4.15.2013

Ομηροι των ΚΕΠΑ 57.000 ΑμεΑ

Χρόνια πάσχοντες από βαριές ασθένειες γίνονται μπαλάκι της γραφειοκρατίας για να αποδειξουν ότι δεν είναι… μαιμούδες. Μέχρι να “πείσουν” τις επιτροπές, στερούνται το κρίσιμο για τη ζωή τους επίδομα

Των Διαλεκτής Αγγελή, Αφροδίτης Τζιαντζή

Από τον Σεπτέμβριο του 2011 εγκαινιάστηκαν τα ΚΕΠΑ, τα Κέντρα Εκτίμησης και Πιστοποίησης Αναπηρίας, που υπάγονταν στο ΙΚΑ, καταργώντας όλες τις άλλες υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας, εκτός από εκείνες των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα και καταγγελίες για τους ανάπηρους-μαϊμού, ενώ στο πλαίσιο των περικοπών τα κοινωνικά επιδόματα μπήκαν στο μικροσκόπιο. Ο νέος Κανονισμός Εκτίμησης του Βαθμού Αναπηρίας κάνει πιο αυστηρούς τους όρους χορήγησης επιδομάτων, ενώ από τις αρχές του 2012 ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες καλούνται να απογραφούν στα ΚΕΠΑ ώστε να βρεθούν οι διπλοεγγεγραμμένοι.

Τα προβλήματα 

Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά το ξεκίνημα των ΚΕΠΑ, τα συχνότερα προβλήματα είναι: Πολύμηνες καθυστερήσεις που κρατούν σε ομηρία 57.000 ασθενείς, των οποίων τα επιδόματα κόβονται μέχρι να επαναξιολογηθούν. Γραφειοκρατία, ανορθολογικές αξιολογήσεις που προκαλούν ενστάσεις επί ενστάσεων, προχειρότητες και κενά στη στελέχωση των υγειονομικών επιτροπών.

Επισκεφθήκαμε τα δύο μεγαλύτερα ΚΕΠΑ σε Αθήνα και Πειραιά, για να δούμε από κοντά όσα μας κατήγγειλαν αναγνώστες της «Εφ.Συν.». Δεν είδαμε ουρές, είδαμε όμως ανθρώπους που έρχονταν στα ΚΕΠΑ για τρίτη και τέταρτη φορά χωρίς αποτέλεσμα, γίνονταν μπαλάκι μεταξύ υπηρεσιών, γίναμε οι ίδιες μπαλάκι μεταξύ ορόφων, προσπαθώντας μάταια να πάρουμε μια συνέντευξη από την προϊσταμένη του ΚΕΠΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου στην Ομόνοια. Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι ότι είδαμε ανθρώπους που ένα βραδυκίνητο και ανάλγητο σύστημα αντιμετωπίζει τιμωρητικά, λες και πρέπει όλοι οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες να πληρώσουν για τα σκάνδαλα των «μαϊμούδων», εκτός από το πελατειακό σύστημα που τα εξέθρεψε.

«Μας φέρονται λες και είμαστε ένοχοι για κάτι. Αν ήμουν ανάπηρη-μαϊμού δεν θα πήγαινα καν να καταγραφώ, όμως πήγα από την πρώτη στιγμή. Εδώ και ένα χρόνο μού έχουν κόψει τη μικρή αναπηρική σύνταξη που έπαιρνα και την ασφάλιση». Η Βασιλική είναι 50 χρονών και πάσχει από χρόνιο νόσημα. Στην αρχή είναι διστακτική να μας πει από τι: «Εχω ηπατίτιδα C εδώ και 17 χρόνια. Την κόλλησα από σχέση, και από τότε έχω βιώσει τον κοινωνικό ρατσισμό σε κάθε απόχρωση. Υπάρχει μηδενική ενημέρωση και παραπληροφόρηση, όπως και για τον HIV. Δυστυχώς άκουσα τους γιατρούς και ξεκίνησα θεραπεία, αλλά ήταν λάθος μου. Αυτόματα η επιτροπή μού μείωσε το ποσοστό στο 30%, μολονότι σταμάτησα τα φάρμακα και τις ενέσεις γιατί προκαλούσαν φριχτές παρενέργειες».

Η Βασιλική, που δούλευε από τα 16, τώρα ζει με δανεικά φίλων: «Στη δευτεροβάθμια επιτροπή, που θα περάσω σε ένα μήνα, θα μου αναγνωρίσουν ξανά το ποσοστό 67%, καθώς δεν παίρνω πια φάρμακα. Θα πρέπει να ξανακάνω αίτηση για να μου ξαναδώσουν τη σύνταξη. Ελπίζω να αντέξω ώς τότε. Αν δείτε ένα σκελετό να περπατάει, θα είμαι εγώ. Μας πετάνε στον Καιάδα, με άλλο τρόπο».

“Αν ζω μέχρι τότε…”

Οσο μιλάμε με τη Βασιλική, ένας αξιοπρεπής κύριος φεύγει άπραγος: «Και μένα μου έκοψαν την ασφάλιση. Είπαν σε τρεις μήνες να ξαναπεράσω. Αν ζω μέχρι τότε χωρίς θεραπεία». Τι θεραπεία; «Αντιρετροϊκή» λέει κλείνοντας την πόρτα του ασανσέρ.

«Τα ΚΕΠΑ είναι σφαγεία» επαναλαμβάνουν στις κινητοποιήσεις τους οι ανάπηροι της χώρας. Στην ημερίδα που οργάνωσε χθες με θέμα τα ΚΕΠΑ η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, παρουσία του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, γιατρών και θεσμικών εκπροσώπων, δεν ακούστηκαν συνθήματα, όλοι όμως συμφώνησαν στο εξής: Οι ελλείψεις και η δυσλειτουργία των ΚΕΠΑ κρατάνε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς ομήρους, σε ένα σύστημα που αντιμετωπίζει τα ΑμεΑ πότε ως ενόχους και πότε ως παρίες. «Είναι άδικο και ανέντιμο η ανεπάρκεια και η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να χρεώνεται στον πολίτη» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑΓιάννης Βαρδακαστάνης.

…………………………………………………………………… 

Μαρτυρίες 

“Με εξέτασε ακόμα και γυναικολόγος”

Ο κ. Μανώλης Πηγιάκης πάσχει από σπαστική τετραπληγία λόγω ιατρικού λάθους κατά τη διάρκεια του τοκετού, με ποσοστό αναπηρίας 80%, το οποίο του αναγνωρίστηκε μετά από διαδικασίες που διήρκεσαν 6 μήνες. Ο ίδιος, μερικώς αυτοεξυπηρετούμενος και κινούμενος με αμαξίδιο, καταγγέλλει το μεγάλο διάστημα αναμονής για την εξέταση από την υγειονομική επιτροπή καθώς και τη διακοπή των επιδομάτων και των συντάξεων στο μεσοδιάστημα της επανεξέτασης των περιπτώσεων. «Οσο περισσότερο κρατάει η διαδικασία αξιολόγησης, τόσο αυτό επηρεάζει τη διαχείριση της αναπηρίας. Μοιραία θα κοστίζουμε περισσότερο στο κράτος». Μιλώντας ως μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, συνεχίζει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα εισοδήματα είναι πενιχρά. Πώς θα ζήσουν άμα τους κόβουν το επίδομα ή τη σύνταξη; Τα πάγια έξοδα ενός ανθρώπου που χρήζει βοήθειας από τρίτο άτομο υπολογίζονται γύρω στα 1.000 με 1.200 ευρώ το μήνα, “με υπολογισμούς τρόικας”, όπως λέει αστειευόμενος. Οι υγειονομικές επιτροπές είναι συχνά αναρμόδιες. Εγώ να φανταστείτε, εξετάστηκα από οφθαλμίατρο, γυναικολόγο και ΩΡΛ!».

………………………………………………………….

Ετρεχε 10 μήνες μέχρι να πάρει το χαρτί 

Η κ. Σοφία Κολοτούρου, γιατρός κυτταρολόγος και συγγραφέας, πάσχει από πλήρη κώφωση και χρειάστηκε 10 μήνες μέχρι να μπορέσει να πάρει το χαρτί αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ: «Επειδή είμαι μεταγλωσσική κωφή και δεν γνωρίζω τη νοηματική γλώσσα, δεν είχα τη δυνατότητα να εξυπηρετηθώ από διερμηνέα νοηματικής. Ετσι, αναγκαζόμουν να συνοδεύομαι από τον σύζυγό μου που ακούει, για να μου εξηγεί τις οδηγίες των υπαλλήλων, αναγκάζοντάς τον να παίρνει συνεχώς άδεια από την εργασία του». Μας ενημερώνει ότι τα σωματεία κωφών ζητούν να υπάρχει διερμηνέας στα ΚΕΠΑ, αλλά αυτό δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσους δεν γνωρίζουν τη νοηματική. «Να αναλαμβάνει ένας υπάλληλος να δίνει όλες τις οδηγίες γραπτώς, είτε να δίνεται ειδική άδεια ώστε να μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία τους οι συνοδοί μας που μας εξηγούν τι πρέπει να κάνουμε», προτείνει.

…………………………………………………………… 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

-57.000 αιτήσεις εκκρεμούν, τις οποίες το ΙΚΑ χωρίζει σε 50 κατηγορίες: 8.352 αιτήσεις για εφορία, 3.599 για «οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ», 8.432 για «παράταση επιδόματος» και 6.345 εμπίπτουν στην κατηγορία «άλλο αίτημα».

- Λειτουργούν 61 ΚΕΠΑ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία στελεχώνουν περίπου 1.500 γιατροί.

-Ψυχίατροι, νευρολόγοι και καρδιολόγοι είναι οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη έλλειψη. Αποτελούν το 25% του συνόλου των γιατρών και εξυπηρετούν το 80% των εξεταζόμενων.

-Θα προσληφθούν 400 ιδιώτες γιατροί από τις παραπάνω ειδικότητες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταγγέλλει ότι η εκπαίδευση όσων στελεχώνουν τις υγειονομικές επιτροπές διαρκεί μόλις 3 ώρες!

*Από τη χθεσινή ημερίδα για το ΚΕΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου