεν αποδίδονται, οι παρακρατούμενες δόσεις, οι οποίες αφορούν δάνεια, που έχουν πάρει οι εργαζόμενοι, δεν αποστέλλονται στις τράπεζες και ότι οι υπερωρίες δεν πληρώνονται.
Κυρία Υπουργέ, σας παρακαλούμε, πραγματικά, να αναλάβετε την ευθύνη σας και να πράξετε κάτι με τη νομοθετική ρύθμιση, την οποία σας ζητάμε, για να προχωρήσει και να μπορέσει να λειτουργήσει ο βασικός άξονας υλοποίησης του νόμου για τα ναρκωτικά, που μόλις ψηφίσαμε, πριν ενάμιση μήνα.Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Και εμείς ευχαριστούμε.
Θα ήθελα να παρακαλέσω, επειδή έχουμε έντεκα ερωτήσεις συναδέλφων –καταλαβαίνω και αντιλαμβάνομαι μετά από τόσα χρόνια, αλλά το καταλαβαίνετε και εσείς- να μην υπερβαίνουμε το χρόνο ομιλίας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Να είστε καλά.Το λόγο έχει η κυρία Υπουργός.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, θα είμαι σύντομη.
Πρώτον να υπογραμμίσω ότι, γενικά, θεωρώ ότι αυτές οι ειδικές νομικές ρυθμίσεις αναιρούν το θεσμικό πλαίσιο του κράτους. Είμαι κάθετα εναντίον αυτού. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να παρεμβαίνουμε, κάνοντας καινούργιες νομοθετικές ή κατά περίπτωση νομοθετικές ρυθμίσεις, για να λύσουμε επιμέρους προβλήματα, γιατί με αυτόν τον τρόπο αναιρούμε τη δράση των διαφόρων αρχών, οι οποίες πρέπει να είναι ανεξάρτητες και να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Τα παραδείγματα αυτά μπορεί να αφορούν στη συγκεκριμένη περίπτωση μια ομάδα εργαζομένων, αλλά μπορεί να αφορούν και μία ομάδα συντεχνιακών συμφερόντων. Μπορεί να αφορούν προσωπικά οφέλη, τα οποία κατά κόρον έχουν νομοθετηθεί σε αυτήν εδώ την Αίθουσα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Νομίμως.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Υφυπουργός Υγείας): Δε λέω με το παράδειγμα αυτό. Λέω πώς κάνουμε νόμιμη τη διαφθορά με το νόμο και έτσι δρούμε νόμιμα. Αυτό είναι μία συνήθης πρακτική στην Ελλάδα.
Το δεύτερο, το οποίο θα ήθελα να σας πω είναι ότι τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου οφείλουν και πρέπει να είναι ιδιωτικού δικαίου. Έχω στα χέρια μου εφημερίες για τον ΟΚΑΝΑ, τις οποίες δεν υπογράφω. Θεωρώ ότι η εποπτευόμενη αρχή ή ο Υπουργός ο αντίστοιχος δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κανονίζουν τις εφημερίες ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου. Έχει ένα διοικητικό συμβούλιο και αυτό θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για το πώς κανονίζονται οι εφημερίες.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, η προηγούμενη Κυβέρνηση, για να ελέγξει, δήθεν, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έβγαλε νομοθετικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο ο Υπουργός υπογράφει τις εφημερίες. Εντάξει, υπάρχει αυτός ο νόμος, ο οποίος κατ’ εμέ δεν χρειάζεται με τίποτα, διότι κάποιος πρέπει να παίρνει την ευθύνη και την ευθύνη στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου την παίρνει ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο.
Θέλουν, λοιπόν, να υπογράψω τις εφημερίες. Πώς είναι δυνατόν να υπογράψω εφημερίες, οι οποίες αφορούν το 100% των γιατρών, το 50% των νοσηλευτών και το 20% των άλλων θεραπευτών μέσα στον ΟΚΑΝΑ; Ο ΟΚΑΝΑ είναι ένας οργανισμός, ο οποίος εξυπηρετεί μία χρόνια νόσο. Εάν είναι δυνατόν ο γιατρός να είναι ο πρώτος ο οποίος θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο για τις εφημερίες σε έναν οργανισμό ο οποίος είναι χρονίας νόσου, ο νοσηλευτής λιγότερο και ο θεραπευτής ακόμα λιγότερο!

Αυτό είναι απαράδεκτο! Γι’ αυτό το λόγο δεν υπογράφω τις εφημερίες, διότι προσπαθώ να πείσω ότι πρέπει το διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ να κάνει ορθολογική κατανομή των εφημεριών, όχι ανάλογα με τα συμφέροντά μας, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες του Οργανισμού για απόδοση φροντίδας υγείας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Και εμείς ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου