11.26.2012

Στους δρόμους γιατροί και νοσηλευτές στη Μαδρίτη

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στην Αυτόνομη Περιφέρεια της Μαδρίτης ξεκίνησαν από σήμερα τετραήμερη απεργία, έπειτα από το κάλεσμα των συνδικαλιστικών τους ενώσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δημοσιονομικές περικοπές που πλήττουν ιδιαίτερα τον κλάδο της υγείας.


Mπροστά από τις κλειστές πόρτες των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων της ισπανικής πρωτεύουσας, 20 εκ των οποίων ήδη τελούν υπό κατάληψη, οι απεργοί διοργάνωσαν συγκεντρώσεις, υψώνοντας επιγραφές που προειδοποιούσαν «Νοσοκομείο κλειστό, μόνον έκτακτα περιστατικά» και «η δημόσια υγεία δεν είναι προς πώληση, αλλά προς υπεράσπιση».
   
Οι 75.000 εργαζόμενοι στη δημόσια περίθαλψη στη Μαδρίτη και την περιφέρειά της καλούνται από τις συνδικαλιστικές τους ενώσεις να απεργήσουν σήμερα κι αύριο και πάλι στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, ενώ οι γιατροί ειδικότητες έχουν κηρύξει επ΄ αόριστον απεργιακές κινητοποιήσεις.
  
Η απεργία θα συνοδευτεί με πολλές διαδηλώσεις, με κορύφωση την αυριανή μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Μαδρίτης.
   
Το ποσοστό συμμετοχής στη σημερινή απεργία κυμάνθηκε στο 80%, σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα, ενώ σύμφωνα με την περιφέρεια της Μαδρίτης το ποσοστό αυτό έφθασε μόλις το 26%.
  
Σε έναν τομέα, ο οποίος έχει υποστεί πολλαπλές περικοπές λόγω της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας, η οργή έχει ξεχειλίσει στην περιφέρεια της Μαδρίτης, επίσης διοικούμενη από τη δεξιά, μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού του 2013, ο οποίος επιτάσσει μεγαλύτερες περικοπές στην παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας και την ιδιωτικοποίηση πολλών νοσοκομείων.
   
Ήδη, ο πληθυσμός έχει νοιώσει ιδιαίτερα τον πέλεκυ των περικοπών: ιδίως οι συνταξιούχοι, που έως σήμερα έχαιραν δωρεάν περίθαλψης, ήδη πρέπει να πληρώνουν συμμετοχή 10% στα φάρμακά τους, ενώ ο λογαριασμός έχει φουσκώσει ακόμη περισσότερο για τους εργαζομένους.

πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου