11.28.2012

Στο ίδιο έργο θεατές..

Για την παρέμβαση των Σωματείων Ψυχικής Υγείας 
στο Κάραβελ την Παρασκευή 23/11

Την Παρασκευή 23/11 στις 9.30πμ συγκεντρωθήκαμε συνάδελφοι από 3 σωματεία (ΣΕΠΕΨΑΕΕ, ΣΕΨΑΕΚΟ, Περιβολάκι) και το σωματείο της Αυτοεκπροσώπησης έξω από το ξενοδοχείο Κάραβελ, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο "Ανάπτυξη ανθρωπινού δυναμικού" υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας. Αφορούσε στα ΕΣΠΑ και το πως έχουν απορροφηθεί και θα απορροφηθούν μέχρι την ολοκλήρωση του 2013. Μπήκαμε στο χώρο και μοιράσαμε την ανακοίνωση του σωματείου της ΠΕΨΑΕΕ με αφορμή την απόφαση των συναδέλφων εκεί για επίσχεση εργασίας.


Η παρουσίαση και οι τοποθετήσεις των υπεύθυνων αφορούσαν νούμερα από τα ΕΣΠΑ για καταπολέμηση της ανεργίας και λοιπά, ένας καταιγισμός πληροφοριών (αριθμών ως επί το πλείστον) χωρίς όμως ουσία για τα προβλήματα. Από πλευράς Υπουργείου  Υγείας ήταν παρόντες Καλλίρης (γενικός γραμματέας ΥΥΚΑ) - Κατσικάρου (διευθύντρια Δ.Ψ.Υ.).

Ο Καλλίρης πήρε το λόγο για να αναφέρει ότι η υγεία χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας (ιδιωτικοποιήσεις δηλαδή, αφού πρώτα όμως τσακίσουν τα εργατικά δικαιώματα), ότι προσπαθούν πολύ να βρουν τρόπους να καλυφθούν οι ανάγκες από διαφορές μεριές (χωρίς να αναφέρει βέβαια ποιες), ότι δεν ευθύνονται αυτοί που είναι τώρα στο υπουργείο διότι έχουν μόνο μερικούς μήνες που ανέλαβαν για να κάνουν ελέγχους και αναδιοργανώσουν το τέρας που λέγεται γραφειοκρατία (σε ποιο υπόγειο της Αριστοτέλους φυλάνε αυτά τα τέρατα που τα θυμούνται μονό όταν τους εγκαλούν οι εργαζόμενοι στις υποχρεώσεις τους;) και ότι είναι γενικά πολλοί ευαίσθητοι για αυτό και εφαρμόζουν ένα καρό προγράμματα (συγγνώμη αλλά δε θυμόμαστε, κανένα όμως δεν αφορούσε σε χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας) σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για την ανακούφιση των ανέργων που δεν έχουν να πληρώσουν για φάρμακα κλπ και των ωφελούμενων των υπηρεσιών υγείας γενικά. Δεν είπε ποιους δεν είπε που, δεν είπε πότε γίνονται όλα αυτά, γενικά δεν υπήρχαν παραδείγματα από υπηρεσίες και κοινωνία ή χρονοδιαγράμματα, μονό νούμερα, πολλά νούμερα. Το πιο σημαντικό που ανέφερε είναι ότι μέχρι το 2015 θα κλείσουν όλα τα μεγάλα ψυχιατρεία και οι ωφελούμενοι θα πάνε σε κοινοτικές δομές (ποιες άραγε και με τι καθεστώς;).

Για 30 λεπτά ζητούσαμε το λόγο και δεν μας τον έδιναν, γιατί προηγούνταν όπως είπε η συντονίστρια μέλη της επιτροπής, οι τεχνοκράτες δηλαδή, τελικά μετά από έντονη φραστική διαμαρτυρία και μεγάλη επιμονή μας δώσανε το λόγο. Τοποθετηθήκαμε λέγοντας ότι δεν καμαρώνουμε καθόλου ως απλήρωτοι εργαζόμενοι για τα νούμερα που λένε γιατί τα νούμερα ανθούν και οι άνθρωποι δυστυχούν. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως αντίκρισμα στην κοινωνία αυτών των προγραμμάτων που δεν αποτελούν λύση στα προβλήματα των ανθρώπων που φέρνει η οικονομική κρίση

Μιλήσαμε ειδικά για ψυχική υγεία ενισχύοντας το ερώτημα που πρώτος έθεσε ο εκπρόσωπος της Αυτοεκπροσώπησης για το τι θα γίνει ο κόσμος που θα φύγει από τα ψυχιατρεία όταν θα έχουν κλείσει και οι στεγαστικές δομές. Άλλωστε μέχρι τώρα και επί Λοβέρδου πολλοί ακολούθησαν την αντίστροφη πορεία και όχι αύτη της αποασυλοποίησης. Επαναλάβαμε ότι οι σημερινοί υπεύθυνοι του υπουργείου είναι συνεχιστές του έργου των προηγούμενων. Ότι λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν την κατάσταση γιατί τα προβλήματα είναι χρόνια και έχουν δημοσιοποιηθεί πολλάκις. Ότι η γραφειοκρατία είναι αυτοί οι ίδιοι γιατί το ψαρί βρωμάει από το κεφάλι και δεν φταίνε οι απλοί εργαζόμενοι στο υπουργείο που οι πολιτικοί υπεύθυνοι δεν ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους. Ότι τέλος είναι προσβλητικό να μιλάνε για τόσα εκατομμύρια ευρώ, που δεν απορροφώνται τελικά, με την υγεία στην εντατική και να μας κόβουν μισθούς και συντάξεις και να επιβάλλουν ένα σωρό φόρους επί δικαίων και αδικών και μέτρα 13,5 δις τάχα για το κάλο μας, ενώ είμαστε 8 και 9 μήνες απλήρωτοι και οι δομές πάνε για λουκέτο. Ότι αυτά επιλέγουν να τα κάνουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες καταρχήν όπως τους ωφελουμένους στην ψυχική υγεία και για να το πετύχουν αυτό εκμεταλλεύονται και από πάνω το είδος της δουλείας μας, γιατί δεν είναι εύκολο να υπάρξουν αντιδράσεις. Τους ευχαριστήσαμε για την κοινωνική τους πολιτική και κλείσαμε το μικρόφωνο.

Η απάντηση της επιτροπής ήταν ότι εκμεταλλευτήκαμε αύτη την εκδήλωση που αφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας και όχι αυτά που αναφέραμε εμείς ως προβλήματα. Απαντήσαμε φωνάζοντας (γιατί μας είχε αφαιρεθεί το μικρόφωνο) ότι όλοι εμείς "οι από κάτω" είμαστε το ίδιο και πως όταν εμείς δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας έχουμε την αξιοπρέπεια να παραιτούμαστε. Ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και αποφασιστικό ρόλο στις επιτροπές αυτές και ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Την τοποθέτηση των εργαζομένων ακολούθησε ηχηρό χειροκρότημα από τους 150 περίπου παρόντες εργαζόμενους σε διαφόρους φορείς και υπουργεία που είχαν έρθει να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της επιτροπής. Παρόν ήταν και το Δίκτυο που όμως μετά την τοποθέτηση μας και μέχρι να αποχωρήσουμε δεν είχε πάρει το λόγο.

Στο περιθώριο της συνάντησης αυτής μιλήσαμε με τον Καλλίρη σχετικά με τα 10εκατ. που έλεγε ότι πρόκειται να πάρει από τα ταμειακά αποθεματικά του ΕΟΦ, "εκπλαγήκαμε" όταν μας είπε ότι δεν έχει κανένα νέο και ότι θα ξέρει σε μια εβδομάδα περίπου και να επικοινωνήσουμε πάλι μαζί του. Εκκρεμεί είπε και η συνάντηση με τον διοικητή του ΙΚΑ. Δεν γνωρίζουμε γιατί δε γίνεται, τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή. 

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι η κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας είναι δραματική, ότι το υπουργείο δεν έχει σκοπό να κάνει κάτι δραστικό για την αναίρεση της απόφασης για περικοπή του προϋπολογισμού στο μισό κι απλά επενδύουν στο ότι εμείς, εργαζόμενοι-θεραπευτές απλήρωτοι για μήνες θα συνεχίσουμε να κρατάμε στη ζωή το Ψυχαργώς, μέχρι να αποφασίσουν να μας απολύσουν, να μας μειώσουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς, να κλείσουν/να συγχωνεύσουν τις δομές..
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου