4.01.2013

ΟΚΑΝΑ: Η λειτουργία του οργανισμού κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα

Ένα βήμα πριν το λουκέτο βρίσκεται ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με τους εργαζόμενος να να έχουν φτάσει στα όρια τους. Εργαζόμενοι και θεραπευόμενοι καταγγέλλουν τη στάση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, πως έχουν οδηγήσει τον φορέα ένα βήμα πριν το γκρεμό και την οριστική διάλυση.

Την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 7 το βράδυ εργαζόμενοι, θεραπευόμενοι τοξικομανείς και πολίτες θα πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Σε σχετική ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ αναφέρεται « Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και την υψηλή ποιότητα των δημόσιων και δωρεάν προγραμμάτων θεραπείας του ΟΚΑΝΑ, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των θεραπευομένων». Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», ήδη το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασία και άλλου είδους διαμαρτυρίες από τους εργαζομένους.

Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μένης Μαλλιώρη, η λειτουργία του οργανισμού κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα το προσεχές διάστημα και συνεχίζει λέγοντας « Προχωρούμε σε καταλήψεις στις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ. Τα τελευταία χρόνια έχουμε διπλασιάσει των αριθμό των εξυπηρετούμενων τοξικομανών, τη στιγμή που η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 50%. Παράγουμε έργο κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το 2012 τα χρήματα του προϋπολογισμού δεν έφτασαν ούτε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Κάθε μέρα ζούμε με την αγωνία κατά πόσον οι φαρμακευτικές εταιρίες θα συνεχίσουν να μας πιστώνουν, αν θα μπορούμε να πληρώσουμε το τηλέφωνο. Δεν πάει άλλο».

Στοιχεία από τον ΟΚΑΝΑ κάνουν λόγο για 8.500 θεραπευομένους στα προγράμματα και 3.500 σε αναμονή. Από τον Οργανισμό κρούουν των κώδωνα του κινδύνου καθώς παρατηρείτε πλέον σημαντική έλλειψη και σε μεθαδόνη. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», τελευταίο παράδειγμα είναι το περιστατικό πριν από περίπου ένα μήνα στην μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Σταυρούπολης, όπου και χρειάστηκε να μειωθούν οι δόσεις μεθαδόνης στους χρήστες.

Τέλος η κ. Μαλλιώρη τονίζει πως ο οργανισμός πλέον λειτουργεί χάρη στον αγώνα και στους κόπους των εργαζομένων παρότι και οι ίδιοι έχουν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους κατά 40%, ενώ οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, σαν να είναι ανειδίκευτοι αγροτικοί γιατροί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου