10.01.2012

Πρωτοβουλία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για δυναμική κλιμάκωση και συντονισμό απεργιακών αγώνων και καταλήψεων!

Πρωτοβουλία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για δυναμική κλιμάκωση και συντονισμό απεργιακών αγώνων και καταλήψεων!

 Του Τάκη Γιαννόπουλου


Η απόφαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, της Πέμπτης 27 Σεπτέμβρη με την οποία καλεί σε γενικευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας με στόχο την ολοκληρωτική ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών από την κυβέρνηση της Τρόικα, έχει μεγάλη σημασία και χρειάζεται την στήριξη του υπόλοιπου συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι προτάσεις της  ΓΕΝΟΠ πρέπει να στηριχθούν καθώς όχι μόνο προτείνουν άμεσα ένα μαχητικό πρόγραμμα απεργιακής κλιμάκωσης αλλά συνοδεύονται από την πολύ σημαντική πολιτική πρόταση της διαγραφής του δημόσιου χρέους.

Είναι η πρώτη φορά που μια συνδικαλιστική ομοσπονδία, από τις μεγαλύτερες των ΔΕΚΟ και με αγωνιστικές παραδόσεις, υιοθετεί και μάλιστα ομόφωνα (21 ψήφοι υπέρ, κανένα κατά και 6 λευκά) τέτοιες προτάσεις.

Γίνεται έτσι ακόμα πιο φανερό πως τώρα είναι η ώρα της δράσης!


Η μαζική συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 26/9 απέδειξαν ότι η διάθεση για αγώνα υπάρχει από τη μεριά των εργαζομένων. Εκεί που δεν υπάρχει είναι στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που κάνουν ό,τι μπορούν για να  διευκολύνουν το πέρασμα των νέων εφιαλτικών μέτρων τρόικα και κυβέρνησης.

Σήμερα παρουσιάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά την τελευταία περίοδο η δυνατότητα της οργανωμένης παρέμβασης από τα κάτω και του ξεπεράσματος του Παναγόπουλου και της παρέας του.

Ακόμα και αν οι γραφειοκράτες ελιχθούν και προτείνουν μια νέα (24ωρη ή 48ωρη) απεργία-τουφεκιά στον αέρα υπάρχει η δυνατότητα – αξιοποιώντας παρόμοιες προτάσεις για απεργιακή κλιμάκωση που υπάρχουν και από άλλους κλάδους (πχ σωματεία εργαζομένων ΜΕΤΡΟ, νοσοκομεία, ψυχική υγεία, ομοσπονδία ταξί κτλ) – να επιβάλλουμε μια πραγματική κλιμάκωση με απεργίες, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων-πλατειών κτλ.

Έχει μεγάλη σημασία όλα αυτά να συνοδευτούν από τα αναγκαία μέτρα περιφρούρησης των αγώνων μας από τα μπάχαλα που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ρίχνουν νερό στο μύλο της αστυνομικής καταστολής και να διαλύουν τις συγκεντρώσεις μας.

Τέλος μια απεργιακή κλιμάκωση στην Ελλάδα αυτές τις μέρες μπορεί και πρέπει να δώσει το έναυσμα του συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και καταρχήν των χωρών του Νότου – Ισπανία, Πορτογαλία, κλπ – που βρίσκονται σε μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις.

Γενικευμένος απεργιακός αγώνας μέχρι να πέσει η κυβέρνηση! Καλύτερα 10 ή και 20 χαμένα μεροκάματα παρά χαμένοι μισθοί-ωράρια-ασφάλιση κτλ για μια ζωή!



Παραθέτουμε παρακάτω ολόκληρη την απόφαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (από το www.genop.gr)


ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
48ΩΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ Δ.Σ.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΣΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Στη χθεσινή του έκτακτη συνεδρίαση με 21 ψήφους υπέρ και 6 λευκά το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πήρε τις παρακάτω αποφάσεις.

1) Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση επιχειρήσει να περάσει τα βάρβαρα – αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα της την επόμενη εβδομάδα:

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ από τη Δευτέρα το βράδυ 1η Οκτώβρη ξεκινά 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες χρησιμοποιώντας όλα τα «όπλα», όλα τα μέσα που το συνδικαλιστικό κίνημα έχει στη φαρέτρα του.

Ταυτοχρόνως, για μια φορά ακόμα καλεί τη ΓΣΕΕ να συνεδριάσει άμεσα και να κάνει το χρέος της που δεν είναι άλλο από τον συντονισμό του αγώνα των εργαζομένων ΕΓΚΑΙΡΑ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.

Επίσης, με απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία κάθε Ομοσπονδίας πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για διάλογο, καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες να συντονίσουμε τα βήματά μας.

2) Σε περίπτωση που ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης πάει προς τα πίσωΗ απόφαση για τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ. Σε αυτή την περίπτωση (που έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να οργανώσουμε τον αγώνα μας)

Α) Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
για μια φορά ακόμα καλεί τη ΓΣΕΕ το αργότερο μέχρι τη Τρίτη να συνεδριάσει να συντονίσει και να κλιμακώσει τον αγώνα ΕΓΚΑΙΡΑ με το στόχο την ανατροπή των μέτρων.

Αν και πάλι δεν το πράξει ή εάν η απόφαση της δεν αντιστοιχίζεται στο μέγεθος της επίθεσης τότε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ την Τετάρτη προκειμένου να κουβεντιάσουμε και να συναποφασίσουμε θα καλέσει στα γραφεία της Ομοσπονδίας όλα τα προεδρεία των Ομοσπονδιών.

Β) Εάν υπάρξει ανταπόκριση στο κάλεσμα μας η απόφαση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες παύει να ισχύει. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα αποδεχθεί την πρόταση που θα διαμορφωθεί από την σύσκεψη των προεδρείων των Ομοσπονδιών.

Γ) Εάν δεν υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός η απόφαση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες παραμένει σε ισχύ και η έναρξη τους θα καθορισθεί αρκετές ημέρες νωρίτερα (και όχι 2 – 3 πριν η κυβέρνηση πάει για την ψήφιση των μέτρων) ώστε να ξεδιπλωθεί το μέγιστο της πίεσης.

Τέλος, το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΟΜΟΦΩΝΑ κατήγγειλε τα μνημόνια και ζητά την ακύρωση της δανειακής σύμβασης και τη διαγραφή του Δημόσιου χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου