11.27.2012

Ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου για τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας

Σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των 35.000 ψυχικά πασχόντων, παιδιών και εφήβων

Το ζήτημα της υποβάθμισης και του κινδύνου διακοπής λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας σε μια περίοδο και αύξησης των προβλημάτων υγείας και συνολικής κατάρρευσης του συνολικού συστήματος υγείας φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο με γραπτή ερώτησή του ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων /Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ελληνική Κυβέρνηση μείωσε φέτος – χωρίς προειδοποίηση - κατά 50% την οικονομική ενίσχυση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του αρμόδιου Υπουργείου [1] για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Πρόκειται για τα προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Κανονισμός 815/84 – Κοινοτικό Πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ»), που έχουν στόχους την αποσυμφόρηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την αποασυλοποίηση κι επανένταξη των ψυχικά ασθενών, με βάση και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας καλύπτουν ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, κυρίως νησιωτικές, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καμία δημόσια ψυχιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη. Επιπλέον, πολλοί ψυχικά ασθενείς που εξυπηρετούνται από τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας έχουν βγει πρόσφατα από ψυχιατρεία (άσυλα) που έκλεισαν. Ήδη μέλη του Δικτύου Μονάδων Ψυχικής Υγείας έχουν προβεί σε εξώδικες διαμαρτυρίες και προσωρινή αναστολή λειτουργίας, χωρίς ανταπόκριση από το αρμόδιο Υπουργείο.
 
Η ερώτηση προς την Κομισιόν έρχεται ως συνέχεια της από 4.10.2012 επιστολής διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που απέστειλε ο Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας τροφίμων αλλά και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου (Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου), στην οποία δεν υπήρξε καν απάντηση. Σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν κ Μπαρόζο για τα γενικότερα προβλήματα του συστήματος υγείας είχαν στείλει οι συμπρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκα Χαρμς. 
 
Όπως τονίζεται στην ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, η υποβάθμιση λειτουργίας των μονάδων παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, θέτοντας σε κίνδυνο την ψυχική υγεία, την υγεία και τη ζωή των 35.000 ψυχικά πασχόντων, παιδιών και εφήβων που εξυπηρετούνται, και μάλιστα σε μια δυσμενή ιστορική συγκυρία που οι πολίτες το έχουν ανάγκη. Επίσης, δεν έχει ληφθεί υπόψη o κίνδυνος διακοπής της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, βάσει των προβλέψεων του Συμφώνου «Spidla» και του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» Γ, αλλά καιεπιστροφής κονδυλίων. 

H Ελληνική Κυβέρνηση, παρά τις υποχρεώσεις της, δεν έχει δεσμευτεί για τη συνέχιση λειτουργίας των Μονάδων για το 2013 και για την υπογραφή Συμβάσεων με τους Φορείς τους για τη λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας με αμοιβαίες δεσμεύσεις.
 
«Είναι αδιανόητο η προσπάθεια εξυγίανσης των δημοσιονομικών της υγείας να γίνεται με τρόπους που απειλούν την υγεία ή και την ίδια τη ζωή των πολιτών. Η κρίση έχει εντείνει τα ήδη σοβαρά προβλήματα στο χώρο της υγείας αλλά και των συστημάτων υγείας», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος. «Και τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Τα προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, που έχουν στόχους την αποσυμφόρηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την αποασυλοποίηση και επανένταξη των ψυχικά ασθενών, έχουν σχεδιαστεί με βάση και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δυσλειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκες της Ελλάδας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να εκθέσει ταυτόχρονα τη χώρα μας προς τους Διεθνείς Οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχει επίσης ληφθεί υπόψη ότι η λειτουργία των Μονάδων αφορά την εξαρτημένη εργασία 3.000 περίπου επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Είναι επείγουσα ανάγκη η Επιτροπή και ο εκπρόσωπός της στην Τρόικα να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εξασφαλιστούν κατά προτεραιότητα οι πόροι, για τη νόμιμη αύξηση της τακτικής οικονομικής ενίσχυσης σε 90.000.000 ευρώ, ώστε να είναι εφικτή η κάλυψη των δαπανών των μονάδων, του 2012 και του ελλείμματος του 2011. Είναι αδιανόητο να περιορίζονται ταυτόχρονα και τα εισοδήματα των πολιτών και να διαλύονται οι κοινωνικές δομές, την στιγμή που είναι απαραίτητος για να μπορούν να στηριχθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν άνθρωπο να πεταχτεί στα σκουπίδια στο όνομα μιας δήθεν δημοσιονομικής εξυγίανσης. Οποιωσδήποτε λογικός άνθρωπος γνωρίζει ότι αν δεν επενδύσουμε στην πρόληψη και στην στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, ο λογαριασμός που θα κληθούμε να πληρώσουμε αργότερα ως κοινωνία θα είναι πολύ πιο τσουχτερός».

  • Διαβάστε τη σχετική επιστολή του Ν. Χρυσόγελου προς τον υπουργό Υγείας εδώ
  • Διαβάστε την επιστολή που απέστειλαν οι συμπρόεδροι των Πράσινων DannyCohnBenditκαι RebeccaHarmsπρος τον πρόεδρο της ΕΕ ManuelBarozoγια την κατάρρευση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα εδώ.  

(Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης) 

Θέμα: Κίνδυνος διακοπής λειτουργίας δομών ψυχικής υγείας


Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει μειώσει φέτος –χωρίς προειδοποίηση -κατά 50% την οικονομική ενίσχυση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του αρμόδιου Υπουργείου [1] για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Με τον τρόπο αυτό τίθεται σε κίνδυνο η συνέχισητης υλοποίησης των προγραμμάτων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Κανονισμός 815/84 – Κοινοτικό Πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ»), που έχουν στόχους την αποσυμφόρηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την αποασυλοποίηση και επανένταξη των ψυχικά ασθενών, με βάση και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας καλύπτουν ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, κυρίως νησιωτικές, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καμία δημόσια ψυχιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη. Επιπλέον, πολλοί ψυχικά ασθενείς που εξυπηρετούνται από τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας έχουν βγει πρόσφατα από ψυχιατρεία (άσυλα) που έκλεισαν. Ήδη μέλη του Δικτύου Μονάδων Ψυχικής Υγείας έχουν προβεί σε εξώδικες διαμαρτυρίες και προσωρινή αναστολή λειτουργίας, χωρίς ανταπόκριση από το αρμόδιο Υπουργείο.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Αναγνωρίζει ότι η υποβάθμιση λειτουργίας των μονάδων παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, θέτοντας σε κίνδυνο την ψυχική υγεία, την υγεία και τη ζωή των 35.000 ψυχικά πασχόντων, παιδιών και εφήβων που εξυπηρετούνται, και μάλιστα σε μια δυσμενή ιστορική συγκυρία που οι πολίτες το έχουν ανάγκη;
2. Υπάρχει κίνδυνος διακοπής της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, βάσει των προβλέψεων του Συμφώνου «Spidla» και του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» Γ, αλλά καιεπιστροφής κονδυλίων;
3. Σκοπεύει η Επιτροπή και ο εκπρόσωπός της στην Τρόικα να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εξασφαλιστούν κατά προτεραιότητα οι πόροι, ώστε η Ελληνική Κυβέρνηση, με βάση τις υποχρεώσεις της, να δεσμευτεί εγγράφως για τη συνέχιση λειτουργίας των Μονάδων για το 2013 και για την υπογραφή Συμβάσεων πενταετούς διάρκειας με τους Φορείς τους για τη λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας με αμοιβαίες δεσμεύσεις;
[1] Για το οικονομικό έτος (2012), η εγγεγραμμένη πίστωση (ΚΑΕ2544) ανέρχεται στο ποσό των 40.000.000€, συν την παρακράτηση του ποσού των 4.500.000€ από το 2%, και δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες για την ομαλή λειτουργία των Μονάδων, που σύμφωνα με τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς τους ανέρχονται στο ποσό των 90.000.000€ περίπου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου