11.19.2011

Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο, κύριε Μπόλαρη

 αναδημοσίευση από το psi-action 

“Για τη Λειβαδιά, από τις τρεις δομές που είχε το ΕΚΕΨΥΕ, η μία στην οποία δεν είχαν γίνει προσλήψεις όταν έπρεπε, υποχρεώθηκε να κλείσει γιατί δεν είχαμε προσωπικό. Οι νοσηλευόμενοι, οι φιλοξενούμενοι στις δομές με τον καλύτερο τρόπο φιλοξενούνται σε ίδιες, αντίστοιχες δομές και πουθενά δε στοιβάχτηκε κανένας. Σας το λέω ειλικρινά και να το πιστέψετε. Έχω τις διαβεβαιώσεις των εργαζομένων, οι οποίοι προσέχουν αυτά τα άτομα και η αλήθεια είναι ότι έγινε εξοικονόμηση, όμως καθόλου σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών τις οποίες απολάμβαναν οι φιλοξενούμενοι”.

Αυτή ήταν η απάντηση του υφυπουργού υγείας Μάρκου Μπόλαρη στις 24 Οκτωβρίου 2011 στην  επίκαιρη ερώτηση του Χ. Χαραλάμπους, βουλευτή Κέρκυρας του ΚΚΕ, σχετικά με το κλείσιμο των οικοτροφείων Λειβαδιάς και Αιγάλεω, εξαιτίας της μη ανανέωσης συμβάσεων των εργαζομένων στο ΕΚΕΨΥΕ.


“Έκλεισαν οι ξενώνες στη Λειβαδιά και στο Αιγάλεω και στη μεν Λειβαδιά, επειδή υπάρχουν και άλλοι ξενώνες αποασυλοποίησης, μεταφέρθηκαν ή μάλλον ουσιαστικά στοιβάχτηκαν οι οικότροφοι από τον ξενώνα που έκλεισε σε άλλον ξενώνα, από δε τον ξενώνα του Αιγάλεω μεταφέρθηκαν πίσω στο ψυχιατρείο και κάποιοι σε ξενώνες μη κυβερνητικής οργάνωσης”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Χαραλάμπους. Όμως, ο κος Μπόλαρης, απαντώντας, απέφυγε να αναφερθεί στους ξενώνες και ο κος Χαραλάμπους επέμεινε: “Να σας επαναλάβω ότι έκλεισαν ξενώνες στη Λειβαδιά, έκλεισαν ξενώνες στο Αιγάλεω και κάποιοι από τους οικότροφους εκεί μεταφέρθηκαν ξανά στο ψυχιατρείο. Συνεχίζοντας να απαντά, ο κος Μπόλαρης, και πάλι δεν λέει τίποτα για τους ξενώνες, αναγκάζοντας τον κο Χαραλάμπους να τον διακόψει: “Μα, από το Αιγάλεω τους πήρατε στο ψυχιατρείο….


Όπως καταλάβατε, και αν δεν καταλάβατε μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρη τη συζήτηση, ο υφυπουργός υγείας  Μάρκος Μπόλαρης δεν είπε ούτε μια λέξη για το οικοτροφείο του ΕΚΕΨΥΕ στο Αιγάλεω, παρά την επιμονή του κου Χαραλάμπους, ενώ περιορίστηκε σε τρεις προτάσεις για το οικοτροφείο στη Λειβαδιά.


Τελικά, τι έχει γίνει με τα δύο οικοτροφεία του ΕΚΕΨΥΕ; Τα οικοτροφεία στη Λειβαδιά και στο Αιγάλεω έκλεισαν!


Αντίθετα, στο youtube δεν έχει κλείσει καμιά μονάδα ψυχικής υγείας! Το βίντεο της ανάρτησης αποτελεί μέρος ενός, μεγαλύτερης διάρκειας, βίντεο με τίτλο: “Δεν κλείνουν οι μονάδες ψυχικής υγείας” και μπορείτε να το βρείτε στο BolarisMarkos's Channel. Βέβαια, στο βίντεο υπάρχουν μόνο οι απαντήσεις του υφυπουργού στη Βουλή και όχι οι ερωτήσεις του κου Χαραλάμπους και έτσι δεν φαίνεται ότι άλλα τον ρωτούν και άλλα απαντάει.


Στη Λειβαδιά, λοιπόν, μετά το κλείσιμο του ενός οικοτροφείου οι “ένοικοι” στεγάστηκαν σε άλλο οικοτροφείο του ίδιου φορέα, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί με διπλάσιους ενοίκους. Σύμφωνα όμως με τον υφυπουργό υγείας: “πουθενά δε στοιβάχτηκε κανένας”.


Στο Αιγάλεω τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Οι “ένοικοι” διασκορπίστηκαν, προσωρινά (!), άλλοι στο ψυχιατρικό νοσοκομείο (Δαφνί), άλλοι σε εξωνοσοκομειακές δομές και άλλοι σε οικοτροφείο μη-κερδοσκοπικού φορέα. Δηλαδή, εκδιώχθηκαν από το χώρο τους και μεταφέρθηκαν όπου βρέθηκαν θέσεις. Επίσης, πληροφορήθηκα ότι οι “ένοικοι” μεταφέρθηκαν χωρίς να έχουν μαζί τους τα προσωπικά τους αντικείμενα!


Εκπλήσσομαι που ο υφυπουργός υγείας δεν γνωρίζει -και ούτε φρόντισε να πληροφορηθεί πριν μιλήσει στη Βουλή- ότι η αποασυλοποίηση των ανθρώπων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα δεν είναι μετακόμιση.


Απαιτούνται πολυετείς και επίπονες προσπάθειες, τόσο από τους “ενοίκους” όσο και από το προσωπικό των κοινοτικών δομών, για να επιτευχθεί η επανένταξη στην τοπική κοινότητα, μετά από δεκαετίες εγκλεισμού στα ιδρύματα. Στην πορεία της μετάβασης από το άσυλο στην κοινότητα, οι “ένοικοι” των ξενώνων ή των οικοτροφείων δημιουργούν σχέσεις με το προσωπικό που τους παρέχει φροντίδα και υποστήριξη, αισθάνονται ασφάλεια στο χώρο που τους φιλοξενεί, “ανακαλύπτουν” τη γειτονιά τους και σχετίζονται με ανθρώπους της κοινότητας....


Εκτός από τις ανθρώπινες προσπάθειες, που δεν έχουν καμία σημασία για την ηγεσία του υπουργείου υγείας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα για να στηθούν και να λειτουργήσουν οι δομές αποασυλοποίησης.


Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά ας μείνουμε σε αυτά τα βασικά, τα οποία φαίνεται ότι “διαφεύγουν” από τον κο Μπόλαρη.


Πιθανώς ο υφυπουργός υγείας να θεωρεί ότι οι “νοσηλευόμενοι”, όπως τους αποκαλεί, δε χρειάζονται κάτι περισσότερο από ένα κρεβάτι και τα φάρμακά τους. Γι΄ αυτή την “ποιότητα των υπηρεσιών” μιλάει ο κύριος Μπόλαρης, ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί ξεριζώθηκαν για ακόμα μια φορά. Δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι απαράδεκτο να διώχνονται από το χώρο τους οι άνθρωποι που έζησαν σε ιδρύματα, όπως αυτό της Λέρου, από το οποίο προέρχονταν οι “ένοικοι” του οικοτροφείου στο Αιγάλεω, και ότι είναι εγκληματικό να επιστρέφει έστω και ένας άνθρωπος στο ψυχιατρείο!


Επίσης, ο υφυπουργός υγείας δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχουν “ίδιες και αντίστοιχες δομές”,  για τον ίδιο λόγο που δεν υπάρχουν ίδιοι άνθρωποι, ίδιες σχέσεις, ίδια σπίτια, ίδιες γειτονιές...


Υπάρχουν όμως ίδια και αντίστοιχα τεχνάσματα για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη, όπως τότε που ο υφυπουργός υγείας Μάριος Σαλμάς, απαντώντας σε επερώτηση 28 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, υποστήριζε ότι “δεν υπάρχει ζήτημα κλεισίματος” του Ξενώνα Εφήβων “Ίρις”, ενώ ο ξενώνας είχε ήδη κλείσει και στη συνέχεια έλεγε ότι οι έφηβοι “πήγαν σε άλλες δομές του φορέα”, ενώ ο φορέας δεν είχε άλλες δομές εφήβων.


Με την ευκαιρία, να θυμίσουμε ότι ο Ξενώνας Εφήβων “Ίρις” δεν ξανάνοιξε ούτε με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, του οποίου οι βουλευτές είχαν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον ...όσο ήταν στην αντιπολίτευση.


Επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι, ειδικά κάτω από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, δεν πρόκειται να ξανανοίξουν οι δομές που κλείνουν, η ηγεσία του υπουργείου υγείας οφείλει τουλάχιστον να μην καταστρέφει ό,τι ήδη υπάρχει
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου