11.27.2012

Γιατί είμαστε σε κινητοποιήσεις;

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζόμενων Υπουργείου Υγείας

Ο χώρος της Δημόσιας Υγείας είναι από τους πιο κρίσιμους για την κοινωνική συνοχή και ευημερία. Όσο διασφαλίζεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της υγείας, κάθε πολίτης αυτής της χώρας θα μπορεί να απολαμβάνει ελεύθερα και χωρίς αντίτιμο αυτό το κοινωνικό αγαθό.
Ως δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούμε σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, μας θλίβει και μας εξοργίζει η σταδιακή απαξίωση της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερα τώρα, στα χρόνια των μνημονίων, είναι πασιφανές ότι η πολιτική και οικονομική εξουσία, συνεπικουρούμενες από τα όργανα ελέγχου των διεθνών δανειστών έχουν επιδοθεί σε ένα διαρκή αγώνα με στόχο το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας υγείας και περίθαλψης και την ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους.
Τα όπλα που χρησιμοποιούν για να πετύχουν αυτόν τον στόχο είναι πολλά:
  • Οι οριζόντιες απολύσεις δημόσιων λειτουργών, το νέο πειθαρχικό, η καταστρατήγηση του τεκμηρίου της αθωότητας και βασικών δικαιωμάτων: Σε μία Δημόσια Διοίκηση υποστελεχωμένη σε ευαίσθητους τομείς, όπως αυτός της Υγείας και περίθαλψης, προσπαθούν να μας πείσουν ότι εμείς περισσεύουμε. Δεν είναι μόνο οι 68 συνάδελφοι που είναι υποψήφιοι προς απόλυση αλλά και οι 150.000 που ζητάει η Τρόικα μέχρι το 2015. Με τον νόμο 4093/2012 (Μνημόνιο 3) ο δημόσιος λειτουργός αδυνατεί πλέον να εκπληρώσει το καθήκον της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, αφού δεν θα μπορεί να αντιταχθεί σε πολιτικές που το βλάπτουν. Τέλος, η αυτόματη θέση σε αργία των υπαλλήλων που εκκρεμούν εις βάρος τους πειθαρχικές διαδικασίες, πριν κριθεί η αθωότητά τους, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και στοιχειωδών αρχών του Δικαίου.
  • Οι προσλήψεις στα Νοσοκομεία έχουν παγώσει. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει 15.112 αποχωρήσεις και μόνο 2.261 προσλήψεις για την πενταετία ‘12-‘16. Με την λήξη των συμβάσεων των νοσηλευτών 200 κλίνες θα μείνουν κλειστές, την ώρα που ασθενείς πεθαίνουν αναμένοντας κρεβάτι στην Εντατική.
  • Ο ΕΟΠΥΥ διαλύεται, ενώ ενισχύεται η ιδιωτικοποίηση της υγείας. Η εκχώρηση τομέων της υγείας στον ιδιωτικό τομέα επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο τους πολίτες, χωρίς να διασφαλίζεται απαραίτητα η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Γιατί όλα αυτά σε αφορούν;
  • Τα μέτρα μετακυλίουν το βάρος στις άδειες τσέπες των πολιτών. Επιβάλλουν εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους, οροθετικούς. Καθορίζουν συμμετοχή 50% για ασφαλισμένους του ΟΓΑ και 30% για ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων, προς συμβεβλημένες Ιδιωτικές Κλινικές. Πάνω από 500.000 άνθρωποι δε δικαιούνται στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη λόγω μη πλήρωσης ασφαλιστικών προϋποθέσεων
  • Αυξάνονται τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων, πληθαίνουν τα εκτός λίστας φάρμακα, επιβάλλεται κράτηση ενός ευρώ για κάθε συνταγή και χαράτσι 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα Νοσοκομεία.
  • Οι απολύσεις σε συνδυασμό με την απαγόρευση των προσλήψεων από την Τρόικα θα υποβαθμίσουν κι άλλο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό το φτωχό επίπεδο υπηρεσιών θα επικαλούνται οι κυβερνώντες και τα δημοσιογραφικά φερέφωνά τους, ώστε να ρίξουν σαν ώριμο φρούτο τις δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά στην αγκαλιά των ιδιωτών, που θα χρεώνουν για τη μέχρι σήμερα χωρίς οικονομική επιβάρυνση παροχή τους.
  • Αν το ποσοστό της ανεργίας είναι σήμερα 25,4%, μετά τις απολύσεις θα εκτοξευθεί κατακόρυφα. Σε μια ιδιωτική αγορά που οι μισθοί έχουν φτάσει τα 400 ευρώ και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμα προϊόντα, η περαιτέρω αύξηση των ανέργων θα την μετατρέψει σε πραγματική ζούγκλα.
Καιρός να τελειώνουν κάποιες αυταπάτες. Ένα πελατειακό σύστημα δε θα γίνει αξιοκρατικό, αν απολυθούν μερικές χιλιάδες που εξαρτάται η ζωή τους από αυτή τη δουλειά. Θα αλλάξει μόνο με την ανατροπή της υπάρχουσας πολιτικής που το γέννησε. Ο στόχος δεν είναι ούτε η εξοικονόμηση δαπανών, ούτε η αξιοκρατία. Είναι η ισοπέδωση των βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ώστε ένας ολόκληρος λαός να θυσιαστεί στο βωμό των κερδών του Κεφαλαίου. Το πλήγμα που δέχονται αυτή τη στιγμή οι δημόσιοι λειτουργοί, είναι ένα πλήγμα κατά ολόκληρης της κοινωνίας.
Για αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να συμπαρασταθούν στις κινητοποιήσεις μας.
Να συμπαραταχθούν με τον αγώνα που κάνουμε για δουλειά, αξιοπρέπεια και δημόσια υγεία και περίθαλψη.
Μη στέκεστε απέναντί μας. Είμαστε σύμμαχοι σε αυτό
τον αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου