4.04.2013

ΣΕΨΑΕΚΟ: Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μονόδρομος για να σωθεί η ψυχική υγεία





Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ


Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013


Δυστυχώς, όλα όσα γράφαμε το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούσε η πολιτική που ακολουθείται, τα ζούμε πλέον καθημερινά. Το κοινωνικό κράτος βρίσκεται κυριολεκτικά υπό διάλυση, ενώ η κατάσταση στην πολύπαθη ψυχική υγεία έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο.

Η ηγεσία του ΥΥΚΑ όμως συνεχίζει να λειτουργεί σαν το νεκροθάφτη των εργαζομένων και των ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Τη στιγμή που υπάρχουν συνάδελφοι απλήρωτοι από 6 έως και 11 μήνες η ηγεσία του ΥΥΚΑ αρνείται να χορηγήσει άμεσα ένα ποσό από τον προϋπολογισμό του 2013 ικανό να καλύψει κάποιες από τις άμεσες ανάγκες σε μισθοδοσία. Την ίδια στιγμή αρνείται να παρουσιάσει οποιοδήποτε συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την χρηματοδότηση των δομών, κωφεύει για τα χρωστούμενα των προηγούμενων ετών, ενώ η αύξηση της χρηματοδότησης στο επίπεδο των πραγματικών αναγκών παρουσιάζεται σαν όνειρο θερινής νυκτός.

Και για να τα θέσουμε τα πράγματα εντελώς πρακτικά: με βάση την τελευταία ενημέρωση που είχαμε ως σωματεία εργαζόμενων στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΥΚΑ την περασμένη Πέμπτη (ενημέρωση που είχαμε από τότε μεταφέρει σε όσους συναδέλφους έχουμε πρόσβαση), τα μόνα χρήματα που θα έρθουν στους φορείς είναι τα 9,9εκ του β’τριμήνου του 2013 και τίποτε άλλο. Επίσης η συμφωνία με την Ε.Ε. για συνέχιση της χρηματοδότησης των δομών ψυχικής υγείας εκκρεμεί, δίχως να έχει προχωρήσει η διαδικασία ούτε ως προς το ποσό διάθεσης αλλά ούτε και ως προς το χρόνο διάθεσης.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τόσο οι χρωστούμενοι όσο και οι μελλοντικοί μισθοί μας περικόπτονται καθώς η κυβέρνηση επέβαλλε και σε εμάς το «ενιαίο μισθολόγιο».

Παράλληλα, τα εργασιακά δικαιώματα που θεωρούσαμε κάποτε δεδομένα, εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Μια σειρά εργοδότες όταν διεκδικούμε τα αυτονόητα, συχνά μας εκβιάζουν, ενώ προβαίνουν και σε απολύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νόμιμο δικαίωμα μας να κάνουμε επίσχεση εργασίας μετά από 6-7 μήνες απλήρωτης εργασίας, το οποίο καταγγέλλουν ως παράνομο και καταχρηστικό (ευτυχώς χωρίς να δικαιωθούν από τα δικαστήρια όποτε έχουν φτάσει μέχρι αυτά), αλλά και οι απολύσεις όσων σηκώνουν κεφάλι, προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Και, δυστυχώς, επειδή η ανεργία είναι η τεράστια απειλή που κρέμεται πάνω από το κεφάλι όλων μας πολλοί συνάδελφοι λυγίζουν και δεν τολμούν να καταγγείλουν τις αυθαιρεσίες.

Η σημερινή κινητοποίηση πρέπει να γίνει η αφετηρία για δυναμικές αγωνιστικές και με διάρκεια κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Με μια παράσταση διαμαρτυρίας δεν θα πιεστεί το υπουργείο. Και αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Πώς το υπουργείο θα υποχρεωθεί να στηρίξει οικονομικά τις υπηρεσίες μας και να διασφαλίσει τους μισθούς μας (δεδουλευμένους και μελλοντικούς). Δε διαμαρτυρόμαστε για να τους πείσουμε ότι έχουμε δίκιο ή για να τους εξηγήσουμε ότι οι υπηρεσίες μας είναι ήδη υπό διάλυση, ή ότι μιλάμε για ανθρώπους που υποφέρουν. Αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά και επιλέγουν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Για να υπάρξει μέλλον στην ψυχική υγεία, πρέπει να αφήσουμε την κούραση, την απογοήτευση και τον φόβο και να παλέψουμε μαζί όλα τα σωματεία εργαζομένων, ληπτών, οικογενειών. Χρειάζεται το άμεσο επόμενο διάστημα να συναντηθούμε και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί ένα νέο κύμα αγώνων, ικανό να λυγίσει την ηγεσία του ΥΥΚΑ. Ένα κύμα αγώνων που να περιλαμβάνουν πέρα από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, εκδηλώσεις για μεγαλύτερη δημοσιοποίηση της δραματικής κατάστασης της ψυχικής υγείας, απεργιακές κινητοποιήσεις, καταλήψεις κ.α. καθώς και συντονισμό με χώρους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με εμάς όπως π.χ. οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του Οργανισμού εδώ και 17 μέρες. Ο καθένας μόνος του είναι αδύναμος. Όλοι μαζί αν προχωρήσουμε σε αγώνες με συντονισμό, μαζικότητα και διάρκεια μπορούμε να πετύχουμε σημαντικές νίκες.


Απαιτούμε:
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας τα οποία σε πολλές περιπτώσει φτάνουν και τους 11 μήνες
  • Άμεση τήρηση των δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ, υπογραφή του συμφώνου και άμεση διάθεση των αναγκαίων ποσών για να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε φτάσει
  • Έγκαιρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι με διαρκή μπαλώματα ποτέ δεν επαρκούν και τελικά γιγαντώνουν τα οικονομικά, λειτουργικά και κατ’ επέκταση θεραπευτικά προβλήματα
  • Οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος σε όλες τις περιπτώσεις καταγγελιών που έχουν γίνει από εργαζόμενους. Να επιταχυνθούν άμεσα οι έλεγχοι. Να πάψει η εργοδοτική ασυδοσία όπου αυτή αποδεδειγμένα υπάρχει
  • Σχεδιασμός και έλεγχος της χρηματοδότησης από το σύνολο των φορέων που τους αφορά (εργαζόμενοι, σύλλογοι ληπτών, κοινωνικοί φορείς)
  • Δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Ψυχικής Υγείας για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη

 
ΣΕΨΑΕΚΟ (Σωματείο Εργαζόμενων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευαίσθητων Κοινωνικά Ομάδων)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου