11.14.2012

Ενημέρωση από τη χθεσινή κινητοποίηση στο ΥΥΚΑ και την Ανοιχτή Συνέλευση



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΥΚΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ 13/11/12

Την Τρίτη 13/11 εργαζόμενοι από όλη τη χώρα συγκεντρωθήκαμε στο Υπουργείο Υγείας για να διαδηλώσουμε για άλλη μια φορά για την κατάντια στην οποία έχουν φέρει κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ την Ψυχική Υγεία.

Η Πανελλαδική κινητοποίηση αποφασίστηκε και στηρίχτηκε από σωματεία από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Λάρισα, Λαμία, Δράμα κ.α.

Αν και δεν ήταν η πιο μαζική ή δυναμική κινητοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στο υπουργείο στα πηγαδάκια και τις κουβέντες όλων μας επικρατούσε η οργή, η αγανάκτηση και η επιθυμία να βρεθεί ένας τρόπος να δώσουμε μια μάχη μαζική και με αποτέλεσμα.

Μια αντιπροσωπεία 15 εκπροσώπων σωματείων και 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν στη συγκέντρωση συμπαραστεκόμενοι στα αιτήματά μας συναντηθήκαμε με την υφυπουργό κα Σκοπούλη, τον σύμβουλό της κο Θοδωράκη και τον κο Καλλίρη, γενικό γραμματέα του ΥΥΚΑ.

Πραγματικά ήταν σα να κάναμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο καθώς ξανακούσαμε ακριβώς τα ίδια που μας είπανε και το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη στις συναντήσεις μας.

Χαρακτηριστική της κουβέντας και του επιπέδου των απαντήσεων που υιοθετεί πια το υπουργείο στα εναγώνια ερωτήματα μας για το πως θα επιβιώσουμε εμείς και οι ωφελούμενοι των υπηρεσιών μας ήταν η απάντηση της υφυπουργού αν θα βρούνε λεφτά και τι θα γίνει με τις ανάγκες που υπάρχουν. Μας είπε λοιπόν ότι «δεν έχω τίποτα πάνω μου να σας δώσω» ψάχνοντας τις τσέπες τις και ότι «αν έχεις πέντε(5) αχλάδια και δέκα(10) παιδιά τι κάνεις - κόβεις τα αχλάδια στη μέση και δίνεις από μισό στο καθένα». Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει πια το υπουργείο διάλυσης της υγείας την ολική κατάρρευση του πιο πολύτιμου αγαθού, της υγείας, σωματικής και ψυχικής.

Αν τα παιδιά δεν είναι 10 αλλά 100 τι κάνετε κα υφυπουργέ; Αν η χρονιά ξεκινήσει με 10 αχλάδια αλλά κάποιος που κατά τα άλλα ισχυρίζεται ότι θέλει το καλό σου έρθει και σου πάρει τα 6 αχλάδια, για το καλό σου φυσικά, τι γίνεται κα υφυπουργέ; Και για να χουμε καλό ρώτημα νομίζετε ότι ο κόσμος χορταίνει με μισό αχλάδι ή ότι όλος αυτός ο σαματάς γίνεται για να πάρουμε ψίχουλα; Εκτός και αν το υπουργείο ξέρει και φοβάται ότι αν το αναγκάσουμε να υποχωρήσει θα μας ανοίξει την όρεξη  και τότε....

Παρακάτω ήρθαν τα νούμερα, 2εκ. πιστωμένα στον ΚΑΕ2544 που είναι ήδη στην ΥΔΕ, λεφτά που για τους συναδέλφους που είναι 7, 8 και 9 μήνες απλήρωτοι είναι σταγόνα στον ωκεανό. Άλλα 3εκ. που μας τα στέλνει από ώρα σε ώρα, από μέρα σε μέρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο ΕΟΦ που μόνο για εμάς θα εκταμιεύσει 10εκ. αν και δεν έχει, ούτε είχε ποτέ καμία σχέση με τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας. Τουλάχιστο ο κος Καλλίρης είχε την ευθύτητα να μας πει ότι η απάντηση για τα 10εκ. που θα πάρει από τον ΕΟΦ την Παρασκευή μπορεί να είναι και «όχι». Στην περίπτωση αυτή βέβαια δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση. Όσο για το κατακαημένο 2% από τις προμήθειες των νοσοκομείων ακόμα ψάχνουν τις ευθύνες γιατί δεν τηρούνται οι νόμοι, οι νόμοι που αυτοί οι ίδιο έφτιαξαν. Γι όλα αυτά βέβαια να ευχόμαστε και μεις να εκταμιευτούν πριν τις 10/12 οπότε και κλείνουν οι οικονομικές υπηρεσίες του έτους 2012 και ολοκληρώνονται οι πληρωμές.

Για το 2013 κουβέντα. Δεν υπάρχει κανένα ποσό έστω ενδεικτικό για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Όλα αυτά θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή.

Η κοροϊδία όμως έχει και τα όρια της, στο υπουργείο μπήκαμε δίχως καμία αυταπάτη για το τι θα ειπωθεί. Βγήκαμε εξοργισμένοι και αποφασισμένοι να παλέψουμε με όλη μας τη δύναμη να κλιμακώσουμε την πίεση μέσα από πράξεις και όχι λόγια και κούφιες απειλές.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ

Στο ΕΚΑ βρεθήκαμε πάνω από 100 εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία από 19 διαφορετικούς χώρους κυρίως από την Αθήνα αλλά και από άλλες πόλεις.

Το κεντρικό θέμα που μας απασχόλησε ήταν πως θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, τι γίνεται με τις επισχέσεις εργασίας σε μια σειρά από χώρους και τι άλλες ιδέες μπορούμε να προτείνουμε και να βάλουμε στην πράξη για να παλέψουμε.

Αυτή τη στιγμή ούτε τα δεδουλευμένα μας δεν είναι εξασφαλισμένα. Αυτή τη στιγμή οι ωφελούμενοι υποτροπιάζουν, υποσιτίζονται στερούνται βασικών αναγκών και δικαιωμάτων τους. Την ίδια ώρα όλοι ως μέλη αυτής της κοινωνίας θα υποστούμε τα νέα βάρβαρα μέτρα που πριν μερικές μέρες, παρά τις αντιδράσεις όλων και με την πιο εξόφθαλμη καταστολή, πέρασε η τρικομματική κυβέρνηση. Είναι η ίδια κυβέρνηση που έχει βάλει στο ΥΥΚΑ τους νεκροθάφτες της Ψυχικής Υγείας.

Ως εργαζόμενοι τους έχουμε καλέσει άπειρες φορές αν έχουν στοιχεία να μιλήσουν με ονόματα και παραδείγματα συγκεκριμένα αλλά ποτέ δεν το κάνουν, αρνούνται «να παίξουν τον εισαγγελέα» λένε. Τους έχουμε διαβεβαιώσει ότι είμαστε διαθέσιμοι να συμμετέχουμε με τις δικές μας επιτροπές στους ελέγχους. Όταν όμως είναι να κόψουν τα λεφτά από εμάς είτε με μειώσεις μισθών είτε με περικοπές επικαλούνται τη διαφθορά και με αποφάσεις αστραπή στερούν ακόμα και τα πιο βασικά.

Όλα αυτά μπήκαν στη συζήτηση στο ΕΚΑ για να δούμε με ποιους έχουμε να κάνουμε και να συνδέσουμε το τι γίνεται τώρα με το τι θα ακολουθήσει μετά. Αν δηλαδή τώρα δεν κάνουμε ότι μπορούμε για να σωθεί η Ψυχική Υγεία τότε να μην ανησυχούμε τι θα γίνει μετά, το 2013 κλπ. Διότι δεν θα υπάρχει μετά.

Το συμπέρασμα και η πρόταση για επίσχεση που ήδη εφαρμόζουν εργαζόμενοι σε μια σειρά από δομές και αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοι είναι μονόδρομος αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε κάτι τελικά.

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, για να είμαστε σοβαροί, ότι θα πετύχουμε αλλά πρέπει να παλέψουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Αυτοί είναι η μαζική επίσχεση εργασίας σε όλη την Ψυχική Υγεία τώρα. Μόνο έτσι θα εκθέσουμε οριστικά το πρόβλήμα και θα το παραδώσουμε στα χέρια όσων το δημιούργησαν, του Υπουργείου δηλαδή. Μόνο έτσι θα πιέσουμε και τις διοικήσεις να πάρουν θέση, να φανεί ποιοι, πόσο και αν όντως θέλουν, όπως υπερασπίζονται τόσο στα λόγια, να κρατήσουν τις υπηρεσίες, να επιβιώσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εργαζόμενοι και ωφελούμενοι δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τη σημερινή εικόνα στο χώρο μας.

Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι αν δεν αντιδράσουμε όλη αυτή η καταιγίδα θα περάσει από πάνω μας γιατί δεν θα σταματήσουν να κόβουν λεφτά, δεν σταματήσουν να κόβουν δικαιώματα.

Πολλοί συνάδελφοι το σκέφτονται και αμφιταλαντεύονται μεταξύ του καθήκοντος και της ανάγκης να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Είναι απόλυτα κατανοητό και λογικό αλλά όσο το σκεφτόμαστε διευκολύνουμε το Υπουργείο να μην παίρνει καθαρή θέση, να αφήνει την κατάσταση να μαραζώνει μα το κίνδυνο να σβήσει άδοξα. Αν μπει το 2013 και φτάσουμε ίσως και 10 μήνες απλήρωτοι τότε και κουρασμένοι θα είμαστε και τόσα πολλά προβλήματα θα έχουν συσσωρευτεί που η διέξοδος θα φαντάζει πραγματικά αδύνατη.

Σημασία έχει τα πράγματα να γίνουν στο σωστό χρόνο και ο χρόνος αυτός είναι τώρα. Να παλέψουμε στο χώρο του ο καθένας από εμάς που βρέθηκε στη σημερινή συνάντηση να μεταφέρει στους συναδέλφους την εμπειρία όσων κάνουν ήδη επίσχεση. Να προχωρήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που θα έχουμε στη διάθεσή μας εφόσον κάνουμε επίσχεση ώστε να γίνουν δράσεις βοηθητικές, στην τοπική κοινωνία του κάθε φορέα, μαζί με τοπικούς φορείς, το δήμο κλπ.

Όσοι είμαστε σε επίσχεση το επιδιώκουμε αυτό και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συναντήσεις, έχουμε δημοσιοποιήσει με κάθε δυνατό τρόπο τι σημαίνει να κλείσουν οι δομές μας για μας τους ίδιους αλλά πιο σημαντικό ακόμα για ολόκληρη την κοινωνία. Χρειάζεται να στηρίξουμε εμπράκτως με την παρουσία μας και τη συζήτηση στους χώρους που ακόμα οι συνάδελφοι τώρα το σκέφτονται τα επόμενα βήματα. Να ξεπεράσουμε τις αντιστάσεις μας ο καθένας αλλά και τις απειλές και τους εκβιασμούς που μπορεί να έρχονται από την εργοδοσία. Ας φανταστούμε να απειλούνταν με κλείσιμο τα νοσοκομεία όλης της χώρας τι θα σήμαινε και τι θα χρειαζόταν να κάνουμε.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ένα οργανωμένο σχέδιο μαζικών επισχέσεων σε όλη την Ψυχική Υγεία. Οι υπηρεσίες αυτές δεν ανήκουν ούτε στο υπουργείο, ούτε στις διοικήσεις για να αποφασίσουν αν ζουν ή αν πεθαίνουν, ανήκουν στην κοινωνία. Επιδιώκουμε συνάντηση και συντονισμό με όσους χώρους στην Υγεία καταρχήν έχουν τι διάθεση για δυναμικές κινητοποιήσεις διαρκείας.


Σωματεία Εργαζόμενων στην Ψυχική Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου