12.04.2013

Κλείσιμο ΕΟΠΥΥ: Ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας Υγείας



Του Δημήτρη Πανταζόπουλου
από το http://www.xekinima.org

 
Η απόφαση της κυβέρνησης στα μέσα Νοεμβρίου να κλείσει ουσιαστικά τον ΕΟΠΥΥ αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στη διαδικασία διάλυσης της δημόσιας υγείας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει το κλείσιμο όλων σχεδόν των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ και τη διαθεσιμότητα – απόλυση όλου του προσωπικού (διοικητικού και ιατρικού). Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ένας νέος φορέας ό οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενα της υφ. Υγείας Ζ. Μακρή θα είναι «αγοραστής υπηρεσιών υγείας» (1). Στον νέο αυτό οργανισμό θα προσληφθούν οι διοικητικοί εργαζόμενοι ενώ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πάρουν μοριοδότηση για την ένταξη τους στο ΕΣΥ σε όποιες θέσεις προκηρυχθούν αλλά σε καμία περίπτωση δε θα απορροφηθούν όλοι.

Γίνεται λοιπόν φανερό για άλλη μία φορά ότι η δημόσια Υγεία είναι κάτι που καθόλου δεν ενδιαφέρει ούτε την κυβέρνηση ούτε την τρόικα. Κύριο μέλημα τους είναι από τη μια οι απολύσεις και από την άλλη η στήριξη του ιδιωτικού κεφαλαίου. Η φράση «αγοραστής υπηρεσιών υγείας» (2) άλλωστε δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.

Ο ίδιος ο υπ. υγείας (ο ανεκδιήγητος Άδωνις) άλλωστε το έχει δηλώσει ξεκάθαρα: «τα ιδιωτικά συστήματα μάς συμφέρουν περισσότερο από τα δημόσια συστήματα υγείας»(3). Ποιον συμφέρουν όμως δεν μας το είπε ο υπουργός. Η παράδοση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει τους ασφαλισμένους στον οργανισμό αλλά πραγματικά συμφέρει πολύ τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας που θα δουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται.

Η ίδια η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ άλλωστε υποστηρίζει ότι το κόστος για τον οργανισμό θα είναι πολλαπλάσιο αφού σήμερα ένας γιατρός εξετάζει κατά μέσο όρο 25 ασθενείς την ημέρα με μισθό 1700€ το μήνα μεικτά. Με νέο σύστημα όμως το κόστος για τον ίδιο αριθμό ασθενών θα ανέρχεται στις 5000€ το μήνα, σύμφωνα με το Έθνος (4). Φυσικά αυτό θα σημάνει από τη μια τεράστια σπατάλη για τον οργανισμό και από την άλλη μεγαλύτερη επιβάρυνση του ασθενή στον οποίο θα μετακυλιστεί μέρος του κόστους.

Σε μία περίοδο που τα εργατικά στρώματα στενάζουν από τις μνημονιακές πολιτικές η κυβέρνηση στερεί ακόμα και τα στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά όπως αυτό της Υγείας. Η κυβέρνηση απαντά ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να απευθύνονται στα νοσοκομεία. Μιλάμε όμως για τα νοσοκομεία που έχουν πλέον εισιτήριο 5€ (με ανοιχτό το σχέδιο για 25€ από 1/1/2014) ενώ πολλές κλινικές είτε έχουν κλείσει είτε υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και για να πιαστούν οι περιβόητοι δημοσιονομικοί στόχοι της τρόικα.

Την ίδια στιγμή πρόσφατη μελέτη του οργανισμού Health Powerhouse (HCP) αναφέρει τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σύμφωνα με τα οποία οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 28% από το 2009 ως το 2011, ενώ στην ίδια μελέτη υπογραμμίζεται ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση αυτή θα συνεχιστεί λόγω της κρίσης και το 2012-2013. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η αντίστοιχη μείωση στις άλλες χώρες της Ευρώπης με αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα (Ισπανία, Πορτογαλία κτλ) η μείωση αυτή δεν ξεπερνά το 10% (5).

Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται εδώ και μέρες σε απεργία διαρκείας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι σκληρή και απειλεί με οριστικό κλείσιμο του οργανισμού στα πρότυπα της ΕΡΤ. Είναι λοιπόν σαφές ότι οι αντίπαλοι μας είναι αποφασισμένοι. Με το ίδιο τρόπο πρέπει να απαντήσουμε κι εμείς. Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ χρειάζεται να συντονιστούν με τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία τα οποία δέχονται και αυτά την επίθεση της Κυβέρνησης (με κλείσιμο ολόκληρων νοσοκομείων, κατάργηση κλινικών, κατάργηση χιλιάδων κλινών, διαθεσιμότητες και απολύσεις στο μέλλον κοκ). Παρότι το κλίμα στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι «πεσμένο», οι πιο μαχητικοί εργαζόμενοι σε αυτά κατάφεραν την προηγούμενη περίοδο να «στήσουν» 3 συντονιστικά αγώνα. Έχουμε ξαναγράψει πως είναι αναγκαίο τα 3 συντονιστικά αγώνα να γίνουν ένα. Και σε αυτό το συντονιστικό πρέπει να προστεθούν οι δυνάμεις των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ και να σχεδιάσουν μακρόπνοες αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατ’ αρχήν για το χώρο της υγείας και στη συνέχεια σε συντονισμό με άλλους μεγάλους τομείς του Δημοσίου, όπως την παιδεία κ.α.
Σημειώσεις:
1.εφημερίδα των συντακτών, 2/12/13
2.ο.π.
3.http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231271229
4.Έθνος, 2/12/2013
5.http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=40465
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου