Ο Υπουργός Υγείας απεργάζεται το βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρείων
Του Πάνου Παπαδόπουλου
Στον τοίχο ενός διαβόητου περιπτέρου του παλιού ψυχιατρικού ασύλου της Λέρου υπάρχει γκραφίτι με τη φράση «σε κλείσαμε». Γράφτηκε από τους εθελοντές του προγράμματος «Λέρος», της πρώτης σοβαρής προσπάθειας για την αποασυλοποίηση ατόμων με χρόνιο εγκλεισμό σε ψυχιατρικά καταστήματα στις αρχές της δεκαετίας του 90. Και λογικό, γιατί το «κλείσιμο του ψυχιατρείου» είναι ένας κεντρικός στόχος της πολιτικής για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των ασθενών και η φροντίδα της ψυχικής αρρώστιας με όρους κοινωνικής ένταξης δεν μπορούν να υπηρετηθούν από ένα ξεπερασμένο θεσμό που έχει στο DNA του τον εγκλεισμό και την περιθωριοποίηση.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο «κλείσιμο του ψυχιατρείου». Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 80 με τραγικά αποτελέσματα για τους ασθενείς, ιδίως τους πιο ευάλωτους. Σε μια περίοδο γρήγορης μετάβασης της αμερικανικής κοινωνίας στο νεοφιλελευθερισμό, τα ψυχιατρεία έκλεισαν χωρίς σχεδόν καμία μέριμνα για τους ασθενείς τους και για τις υπηρεσίες που θα πρέπει να τα αντικαταστήσουν. Έτσι χιλιάδες ασθενείς κατέληξαν να περιφέρονται άστεγοι στις αμερικανικές μητροπόλεις και, στη συνέχεια, πολλοί από αυτούς έγιναν τακτικοί «πελάτες» του εκτεταμένου συστήματος καταστολής των ΗΠΑ.
Το κόστος στους ασθενείς
Ένα τέτοιο μοντέλο φαίνεται να έχει στο πίσω μέρος του μυαλό της η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Χρησιμοποιεί προσχηματικά τον πραγματικό στόχο, που είναι η μετάβαση σε ένα κοινοτικό σύστημα ψυχιατρικής φροντίδας χωρίς άσυλα και εγκλεισμό, για να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη χώρα μας, να μετακυλήσει μέρος του κόστους στους ασθενείς και να ενισχύσει τον πάσης φύσεως ιδιωτικό τομέα στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, διαρρέεται σχέδιο για συρρίκνωση των ψυχιατρείων μέσω διαθεσιμότητας /κινητικότητας του προσωπικού, μεταφορά κλινικών σε άλλα νοσοκομεία χωρίς κανένα σχέδιο και μεταστέγαση ασθενών όπως-όπως σε μονάδες που λόγω υποχρηματοδότησης και έλλειψης προσωπικού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.
Μπορεί η κυβέρνηση μέχρι στιγμής να μην έχει αποκαλύψει επίσημα το σχέδιό της, αλλά οι γενικοί στόχοι είναι γνωστοί από τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Σύμφωνο Αντόρ-Λυκουρέντζου). Εκεί προβλέπεται ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ (πάνω από 200 εκ. ευρώ), που σύμφωνα με το σχεδιασμό θα δίνονταν για τη δημιουργία των απαραίτητων μονάδων του ΕΣΥ που θα αντικαταστήσουν το ψυχιατρείο, θα δοθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου για τη χρηματοδότηση των μονάδων του αποτυχημένου μοντέλου αποασυλοποίησης μέσω ΜΚΟ. Ταυτόχρονα, ο στόχος για κλείσιμο των ψυχιατρείων μέχρι το 2015 όχι απλώς παραμένει, αλλά καθίσταται απόλυτα δεσμευτικός και συνδέεται με επιστροφή πόρων σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί! Έτσι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το κλείσιμο των ασύλων μετατρέπεται σε μια ιδιότυπη μνημονιακή δέσμευση.
Χρειάζεται σχεδιασμός
Για να μπορέσει να κλείσει το Ψυχιατρείο, που, παρόλα τα προβλήματά του, παρέχει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες, πρέπει να δημιουργηθούν στο ΕΣΥ εκείνες οι υπηρεσίες που θα το αντικαταστήσουν (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Ψυχιατρικές κλινικές στα γενικά νοσοκομεία κλπ). Χωρίς αυτά, οποιαδήποτε βίαια αλλαγή στο σύστημα ψυχικής υγείας, που λειτουργεί ήδη τραγικά υποστελεχωμένο και με άπειρα ράντζα (μόνο η κλινική του Ευαγγελισμού έχει 25), θα το οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό, διάλογο με τους εμπλεκόμενους (εργαζόμενους, ασθενείς και οικογένειες, επιστημονική κοινότητα) προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού και αλλαγή νοοτροπίας. Η αλλαγή παραδείγματος από το ασυλικού τύπου μοντέλο σε ένα σύστημα ψυχικής υγείας που σέβεται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ασθενών και βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής ψυχιατρικής και της κοινοτικής φροντίδας δεν μπορεί να υλοποιηθεί με όρους λιτότητας και συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους.
Για αυτές τις αξίες δίνεται ο αγώνας στο χώρος της ψυχικής υγείας. Όχι για την υπεράσπιση των ασύλων, του εγκλεισμού ή του βολέματος, αλλά για να μην χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος ψυχικής υγείας. Γιατί αν τώρα διαλυθεί το ψυχιατρείο, εγκαταλειφθούν οι ασθενείς και απολυθεί το προσωπικό, αύριο δεν θα έχει απομείνει τίποτα για να μεταρρυθμιστεί.
πηγή: http://www.epohi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου