10.18.2012

Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι του Κ.Ημ.Α. της Ε.ΨΥ.ΜΕ.

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Κ.ΗΜ.Α. ΤΗΣ Ε.ΨΥ.ΜΕ. 
Από την Τρίτη 16/10/2012 εργαζόμενοι του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με Αυτισμό της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικών Μελετών προχωρούμε σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας να εξοφληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα 5 μηνών που μας οφείλονται και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της δομής με εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων.
Η επίσχεση στρέφεται τυπικά κατά του εργοδότη μας, ουσιαστικά όμως ο στόχος μας είναι να δείξουμε προς το Υπουργείο Υγείας ότι δεν αντέχουμε άλλο 5 μήνες απλήρωτοι, ότι οι δομές του «Ψυχαργώς» φυτοζωούν και κλείνουν με αποκλειστικά δική του ευθύνη.
 Η απόφαση για επίσχεση από μέρους μας ήταν δύσκολη και με μεγάλο κόστος, από τη μια γιατί η συνεργασία μας με την Ε.ΨΥ.ΜΕ. ήταν μέχρι τώρα άψογη, υπήρχε διαφάνεια και ενημέρωση, τόσο για οικονομικά όσο και για διοικητικά ζητήματα και ανοιχτός διάλογος για εκπαιδευτικά θέματα και από την άλλη γιατί εμείς σεβόμαστε τη δουλειά και τους ωφελούμενους μας και το να αφήνουμε χωρίς εκπαίδευση και πλαισίωση 38 παιδιά και τις οικογένειες τους τη δεδομένη χρονική στιγμή μας δημιουργεί μεγάλο ηθικό πρόβλημα.
Το να μην κάνουμε τίποτα όμως, να περιμένουμε να μαραζώσει η δομή (ήδη η ΔΕΗ μας έκοψε μια παροχή ρεύματος) και εμείς να μην έχουμε σε λίγο ούτε για τα εισιτήρια για να πάμε στη δουλειά μας αποφασίσουμε να αντιδράσουμε και να δείξουμε την αντίθεση μας στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια του Υπουργείου, από τη μια να απαξιώσει τις δομές, να τις οδηγήσει σε μαρασμό, κλείσιμο ή ξεπούλημα σε ιδιωτικούς φορείς και από την άλλη στην χυδαία επίθεση που εξαπολύει εναντίον των φορέων και των εργαζόμενων (δηλώσεις για κακοδιαχείριση, παχυλούς μισθούς), καθώς και τις απειλές για διαχειριστικούς ελέγχους (αλήθεια τι έκαναν τόσα χρόνια, γιατί άραγε θυμούνται τους ελέγχους μόνο όταν καθυστερούν τις επιχορηγήσεις!).
Αποφασίσαμε λοιπόν όλοι μαζί οι εργαζόμενοι κάνοντας επίσχεση, η Ε.ΨΥ.ΜΕ. υπογράφοντας το εξώδικο του δικτύου Αργώς προς το Υπουργείο και οι γονείς των ωφελούμενων κινούμενοι δικαστικά εναντίον του Υπουργείου να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε ενωμένοι αυτό που δικαιούμαστε τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου μας με την άμεση εξόφληση των χρημάτων που οφείλει το Υπουργείο, την εξασφάλιση ολόκληρης και όχι πετσοκομμένης κατά 55% επιχορήγησης για το 2012 καθώς και την εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης για το 2013.
Τα τελευταία χρόνια οι δομές λειτουργούν με τον «πατριωτισμό» των εργαζόμενων, των φορέων, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, των προμηθευτών και πολλών άλλων. Όλοι δείχνουν καλή θέληση τελικά πλην του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου. Και επειδή τόσο το τι λες όσο και το τι κάνεις μένουν και καταγράφονται, οι δηλώσεις από επίσημα χείλη του Υπουργείου ότι οι επισχέσεις αφορούν τους φορείς δεν είναι πρόβλημα του Υπουργείου μας θορύβησαν ιδιαίτερα. Όταν οι αρμόδιοι για τη Ψυχική Υγεία και την λειτουργία των δομών δεν ενδιαφέρονται για το αν οι δομές θα είναι κλειστές, οι χρήστες των υπηρεσιών χωρίς τις απαραίτητες για αυτούς υπηρεσίες, οι φορείς καταχρεωμένοι και οι εργαζόμενοι απλήρωτοι, τότε για ποιό δημοκρατικό κράτος των πολιτών μιλάμε;
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βιώνουμε καθημερινά τα αποτελέσματα μιας πολιτικής των τελευταίων κυβερνήσεων όπου το επίσημο κράτος βλέπει τους πολίτες σαν εχθρούς, μιας πολιτικής χωρίς όραμα και στόχο, χωρίς συνέχεια, αλληλεγγύη και ανθρωπιά που το μόνο που κάνει είναι να εξοικονομεί χρήματα και να οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις. Χρήματα για ποιόν όμως; Γιατί οι πολίτες αυτού του Κράτους ειδικά οι πιο ευπαθείς ομάδες μένουν άνεργοι, χωρίς μέριμνα, περίθαλψη, νοσοκομεία, εκπαίδευση, βλέποντας το εισόδημα τους να κατρακυλά καθημερινά και τα συνταγματικά τους δικαιώματα και τις καταχτήσεις που με αίμα και αγώνα κερδήθηκαν να καταστρατηγούνται.
Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι μαζί, ο ένας στο πλευρό του άλλου, εργαζόμενοι, φορείς, χρήστες των υπηρεσιών και γονείς, χωρίς ανταγωνισμούς, εκφοβισμούς και απολύσεις, ξεπερνώντας την παγίδα της διχόνοιας μεταξύ μας που προσπαθεί να στήσει το Υπουργείο οφείλουμε να παλέψουμε για το όραμα μας για την Ψυχική Υγεία, για τη δουλειά και τη ζωή μας.


Οι σε επίσχεση εργαζόμενοι του Κ.Ημ.Α. της Ε.ΨΥ.ΜΕ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου