4.22.2013

Ρέθυμνο: Έναρξη λειτουργίας ομάδας αποδοχής αυτοβοήθειας

Ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου ανακοινώνει τη λειτουργία ομάδας αποδοχής- αυτοβοήθειας η οποία θα φιλοξενείται στο χώρο του Συλλόγου στην οδό Κονδυλάκη 10.
Μια ομάδα αποδοχής- αυτοβοήθειας για ανθρώπους που ακούνε φωνές απαρτίζεται από άτομα που μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες,  κυρίως φωνών αλλά και οπτικών, οσφρητικών ή άλλων ασυνήθιστων εμπειριών ξεκινάει στο Ρέθυμνο με την υποστήριξη του ελληνικού Δικτύου «Ακούω φωνές» και του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου. 
Ο λόγος ύπαρξης  μιας τέτοιας ομάδας προκύπτει από την ανάγκη δημιουργίας  ενός ασφαλούς χώρου όπου άνθρωποι οι οποίοι είχαν βιώσει στο παρελθόν ή βιώνουν ακόμα παρόμοιες εμπειρίες θα μπορούν να νιώσουν ασφαλείς  και αποδεκτοί προκειμένου να μοιραστούν τα βιώματά τους, να προσφέρουν τις ιδέες και τις γνώσεις τους και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο. Επίσης έχουν ως στόχο να προσφέρουν την ευκαιρία σε ανθρώπους να αποδεχτούν τις εμπειρίες αυτές, να “ζήσουν με τις φωνές”, με τρόπο τέτοιο ώστε να αποκτήσουν έλεγχο πάνω σ’ αυτές και τελικά περισσότερο έλεγχο πάνω στις ζωές τους. Η αυτοβοήθεια σχετίζεται με την αυτοδιάθεση και το αυτεξούσιο των ανθρώπων που κατακτούν τον έλεγχο της κατάστασης.
Πολλοί άνθρωποι που ακούνε φωνές νιώθουν αβοήθητοι και συχνά λένε πως οι ζωές τους έχουν κυριευτεί από αυτές. Οι περισσότεροι δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να μιλήσουν για αυτές, για το τι τους λένε, για τη σχέση που έχουν αναπτύξει μαζί τους, για το νόημα που βρίσκουν ή επιχειρούν να βρουν. Συνήθως η εμπειρία παθολογικοποιείται, αντιμετωπίζεται ως σύμπτωμα που χρήζει θεραπείας. Σε αυτήν, όμως, την αναγωγή το βίωμα δε βρίσκει έδαφος να ακουστεί και να κοινωνηθεί. Με αυτό το σκεπτικό οι ομάδες αυτοβοήθειας για ανθρώπους με φωνές δε θεωρούνται θεραπευτικές ομάδες αλλά κοινωνικές, ομάδες όπου κάποιος μπορεί να αναζητήσει ενθάρρυνση, επιβεβαίωση, υποστήριξη και “ένα αυτί να τον ακούσει”.
Ο σχηματισμός της ομάδας  «Ακούω Φωνές» στο Ρέθυμνο ήταν καρπός της επιθυμίας ανθρώπων που ακούνε φωνές ή έχουν άλλες παρόμοιες εμπειρίες.
Οι συναντήσεις της ομάδας θα πραγματοποιούνται μία φορά κάθε μήνα και με απόφαση των μελών της  μπορεί ο χρόνος της συνάντησης να αλλάξει με κριτήριο όμως πάντα τη διευκόλυνση συμμετοχής των μελών. Η ομάδα σε κάθε περίπτωση δεν πραγματοποιεί συναντήσεις σε χώρους που συνδέονται με παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας (π.χ. κέντρα ψυχικής υγείας). Η διάρκεια των συναντήσεων είναι 90’  με κάποια ελαστικότητα ανάλογα τις ανάγκες τις ομάδας.
Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στις επόμενες συναντήσεις της  ομάδας αποδοχής- αυτοβοήθειας «Ακούω Φωνές»  στο τηλ: 6933001196  τις καθημερινές 6:00-9:00 μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου