11.12.2012

Σε επίσχεση εργασίας και 19 εργαζόμενοι στην ΠΕΨΑΕΕ

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΨΑΕΕ

1989 Σκάνδαλο της Λέρου: αποκαλύπτονται οι μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης των ψυχικά ασθενών, μέχρι τότε η πραγματικότητα των ψυχικώς πασχόντων είχε μόνο μια διέξοδο, τον εγκλεισμό σε κάποιο από τα δημόσια (ή και ιδιωτικά) ψυχιατρεία-άσυλα.

1999 Το Υπουργείο Υγείας εκπονεί το Σχέδιο «Ψυχαργώς»: ένα πρόγραμμα με έμφαση στην ανάπτυξη κοινοτικών υπηρεσιών, στην κοινωνική ένταξη και επανένταξη, καθώς και την είσοδο στον εργασιακό χώρο των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Δημιουργούνται 210 δομές: ξενώνες, οικοτροφεία και διαμερίσματα στην κοινότητα για τη διαμονή 1.500 ψυχικά ασθενών - καθώς και δομές όπου παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας (ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία, κέντρα ημέρας, κινητές μονάδες, κέντρα ψυχικής υγείας κ.α.) σε περίπου 30.000 συνανθρώπους μας που τις έχουν ανάγκη. 

Ήδη από το 2006 οι εργαζόμενοι είχαμε να αντιμετωπίσουμε καθυστερήσεις και περικοπές στη χρηματοδότηση των φορέων (μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα ΝΠΙΔ) που λειτουργούν αυτές τις δομές. Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ήδη μειωμένος κατά 55% σε σχέση με αυτόν που προβλεπόταν για να λειτουργήσουν οι δομές, χωρίς αυτό να είναι μνημονιακή ρύθμιση – όπως έχει πει κι η ίδια η Σκοπούλη. Η μείωση του προϋπολογισμού σημαίνει πως αυτή τη στιγμή οι πόροι για τη διατήρηση των δομών ψυχικής υγείας έχουν ήδη εξαντληθεί και οι δομές λειτουργούν από απλήρωτους εργαζόμενους με προσωπικό κόστος, οικονομικό και ψυχικό.

Από το Σάββατο 10/11/2012 19 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και των τριών δομών της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. ( Κέντρο Ημέρας «στο κέντρο της πόλης», Εξειδικευμένο Κέντρο Ημέρας "Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου" και  Οικοτροφείο «Αθηνά»), με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εαυτούς μας, στην δουλειά που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια και στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας που εξυπηρετούμε, αποφασίσαμε με τη στήριξη του Σωματείου μας να προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας. Διεκδικούμε να εξοφληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα 4 μηνών που μας οφείλονται, τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών στις οποίες εργαζόμαστε, την εξασφάλιση ολόκληρης της επιχορήγησης για το 2012 καθώς και της πλήρους χρηματοδότησης για το 2013.

Η απόφαση για επίσχεση από μέρους μας ήταν δύσκολη και με μεγάλο κόστος γιατί σεβόμαστε τη δουλειά και τους ωφελούμενους μας και το να τους στερούμε τις υπηρεσίες μας τη δεδομένη χρονική στιγμή μας δημιουργεί ηθικό πρόβλημα. Ωστόσο, με το να μείνουμε αδρανείς, να περιμένουμε να κλείσουν οι δομές και να δουλεύουμε χωρίς να έχουμε κάποιοι από μας ούτε για τα εισιτήρια για να πάμε στη δουλειά μας πιστεύουμε ότι δεν είμαστε συνεπείς απέναντι στη δουλειά που προσφέρουμε, στο ρόλο μας ως θεραπευτές και απέναντι στους ωφελούμενους των υπηρεσιών μας. Άλλωστε, η αδράνεια, οι ατέρμονες συζητήσεις και η παθητικοποίηση θα μας καθιστούσε συνυπεύθυνους στον μαράζωμα και στο κλείσιμο των δομών.

Η επίσχεση στρέφεται τυπικά κατά του εργοδότη μας, ουσιαστικά όμως ο στόχος μας είναι να απαντήσουμε στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια του Υπουργείου, να απαξιώσει τις δομές, να τις οδηγήσει σε μαρασμό, κλείσιμο ή ξεπούλημα σε ιδιωτικούς φορείς, αδιαφορώντας για το κόστος τόσο της ποιότητας των υπηρεσιών που έχει κατακτηθεί όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το Ψυχαργώς, όσο και για την εκτίμηση της δουλειάς μας. Εκτιμάμε ότι τόσο η δική μας επίσχεση όσο και των συναδέλφων σε άλλους χώρους αποτελούν ένα ισχυρό μέσο πίεσης, καθώς φέρνει προ των ευθυνών τους τις διοικήσεις των φορέων και το υπουργείο, καλώντας τους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Τη στιγμή που η οικονομική κρίση σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί στις μέρες μας την κύρια αιτία αύξησης των κρουσμάτων κατάθλιψης σε παγκόσμιο επίπεδο, τη στιγμή που ο δείκτης των αυτοκτονιών ολοένα και ανεβαίνει, τη στιγμή που τα αιτήματα για υπηρεσίες ψυχικής υγείας συνεχώς αυξάνονται, με τη διάλυση της ψυχικής υγείας, άνθρωποι που κατάφεραν χάρη σε αυτές τις υπηρεσίες να έρθουν αντιμέτωποι με την ψυχική νόσο και τον κοινωνικό αποκλεισμό, να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να αποφύγουν τις ψυχιατρικές υποτροπές και νοσηλείες, βρίσκονται για άλλη μια φορά μπροστά στον κίνδυνο να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία ή να μείνουν χωρίς φροντίδα, να εγκαταλειφθούν στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Καλούμε τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τις οικογένειές τους να περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους για ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους στις δομές ψυχικής υγείας, να αρθρώσουν τον δικό τους λόγο και να εκφράσουν τις ανάγκες τους. Επίσης, οι οικογένειες μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης είναι ανάγκη να στηρίξουν τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης  

Καλούμε, τέλος, όλους τους συναδέλφους στο Ψυχαργώς να μην περιμένουν από κανέναν παρά μόνο από τους εαυτούς τους και να μας συναντήσουν στον δρόμο της διεκδίκησης. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί, ο ένας στο πλευρό του άλλου, οφείλουμε να παλέψουμε για το όραμα μας για την Ψυχική Υγεία, για τη δουλειά και τη ζωή μας.

Οι σε επίσχεση εργαζόμενοι στην ΠΕΨΑΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου