12.23.2013

Εργαζόμενοι: Διαλύουν τον ΟΚΑΝΑ για να μπουν ιδιώτες


 

«Στόχος τους είναι να κλείσουν τον ΟΚΑΝΑ ώστε να μπουν στο χώρο ιδιώτες», σημείωσε ο Γιάννης Κακλαμάνης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον Οργανισμό κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ώστε να δοθούν απαντήσεις από τους εργαζόμενους για τελευταίες εξελίξεις σχετικά με «παρατυπίες και μαύρες τρύπες» στον Οργανισμό, όπως υποστηρίζει το υπουργείο.
«Αν υπάρχουν ενδείξεις για ζητήματα κακής διαχείρισης, να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες άμεσα, ώστε να εντοπιστούν οι ευθύνες και να καταλογιστούν» δήλωσε συμπληρώνοντας ότι «διακυβεύεται η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει ο ΟΚΑΝΑ σε 8.500 θεραπευόμενους τη στιγμή μάλιστα που είναι σε αναμονή 3.500 μόνο στην Αθήνα».

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση, επισήμανε ότι «οι αριθμοί είναι αμείλικτοι». «Γίνεται υποχρηματοδότηση, γίνεται συνειδητά με εγκληματικό τρόπο. Είναι πολιτική επιλογή των ηγεσιών των υπουργείου». Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Γιάννης Κακλαμάνης παρουσίασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως ο προϋπολογισμός για τον ΟΚΑΝΑ ήταν 25 εκατομμύρια ευρώ, χρονιά που «υπήρξε απότομη ανάπτυξη του οργανισμού, οι δομές έγιναν 53 από 30 και οι θεραπευόμενοι από 4.000 άγγιξαν τους 8.500».

Το 2012 είπε ότι ο προϋπολογισμός μειώθηκε στα 18 εκατομμύρια, δόθηκαν περίπου 17,2 εκατ., ενώ η μισθοδοσία του οργανισμού ήταν 21 εκατομμύρια, οπότε το έλλειμμα ήταν κοντά στα 4 εκατ. Το 2013 ο προϋπολογισμός ήταν πάλι 18 εκατομμύρια, η μισθοδοσία μειώθηκε στα 17 εκατομμύρια, για φάρμακα ήταν τα 3 εκατομμύρια, το έλλειμμα άγγιξε τα 2 εκατομμύρια. «Αυτό είναι το έλλειμμα, 6 με 7 εκατομμύρια και όχι ό,τι παρουσιάζουν» υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των φαρμάκων ο Γιάννης Κακλαμάνης σημείωσε πως πρέπει να γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος και να αποδοθούν ευθύνες. Επίσης, τόνισε ότι στον ΟΚΑΝΑ δεν κυκλοφορούν επικίνδυνα φάρμακα και ότι χρειάζεται σοβαρότερη αντιμετώπιση του ζητήματος γιατί, όπως είπε, «οι ασθενείς ήδη διαμαρτύρονται πως είναι πειραματόζωα», ενώ υπάρχουν επεισόδια εναντίον των εργαζομένων.

Μιλώντας για τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ και όσα είπε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, υποστήριξε ότι ο επιθεωρητής «ξεπέρασε κάθε όριο». «Δεν πρόκειται για Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά για Αρχή Ασύδοτης Συκοφάντησης», τόνισε σύμφωνα με πάντα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο και ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον του, αλλά και όσων ΜΜΕ «αδίκησαν τους εργαζόμενους με τρόπο πρωτοφανές».

Αναφορικά με όσα είπε ο κ. Ρακιντζής περί αύξησης 182% σε μισθούς την τελευταία τριετία, απάντησε πως η μείωση κατά μέσο όρο αγγίζει το 50% και σε ορισμένους γιατρούς άγγιξε το 70%.  Για τα «υπερβολικά επιδόματα» είπε πως δίνονται όπως προβλέπονται από τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι και χαρακτήρισε «ψέμα» το ότι «πολλά χρήματα από αυτά που πήρε ο ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ, πήγαν σε μισθοδοσίες».

Έκανε λόγο για τεράστια οικονομικά συμφέροντα και αναφέρθηκε σε «μεγαλογιατρούς και κλινικάρχες». «Θέλουν να κλείσουν τον ΟΚΑΝΑ για να μπουν στον χώρο αυτό ιδιωτικά συμφέροντα» ισχυρίστηκε. «Και σε αυτό το παιχνίδι είναι στρατευμένοι όλοι εκείνοι που αυτή την περίοδο απροκάλυπτα υιοθέτησαν αυτή την πολεμική ενάντια στον ΟΚΑΝΑ».

Αναφερόμενος στην απερχόμενη διοίκηση και ειδικά στην παραιτηθείσα πρόεδρο Μ. Μαλλιώρη, ο πρόεδρος των εργαζομένων άφησε αιχμές για τον χειρισμό της υπόθεσης, ενώ είπε: «Δεν διεκδίκησαν ποτέ χρήματα. Η κ. Μαλλιώρη ήταν αδύναμη, δεν τόλμησε να συγκρουστεί με το υπουργείο».

πηγή:  http://www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου