12.11.2013

ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ & ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

dimosia-ygeia1
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ, ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ

Πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και γιατροί στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας στα Δημόσια Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, ενώ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν την απεργία μέχρι τις 19 Δεκέμβρη, αντιδρώντας στη σχεδιαζόμενη συρρίκνωση και παραπέρα εμπορευματοποίηση του τομέα της Υγείας.

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας αλλά και από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα  συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας, όπου πραγματοποίησαν μεγάλη παράσταση διαμαρτυρίας.

Με τη σημερινή απεργία των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, διευρύνονται οι αντιδράσεις στα σχέδια της συγκυβέρνησης για γενικευμένες ανατροπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα έχουν ως όχημα τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στο πλαίσιο αυτό είναι ενταγμένη και η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενάντια στην οποία κινητοποιούνται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με επαναλαμβανόμενες απεργίες απ' τις 25/11, τις οποίες και συνεχίζουν μέχρι τις 19/12.


Λίγο πριν, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης θα παρουσιάσει το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης για τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, ποιες ειδικότητες γιατρών κρίνει η κυβέρνηση ότι χρειάζονται στην ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας), ώστε να «τεκμηριωθούν» οι απολύσεις. Στην Επιτροπή θα προσέλθουν και οι εκπρόσωποι των γιατρών (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι δήλωσαν χτες διατεθειμένοι να αρχίσουν διάλογο «από μηδενική βάση», αν η κυβέρνηση ανακαλέσει τις απειλές για διαθεσιμότητα και απολύσεις.

Σε συνέντευξη που έδωσαν χτες, παρουσιάστηκε ένα σχέδιο για την ΠΦΥ, που βρίσκεται κοντά στην πρόταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, για τη διατήρηση των υγειονομικών δομών του Οργανισμού και επεκτείνεται με τη δημιουργία 70 αστικών κέντρων Υγείας στους καλλικρατικούς δήμους.

Για την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στην ΠΦΥ, ανέφεραν ότι την αποδέχονται, υπό τον όρο της ένταξής τους -χωρίς απολύσεις- στο ΕΣΥ, στο ίδιο βαθμολόγιο. «Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ θα προχωρήσει άμεσα (...) Ο διάλογος, εξ ορισμού δεν μπορεί να γίνει, όταν τίθενται προϋποθέσεις. Ειδικά όταν αυτές οι προϋποθέσεις έχουν ως στόχο να ακυρώσουν τη μεταρρύθμιση», απάντησε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας.

ΜΕΧΡΙ ΠΕΜΠΤΗ 19/12 Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΟΠΥΥ

Παράταση της απεργίας μέχρι την Πέμπτη 19/12 εξαγγέλουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με απόφαση που πήρε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ), μετά και από τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία των γιατρών που έφτασε το 90%.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ αναφέρονται τα εξης:

"Μετά την πρωτοφανή συμμετοχή των Προέδρων των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, από όλη τη Χώρα, στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 9/12/2013, η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε να υλοποιήσει την ομόθυμη απόφαση για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 16,17,18 & 19 Δεκεμβρίου.

Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, άνω του 90%, μας οδηγεί στο μονόδρομο της τελικής νίκης.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να παρουσιάσει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μια ισχυρή Δημόσια Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Δεν είναι δυνατόν ο σχεδιασμός του Υπουργού, να αρχίζει και να τελειώνει στον αριθμό των γιατρών που θα απολυθούν.

Ο πολίτης της Χώρας μας απαιτεί δίκαια μια αξιοπρεπή Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και κυρίως ζητάει το γιατρό, που χρόνια τον περιθάλπτει, να τον βρίσκει σε Δημόσιο Πρωτοβάθμιο Ιατρείο δωρεάν, χωρίς συμμετοχή.

Καλούμε σε αυτή την προσπάθειά μας τους συναδέλφους συμβεβλημένους να συντονιστούν στον αγώνα μας που είναι κοινός για την αξιοπρέπεια του κλάδου.

Η απαλλοτρίωση των δημόσιων πολυϊατρείων θα είναι και η ταφόπλακα για κάθε ελεύθερο επαγγελματία που θα υπαλληλοποιηθεί από τους μεγάλους επιχειρηματίες στον χώρο της υγείας.

Ο αγώνας είναι κοινός και έχει την κοινωνική του αναφορά σε όλους τους πολίτες, που αν υλοποιηθούν τα σχέδια του Υπουργού, θα ψάχνουν μάταια για τον οικογενειακό τους γιατρό.
Η Δημόσια Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι κατάκτηση των ασφαλισμένων, το κοινωνικό δίκτυο που προστατεύει τους αδύναμους πρέπει να αναβαθμιστεί και όχι να καταστραφεί.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται από το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας."

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου