11.13.2012

Σε κίνδυνο κατάρρευσης οι δομες ψυχικής υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμπαραστεκεται στον αγώνα των εργαζομένων.



 
Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Αθήνα, 13/11/2012

ΘΕΜΑ:  Σε κίνδυνο κατάρρευσης οι δομες ψυχικής υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμπαραστεκεται στον αγώνα των εργαζομένων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Α. Ξανθός, Χρ. Μαντάς και Β. Κατριβάνου συμμετείχαν σε κινητοποίηση εργαζομένων στην ψυχική υγεία και στη συνάντηση με την Υφυπουργό κα Σκοπούλη και τον Γεν. Γραμματέα κο Καλλίρη και έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Η κατάσταση των δομών ψυχικής υγείας που ανήκουν σε μη κερδοσκοπικούς φορείς είναι σε οριακό επίπεδο. Οι εργαζόμενοι είναι ήδη απλήρωτοι για πάνω από πέντε μήνες, δεν υπάρχουν κονδύλια για  απαραίτητες λειτουργικές δαπάνες είναι και υπάρχει άμεσως κίνδυνος κατάρρευσης των δομών με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ψυχικά ασθενείς και τις οικογένειές τους. Από την πλευρά της κυβέρνησης διατυπώθηκε η δέσμευση ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει απάντηση σχετικά με τη μεταφορά κονδυλίου 10 εκ. ευρώ από τα ταμιακά διαθέσιμα του ΕΟΦ και ότι εντός των ημερών θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκταμίευσης 5 εκ. ευρώ που προέρχονται από την παρακράτηση στις συμβάσεις προμηθειών των εποπτευόμενων από το Υπουργείο φορέων. Επίσης στη συνάντηση έγινε σαφές ότι δεν έχει γίνει ακόμη κατανομή των κονδυλίων που θα διατεθούν στην ψυχική υγεία για το 2013.

Στη συνάντηση δυστυχώς επιχειρήθηκε για άλλη μια φορά να χρησιμοποιηθεί προσχηματικά η επίκληση προβλημάτων στη διαχείριση της χρηματοδότησης από τη μεριά των διοικήσεων των φορέων, προβλήματα που διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δημιούργησαν στο πλαίσιο της πελατειακής λογικής. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά το συγκεκριμένο ζήτημα και να καταθεσει ένα ολοκληρωμένο, διαφανές και συνεκτικό πλαίσιο που να εγγυάται τον έλεγχο των δομών με την ταυτόχρονη συνέχιση της λειτουργίας τους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμπαραστέκεται στον συνεχή αγώνα των εργαζομένων για να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της μισθοδοσίας τους. Θεωρούμε ότι η αξιοπρέπεια των εργαζομένων είναι απαρίτητος όρος για ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των δομών και να μην βρεθούν χιλιάδες ψυχικά ασθενείς και οι οικογένειές τους σε αδιέξοδα που θα τους οδηγήσουν είτε στο δρόμο είτε στο άσυλο. Τα προβλήματα στο χώρο της ψυχικής υγείας αντανακλούν τα ερείπια που έχει αφήσει η μνημονιακή πολιτική στο χώρο της υγείας και του κοινωνικού κράτους γενικότερα. Μόνο η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης μπορεί να στηρίξει μια πολιτική που βάζει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και τις κοινωνικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου