12.01.2013

ΕΟΠΥΥ όπως ΕΡΤ..."Τέλος εποχής" στις 31 Δεκεμβρίου!

«Τέλος εποχής» για τον ΕΟΠΥΥ στις 31 Δεκεμβρίουπροβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή. Με χρονοδιάγραμμα ενός μήνα και τρεις ημερομηνίες – ορόσημο, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει οριστικό «ξαφνικό θάνατο» στον Οργανισμό, στα πρότυπα της ΕΡΤ.  Η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με την συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων τους. Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας προβλέπει:
-   Από την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου αυξάνεται το πλαφόν των επισκέψεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες γιατρούς, σε 300 από 200 επισκέψεις που είναι σήμερα.
-   Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου «ανοίγει» το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και «υποδέχεται» μέσω νέων συμβάσεων όλους τους ιδιώτες γιατρούς.
-   Στις 31 Δεκεμβρίου κλείνει οριστικά ο ΕΟΠΥΥ και θα απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι, διοικητικοί και υγειονομικοί. Μέσα σε λίγες ημέρες, θα δημιουργηθεί ένας νέος Οργανισμός, ο οποίος δεν θα διαθέτει μονάδες για την παροχή υπηρεσιών υγείας αλλά μόνον διοικητικές υπηρεσίες. Στον νέο Οργανισμό θα προσληφθεί όλο το διοικητικό και λοιπό προσωπικό του σημερινού ΕΟΠΥΥ. Αντίθετα για τους γιατρούς  (5.500) θα προκηρυχθούν θέσεις στο ΕΣΥ, τις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν με αυξημένη μοριοδότηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα επαναπροσληφθούν όλοι οι γιατροί. Να σημειωθεί ότι αυτό είναι το πιο βολικό σχέδιο για την κυβέρνηση προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία για να επαναλειτουργήσει ο Οργανισμός, αφού αν γινόταν η μετάβαση στο νέο φορέα υπό το καθεστώς της κινητικότητας θα έπρεπε, οι διοικητικοί να επαναπροσληφθούν σε 15 ημέρες και οι γιατροί σε 8 μήνες.
Η σταδιακή εφαρμογή του σχεδίου αποφασίστηκε προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να επανεξετάσουν την στάση τους και να σταματήσουν τις απεργίες. Ωστόσο, όπως ανέφεραν στο υπουργείο Υγείας, «ότι χάνεται δεν επιστρέφεται» διευκρινίζοντας ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχασαν δια παντός το δικαίωμα των 150 επισκέψεων.
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ο θεματοφύλακας της δημόσιας περίθαλψης που υποτίθεται ότι είναι το Υπουργείο Υγείας συστηματικά και με σχέδιο, αποδομεί καθημερινά ότι έχει απομείνει από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Οδηγεί το επιστημονικό και υγειονομικό προσωπικό στην απόλυση, για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός της Τρόϊκας αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία».
Καταλήγοντας η Ομοσπονδία καλεί τον Πρωθυπουργό «να παρέμβει, να τους στείλει στα σπίτια τους γιατί βλάπτουν σοβαρά την υγεία των πολιτών», υπογραμμίζοντας ότι «όσο και να προσπαθήσουν να εκβιάσουν και να σπιλώσουν, τους επαναλαμβάνουμε ότι ο δικός μας αγώνας θα φτάσει μέχρι τέλους γιατί είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια και τη Δημόσια Υγεία».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου