11.03.2011

Ψυχαργώς: ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις


Αθήνα, 1η Νοεμβρίου 2011

Συνάντηση στο ΥΥΚΑ


Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Σήμερα(σ.σ. την Τρίτη) πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ του υφυπουργού κ. Μπόλαρη, της διευθύντριας Ψυχικής Υγείας κ. Κατσικάρου και εκπροσώπων των σωματείων εργαζομένων από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αφού εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη δίωρη αναμονή τους έξω από το γραφείο του υφυπουργού και αφού επέρριψαν την τεράστια ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την απελπιστική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και οι εξυπηρετούμενοι των υπηρεσιών μας έθεσαν πιεστικά ερωτήματα σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του Ψυχαργώς, το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας και των συγχωνεύσεων των δομών. Αυτή τη φορά ο Υφυπουργός δήλωσε τα εξής:

1.α) Δεν τίθεται ζήτημα εργασιακής εφεδρείας ούτε συγχωνεύσεων των δομών μιας και οι φορείς του ψυχαργώς δεν είναι υπαγόμενοι  από το ΥΥΚΑ αλλά εποπτευόμενοι.
   β) Ακόμη και οι φορείς «Περιβολάκι» και «Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας» που κατά λάθος μετατράπηκαν σε φορείς Γενικής Κυβέρνησης δεν θα επηρεαστούν από τα παραπάνω μέτρα. Έχει γίνει αίτημα από τη μεριά του ΥΥΚΑ στη στατιστική αρχή να αποχαρακτηριστούν από φορείς γενικής κυβέρνησης.

2. Η περικοπή του ποσού των 38 εκατομ. Ευρώ για το 2011 αποδόθηκε από τον κ. Μπόλαρη σε γραφειοκρατικό λάθος του Υπ. Οικονομικών και της γραφειοκρατίας που θα είχε διορθωθεί νωρίτερα, όπως σημείωσε, αν δεν υπήρχαν οι καταλήψεις του ΥΥΚΑ και του Λογιστηρίου του Κράτους. Τελικά πιστώθηκαν για το Ψυχαργώς 18 εκατομ. (με ποσοστό διάθεσης 76%) οι αποφάσεις των οποίων είναι σε εξέλιξη και άλλα 7,8 εκατομ. (με ποσοστό διάθεσης 100%) η διάθεση του οποίου θα δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο ποσό των 10,2 εκατομ. (12%) δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση, αλλά ειπώθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί και αυτό το ποσό ή μέρος αυτού.

3. Για το 2012 το ποσό που έχει προϋπολογιστεί είναι μόνο 40 εκατομ. και ειπώθηκε πως τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από το 2% των προμηθειών.


Συνάντηση των εκπροσώπων των σωματείων εργαζομένων

  • Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των σωματείων εργαζομένων και συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι οι πρόσφατες χρηματοδοτήσεις είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας και του αντίκτυπου που αυτοί είχαν καθώς εξέθεταν τα αρμόδια υπουργεία (υγείας και οικονομικών) για την ανάλγητη και βάρβαρη πολιτική τους ως προς τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς της χώρας μας. Δεν μας έπεισαν οι δικαιολογίες για το «γραφειοκρατικό λάθος» ούτε ότι η καθυστέρηση της επίλυσης οφείλεται στις καταλήψεις των υπουργείων.  Θεωρήσαμε πολύ σημαντική τη σημερινή δέσμευση του υφυπουργού για τη μη εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας και των συγχωνεύσεων των δομών του Ψυχαργώς για αυτό και οποιαδήποτε απόλυση ή άλλου είδους περικοπή θα βαραίνει στο εξής την κάθε διοίκηση που θα προβαίνει σε τέτοιες επιλογές, κάτι που φυσικά θα μας βρει όλους απέναντί της.
  • Συμφωνήσαμε ότι άμεσα θα δρομολογήσουμε τη δημιουργία ομοσπονδίας των σωματείων εργαζομένων στο Ψυχαργώς για τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό των αγώνων μας.
  • Όλοι επίσης συμφωνήσαμε ότι σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά, για αυτό και θα επαγρυπνούμε ώστε να κινητοποιηθούμε δυναμικά αν δεν υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες οι οικονομικές δεσμεύσεις ή αν κάτι επιδεινωθεί ως προς τα συμφέροντα των εργαζομένων ή της ποιότητας των υπηρεσιών μας. Η ανησυχία μας παραμένει έντονη αφού τα πάντα γύρω μας, εργασιακά δικαιώματα, υπέρογκοι φόροι,  χαράτσια και διάλυση του κοινωνικού κράτους έχουν λυγίσει την πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας και εμάς φυσικά. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, ανέργων και ευάλωτων πληθυσμών μαζί με όσους συμμετέχουν στο συντονιστικό για την απεξάρτηση, την πρόνοια αλλά και όλων όσων αγωνίζονται αυτό τον καιρό. Η πολιτική και οικονομική ρευστότητα δε μας εγγυάται καμία ασφάλεια, για αυτό συνεχίζουμε ενωτικά και συντονισμένα για την ανατροπή της βάρβαρης αυτής πολιτικής.

Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο.)
Σωματείο Εργαζομένων Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Ψυχαργώ» Αττικής
Σωματείο Εργαζομένων ΕΨΥΚΑ Θεσσαλονίκης
Σωματείο Εργαζομένων στο Περιβολάκι
Σωματείο Εργαζομένων στο Σύλλογο Αυτιστικών Λάρισας
Σωματείο Εργαζομένων ΠΕΨΑΕΕ
Σωματείο Εργαζομένων ΘΕΨΥΠΑ Καρδίτσας

   
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου