4.13.2013

«Οδηγούν την ψυχική υγεία στο κρεβάτι του Προκρούστη»

 
Της Ντάνι Βέργου

«Δωρεάν Δημόσια Σύγχρονη Ψυχική Υγεία» φώναξαν για μία ακόμα φορά, χθες, έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί σε μια μαζική διαδήλωση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου άφαντη. Προτάθηκε στο σωματείο των εργαζομένων στο Δαφνί συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Πελ. Καλλίρη, η οποία δεν έγινε δεκτή αφού, όπως λένε, έχουν συναντηθεί μαζί του πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς αποτέλεσμα.

«Παλεύουμε για ένα σύστημα ψυχικής υγεία, δημόσιο και δωρεάν, βασισμένο στην κοινότητα. Το Μνημόνιο και η τρικομματική κυβέρνηση οδηγούν την ψυχική υγεία στο κρεβάτι του Προκρούστη», είπε στην «Εφ. Συν.» ο Ηρακλής Γκότσης, νοσηλευτής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο. «Οι δομές υπολειτουργούν, το προσωπικό είναι κακοπληρωμένο, κακοποιημένο και τρομοκρατημένο και καλείται με την απειλή πάνω από το κεφάλι του είτε του κλεισίματος του ψυχιατρείου, είτε της μετακίνησης, της απόλυσης ή της εφεδρείας να προσφέρει υπηρεσίες σε 1.200 ασθενείς εντός και εκτός του ψυχιατρείου, για τους οποίους οφείλει και να αγωνιστεί για το δικαίωμά τους σε πραγματικά δωρεάν υγεία», πρόσθεσε.

Κάτω από το πρίσμα της «ψευτομεταρρύθμισης» τα ψυχιατρεία οδηγούνται σε κλείσιμο και η ψυχική υγεία εκχωρείται στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις – οι οποίες έχουν τους εργαζόμενους τους απλήρωτους δέκα μήνες τώρα – δηλαδή, στο ιδιωτικό κεφάλαιο, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Γιατροί και νοσηλευτές είναι απλήρωτοι για εφημερίες, νυχτερινά και αργίες πέντε μηνών, λαμβάνοντας μόνο ο,τι έχει απομείνει από τους μισθούς τους που έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις.

«Είμαστε υπέρ της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης – της πραγματικής μεταρρύθμισης και όχι της δήθεν “μεταρρύθμισης” ως οχήματος περικοπών και ιδιωτικοποίησης», επισημαίνει ο Ηρ. Γκότσης και προσθέτει: «Είμαστε υπέρ της μετάβασης σε ένα σύστημα ψυχικής υγείας δημόσιο και δωρεάν, βασισμένο στην κοινότητα. Μεταρρύθμιση σημαίνει, εκτός από μια διαφορετική θεραπευτική κουλτούρα και πρακτική, αύξηση του προσωπικού και πολλαπλασιασμό των διατιθέμενων πόρων με ταυτόχρονη επέκταση και όχι καταστροφή, όπως γίνεται τώρα, του κράτους Πρόνοιας. Δεν περιχαρακωνόμαστε στο άσυλο με αμυντικό τρόπο, περιμένοντας απλώς την περαιτέρω αποψίλωσή του από προσωπικό, σε σημείο να κινδυνεύουν άμεσα να κλείσουν οι δομές. Αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας αλλά μάλλον υπονόμευσή τους – με κίνδυνο να μετατραπεί σε μπούμερανγκ».

Οι εργαζόμενοι, που θα βρίσκονται και την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Απριλίου έξω από το υπουργείο Υγείας και ζητούν: μαζικές προσλήψεις προσωπικού, αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία, οι δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας των ΜΚΟ να περάσουν στο δημόσιο, να μην καταργηθεί κανένα κρεβάτι, να μη συγχωνευτεί – καταργηθεί κανένα τμήμα-οργανισμός-νοσοκομείο, καμία εφεδρεία, μετακίνηση, διαθεσιμότητα, απόλυση.

-Σήμερα το πρωί επισκέπτεται το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο με αντιπροσωπεία βουλευτών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

-Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν σήμερα εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία. Οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ, των Κέντρων Πρόληψης και των δομών αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων του προγράμματος «Ψυχαργώ» πραγματοποιούν σήμερα στις 11 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή, ζητώντας να σταματήσει η δραματική υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν οι πολιτικές για την Ψυχική Υγεία και τα ναρκωτικά.


12/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου