4.05.2013

Ενημέρωση από σημερινή συνάντηση εκπροσώπων των Σωματείων με Σκοπούλη


Μετά τη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων των Σωματείων με την κα Σκοπούλη τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
- 2% του ΕΟΠΥΥ: εγκρίθηκαν 6εκατ. αντί για 3,8 εκ όπως ήταν αρχικά ορισμένα, τα οποία ήδη έχουν πάρει την έγγραφη συμφωνία απο τον Διευθυντή του Υπ. Οικονομικών και βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
- 10 εκ για το β΄τρίμηνο 2013: έχουν προχωρήσει και βρίσκονται προς κατανομή. Η κατανομή ζητήθηκε απο την Υφυπουργό να γίνει ανα φορέα και ανα δομή του κάθε φορέα.
- Επιπλέον 10εκ (καλύπτουν το γ' τρίμηνο 2013): αναμένεται η απόφαση να υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα. Καθυστέρησε η έγκριση τους γιατί η Υφυπουργός διέγνωσε το Μάρτιο κάποιες αλλαγές "προς τα πάνω" προϋπολογισμών ορισμένων φορέων για το 2013, σε σχέση με τους αρχικά ορισμένους τον Ιανουάριο 2013.
Επίσης, μας ενημέρωσε ότι ο Υπουργός θα βρίσκεται στις 23/04/2013 στις Βρυξέλλες για την υπογραφή του Συμφώνου.

Γίνεται προσπάθεια οι Τομεακές Επιτροπές να γίνουν 7μελής με υποχρεωτική παρουσία ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας καθώς και να συμμετέχουν πάντα με εκλογή ή όχι άτομα απο το χώρο της ψυχικής υγείας στα συμβούλια των νοσοκομείων.
Η ανακοίνωση αυτών των δεσμεύσεων – έστω και προφορικά μια μόλις μέρα μετά τη συγκέντρωση αλλά και την επίθεση που δεχτήκαμε από τα ΜΑΤ, εργαζόμενοι και λήπτες, δείχνει ότι είναι αποτέλεσμα της πίεσης και της μάχης που δίνουμε στο δρόμο.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φόρα που ακούμε μεγάλα λόγια από το Υπουργείο: το πρόβλημα δε λύθηκε παρά αυτή τη σημαντική εξέλιξη. Δείχνει και για τη συνέχεια ότι όσο πιο αποφασισμένοι παραμείνουμε τόσο πιο πολλά και πιο σύντομα θα μπορέσουμε να τα πετυχούμε.
Ώσπου να δούμε τις εξαγγελίες αυτές να γίνονται πράξη, χρειάζεται να επιμείνουμε σε νέα κινητοποίηση την άλλη εβδομάδα. Αυτή τη φόρα τα σωματεία Ψυχικής Υγείας αλλά και οι συνάδελφοι τόσο από τον ΟΚΑΝΑ που ήταν μαζί μας στην προηγούμενη κινητοποίηση όπως και άλλα σωματεία μπορούμε να επιδιώξουμε έναν ακόμα καλύτερο συντονισμό σε μια προσπάθεια να υπάρξει διαρκής πίεση και κατακραυγή για όλα όσα έχουν κάνει όλα αυτόν τον καιρό στην Ψυχική Υγεία.

Να τους πιέσουμε για να υλοποιηθούν οι "καλές προθέσεις" του Υπουργείου ώστε να επιβιώσει η Ψυχική Υγεία και μαζί της εργαζόμενοι και λήπτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου