4.22.2013

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ: Ανοιχτή επιστολη στην Πρόεδρο του οργανισμού



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Μακεδονίας 11, Αθήνα


Αθήνα, 18.04.13

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


                                             Προς: Πρόεδρο Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ κα. Μ. Μαλλιώρη

                                         Αντιπρόεδρο Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ κ. Κ. Γασγαλίδη

           Μέλη Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ



Κυρία Μαλλιώρη 

Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και 31 ημέρες. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων πραγματοποιείται κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ με στόχο την ικανοποίηση των εξής αιτημάτων:

·         Άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ, ώστε να μην οδηγηθεί ο Οργανισμός είτε σε διάλυση είτε σε συγχώνευση με αποτέλεσμα την απόλυση εργαζομένων και την διάλυση των υπηρεσιών που παρέχονται στους εξαρτημένους.

·         Απόσυρση των απαιτήσεων που προκύπτουν από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία τίθεται ζήτημα επιστροφής αμοιβών από εργαζόμενους, οι οποίες  έχουν ληφθεί νόμιμα  και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

·         Την ικανοποίηση επιμέρους αιτημάτων , αλλά επίσης σημαντικών όπως είναι η δημιουργία ειδικού μισθολογίου για το ιατρικό προσωπικό και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για τους νοσηλευτές.

Κυρία Πρόεδρε,

 γνωρίζετε το ίδιο με εμάς ότι τυχόν διάλυση του ΟΚΑΝΑ θα επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στις ζωές των εργαζομένων αλλά και των μελών που συμμετέχουν στα προγράμματα.

Γνωρίζετε επίσης ότι περαιτέρω μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουμε σήμερα (και ακόμα περισσότερο η αναστολή τους) θα επιφέρει επέκταση της επιδημίας του AIDS, επέκταση της εγκληματικότητας και των παραβατικών συμπεριφορών, επέκταση του αριθμού των θανάτων των εξαρτημένων.

Γνωρίζετε ακόμα ότι ως εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις, δεν έχουμε προβεί σε καμία ενέργεια  η οποία να προκαλεί έστω και την παραμικρή βλάβη στην υγεία των μελών των προγραμμάτων μας και πως οι ιατρικές πράξεις επιτελούνται στο ακέραιο.

Παρότι όμως γνωρίζετε όλα αυτά εδώ και  ημέρες είστε εντελώς εξαφανισμένοι, ( εσείς και το Δ.Σ του ΟΚΑΝΑ καθώς και ο αντιπρόεδρος κος Γασγαλίδης) εκτός από μια περίπτωση στην οποία αποστείλατε μια απειλητική επιστολή στους εργαζόμενους, την οποία μάλιστα κοινοποιήσατε στο Υπουργείο Υγείας. Η στάση σας αυτή θεωρούμε ότι όχι μόνο ευθυγραμμίζεται με τις μνημονιακές επιλογές αλλά υπηρετεί ισορροπίες, που αντί να στοχεύουν στην  βιωσιμότητα του Οργανισμού τον οδηγούν στη διάλυση και την κατάργηση.

Κυρία Πρόεδρε,

 οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ και όσοι συμμετέχουμε στην κατάληψη που πραγματοποιείται στις κεντρικές υπηρεσίες, δεν θέσαμε ούτε για μια στιγμή ως στόχο της κατάληψης μας την παραίτηση ή την απομάκρυνσή σας από τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Παραταύτα  νομίζουμε πως επιτέλους είναι η ώρα να πάρετε θέση όσον αφορά το μέλλον του Οργανισμού, καθώς δεν μπορείτε πλέον να κλείνετε τα μάτια και το στόμα σας.

Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατό να αφήνετε τον οργανισμό εδώ και πολύ καιρό να ταλανίζεται από προβλήματα και εσείς να μην έχετε προχωρήσει σε μια συνέντευξη τύπου στην οποία θα τεθούν τουλάχιστον τα ακόλουθα ερωτήματα:

·         Είστε υπέρ ή κατά μιας συγχώνευσης των οργανισμών,  που ασχολούνται με την εξάρτηση, ανεξάρτητα από το κόστος που αυτή θα επιφέρει (απολύσεις προσωπικού και προφανώς μείωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών);

·         Έχετε την διάθεση να υπερασπιστείτε δημόσια  τους εργαζόμενους ή αδιαφορείτε για την απειλή που κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους;

·         Συμφωνείτε με την άποψη ότι δεν είναι απαραίτητο να δαπανώνται τόσα πολλά χρήματα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης (άποψη που πρώτος εξέφρασε ο προηγούμενος υπουργός κος Λοβέρδος) και ότι με πολύ μικρότερο κόστος μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αρκεί να παρέχεται το υποκατάστατο ή συμφωνείτε με την άποψη των εργαζομένων ότι ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια η λογική του οικονομικού κόστους έρχεται να σταθεί ενάντια στη λογική της θεραπείας ;

·         Έχετε την διάθεση αλλά και το κουράγιο να συγκρουστείτε δημόσια με όλους όσους επιλέγουν τη διάλυση του Οργανισμού και να αναλάβετε το προσωπικό κόστος που μπορεί να προκύψει από την επιλογή σας ή σκοπεύετε να υπηρετήσετε μέχρι τέλους τις μνημονιακές επιλογές και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται στο χώρο της ψυχικής υγείας;

·         Είστε τέλος υπέρ ή κατά του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ; Στην περίπτωση που είστε υπέρ οφείλετε να τοποθετηθείτε δημόσια και να αναλάβετε το οποιοδήποτε κόστος σας αναλογεί. Στην περίπτωση που είστε κατά οφείλετε να παραιτηθείτε από τη θέση σας και να δηλώσετε δημόσια ότι τοποθετείστε στο πλευρό των προσώπων αλλά και των πολιτικών που προωθούν τη διάλυση του ΟΚΑΝΑ. Εμείς θα σας ευχηθούμε καλή τύχη στα νέα καθήκοντα που θα σας ανατεθούν από την τρικομματική κυβέρνηση.



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου