4.05.2013

Ζήτησαν υπουργό, έλαβαν δακρυγόνα

από την Εφημερίδα των Συντακτών

Η διαμαρτυρία εργαζομένων σε δομές ψυχικής υγείας και ασθενών, έξω από το υπουργείο Υγείας, αντιμετωπίστηκε με χημικά και κλομπ από τα ΜΑΤ

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

Με κλομπ και χημικά διαλύθηκε χθες συγκέντρωση εργαζομένων σε δομές ψυχικής υγείας έξω από το υπουργείο Υγείας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά και εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ που επίσης βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Οι συγκεντρωμένοι επιδίωξαν να συναντήσουν τον ίδιο τον υπουργό Α. Λυκουρέντζο για να έχουν επιτέλους μια σαφή απάντηση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αντί γι’ αυτόν όμως τους υποδέχτηκαν τα ΜΑΤ. «Συγκεντρωθήκαμε σωματεία από όλη την Ελλάδα τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, τον Βόλο, τη Λάρισα και αλλού», λέει στην «Εφ.Συν.» η Αγγελική Συλλιγγαρδάκη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ).

«Οι εργαζόμενοι είμαστε απλήρωτοι από 6 ώς 11 μήνες. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, καθώς αρκετοί έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας, έχουν οδηγηθεί σε παραίτηση ή έχουν απολυθεί. Κάποιες δομές προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους χωρίς να τους πληρώνουν, αλλά ούτε να εξοφλούν τους επισχεσίες, συσσωρεύοντας ακόμα περισσότερα χρέη. Οι δομές αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τη σωστή σίτιση των ασθενών, καθώς οι απλήρωτοι προμηθευτές διακόπτουν την τροφοδοσία. Ζητήσαμε να δούμε τον υπουργό για να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του. Μας παρέπεμψαν ξανά στον γενικό γραμματέα Π. Καλλίρη, που άλλη μία φορά δεν δεσμεύτηκε για τίποτα. Κάποιοι από εμάς επιχείρησαν να αντιδράσουν πιο δυναμικά και να μπουν μέσα στο υπουργείο. Τα ΜΑΤ μάς χτύπησαν με κλομπ και μετά μας ψέκασαν κατά πρόσωπο με χημικά. Χτύπησαν και λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας! Αυτός είναι ο σεβασμός που δείχνουν σε ανθρώπους ψυχικά πάσχοντες, που δεν ξέρουν αν θα έχουν αύριο έναν χώρο να υπάρχουν. Η ψυχική υγεία δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ένα κομμάτι της εγκληματικής πολιτικής που ασκεί η τρικομματική κυβέρνηση. Το μόνο που ζητάμε πλέον από τέτοιους πολιτικούς, που μόνο κακό κάνουν και δεν καταδέχονται καν να μας απαντήσουν, είναι να παραιτηθούν».

Ο Λεονάρδος είναι πρόεδρος του σωματείου ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας «Αυτοεκπροσώπηση» και συμμετείχε στις διαμαρτυρίες. «Ηταν αποπνικτικά», λέει σοκαρισμένος στη «Εφ.Συν.» «Μας ψέκαζαν με ισχυρή δόση χημικών, μέσα από μια χαραμάδα πίσω από τα κατεβασμένα ρολά του υπουργείου. Μετά τα σημερινά έχω πλέον πειστεί ότι είναι εντελώς ανάλγητοι. Δεν σέβονται όχι μόνο εργαζομένους και ψυχικά ασθενείς, αλλά ούτε το κοινωνικό σύνολο. Την ίδια αναλγησία έχουν δείξει και σε άλλες ευάλωτες ομάδες. Μόνο αν αγωνιστούμε μαζί, εργαζόμενοι και λήπτες, σε όλους τους τομείς ψυχικής υγείας, θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας».

Οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία σκοπεύουν να εντείνουν τις αντιδράσεις τους την επόμενη εβδομάδα, διοργανώνοντας διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα, σε συντονισμό με άλλους κλάδους υγείας και δομές απεξάρτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου