10.10.2012

Για την υποβάθμιση των υπηρεσιών απεργούν οι εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία

αναδημοσίευση από το tvxs


Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στις δομές ψυχικής υγείας και στα κέντρα πρόληψης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (10/10). Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπ. Υγείας. Φωτορεπορτάζ: Άννα Αμπάτη. 

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για υποβάθμιση των υπηρεσιών των μονάδων ψυχικής υγείας. Υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα με απλήρωτους εργαζόμενους και προμηθευτές, ενώ φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, η χρηματοδότησή τους έχει μειωθεί κατά 50%, φτάνοντας συνολικά τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 ήταν 88 εκατ.ευρώ.

Λόγω της υστέρησης πόρων, οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία καταγγέλουν πως δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης της μισθοδοσίας των 4.000 εργαζομένων, ούτε των εισφορών προς το ΙΚΑ, ούτε των βασικών λειτουργικών εξόδων για τις 216 μονάδες ψυχικής υγείας αλλά και των δαπανών διαβίωσης των 1.600 φιλοξενούμενων στις στεγαστικές δομές.

Στον αντίποδα η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, υποστηρίζει ότι έχει ήδη δοθεί σχεδόν το 100% στις δομές ιδιωτικού δικαίου. Η κ.Σκοπούλη, σε πρόσφατες δηλώσεις της, είχε αναφέρει ότι οι 64 μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΝΠΙΔ), που δραστηριοποιούνται στην ψυχική υγεία, δεν προχώρησαν σε περιστολή λειτουργικών δαπανών, αλλά και σε μισθολογικές μειώσεις, στο πλαίσιο των οριζόντιων περικοπών, ενώ είχε αφήσει αιχμές για οικονομικές ατασθαλίες.

Από την άλλη πλευρά, έχουν καθυστερήσει οι διαδικασίες για την υπαγωγή τους στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να αρχίσουν να αποδίδονται τα νοσήλια που για το 2012 υπολογίζονται σε περίπου 5,5 εκατ. ευρώ.
 
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην κατάθλιψη. Επιλέχθηκε συμβολικά από τους εργαζόμενους στις δομές ψυχικής Υγείας.


Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περισσότερα από  350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη ή από κάποια άλλη διανοητική διαταραχή. Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Υγείας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου