10.02.2012

Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Ημέρας "Βαβέλ" καλούν για υποστήριξη

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

σχεδόν ένα χρόνο πριν (2 Σεπτεμβρίου 2011) σας είχαμε ενημερώσει με επιστολή μας για τη δύσκολη θέση στην οποία είχαν περιέλθει οι μονάδες ψυχικής υγείας, όπως το Κέντρο Ημέρας “Βαβέλ”, που λειτουργούν στο πλαίσιο της δημόσιας ψυχικής υγείας υπό την ευθύνη ΝΠΙΔ, χρηματοδοτούμενες από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Τότε, οι άμεσες αντιδράσεις εκ μέρους των φορέων και των εργαζομένων, των εξυπηρετουμένων και των οικογενειών τους είχαν υποχρεώσει το Υπουργείο να δώσει λύσεις και να επιτραπεί έτσι η συνέχιση της λειτουργίας αυτών των μονάδων.

Σήμερα τα πράγματα έχουν πάλι φτάσει σε κρίσιμο σημείο: όχι μόνο έχει εξαντληθεί ο κωδικός στον προϋπολογισμό που αφορά σε αυτές τις μονάδες αλλά η υφυπουργός υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Σκοπούλη και ο υπουργός Λυκουρέντζος σε συναντήσεις με εκπροσώπους των φορέων και των εργαζομένων δείχνουν ν' αποποιούνται των ευθυνών τους για την εξεύρεση πόρων ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των μονάδων.

Για τις μονάδες ψυχικής υγείας -και το “Βαβέλ”- αυτό σημαίνει αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας τους. Με άλλα λόγια, δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα σε ανθρώπους με σοβαρές ψυχικές διαταραχές που φιλοξενούνται σε στεγαστικές δομές στην κοινότητα (διαμερίσματα, ξενώνες, οικοτροφεία) έχοντας προηγουμένως ζήσει σε απάνθρωπες συνθήκες σε ψυχιατρεία, σε ανθρώπους που παρακολουθούνται και εξυπηρετούνται λόγω ψυχικής διαταραχής από κινητές μονάδες, κέντρα ημέρας, εξειδικευμένα κέντρα για ειδικές ομάδες όπως άτομα με άνοιες, αυτισμό, διαταραχές διατροφής, καρκίνο, επιλόχειες διαταραχές… Σοβαρές βέβαια είναι οι συνέπειες στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον αυτών των ανθρώπων και στην κοινωνία εν γένει: όλες αυτές οι μονάδες λειτουργούν στη λογική της παροχής κοινοτικής φροντίδας σε ανθρώπους για τους οποίους παλιότερα ως μόνη λύση υπήρχε ο εγκλεισμός σε ίδρυμα. Η οπισθοδρόμηση σε παλιότερες καταστάσεις που έχουν καταδικαστεί απ’ όλους είναι προ των πυλών.

Το Κέντρο Ημέρας “Βαβέλ” είναι μια από τις μονάδες που κινδυνεύουν άμεσα. Κινδυνεύει να μείνει μετέωρο έργο 5 ετών στο δύσκολο πεδίο της φροντίδας μεταναστών με προβλήματα ψυχικής υγείας και ψυχικές διαταραχές που ζουν στη χώρα μας (και το “Βαβέλ” είναι η μοναδική δομή που δραστηριοποιείται σε αυτό το πεδίο). Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Γνωρίζετε το σημαντικό έργο του “Βαβέλ” στη δικτύωση των φορέων που ασχολούνται με μετανάστες, στην εκπαίδευση επαγγελματιών, στην πολύπλευρη υποστήριξη συλλογικοτήτων, οργανισμών, φορέων και ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη δουλειά τους με αυτή την ομάδα πληθυσμού, στην παραγωγή επιστημονικού έργου, στην κατάρτιση νέων επαγγελματιών, στη δουλειά στα σχολεία της Κυψέλης κλπ.

Αν λοιπόν θεωρείτε χρήσιμο το έργο μας και απαραίτητη τη συνέχιση της λειτουργίας του “Βαβέλ” σας καλούμε να μας υποστηρίξετε. Υποστηρίζοντας το “Βαβέλ” υποστηρίζετε ταυτόχρονα μονάδες ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα που πάνω από 20 χρόνια τώρα προσπαθούν υπό αντίξοες συνθήκες να εξυπηρετήσουν τους στόχους του δημόσιου συστήματος ψυχικής υγείας.

Η υποστήριξή σας θα μπορούσε να πάρει ποικίλες μορφές. Η αποστολή σύντομων επιστολών/μηνυμάτων διαμαρτυρίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τη Δ/νση Ψυχικής Υγείας του ΥΥΚΑ (dipsy@yyka.gov.gr), την Υφυπουργό Σκοπούλη (yfyg@yyka.gov.gr) και τον Υπουργό Λυκουρέντζο (minister@yyka.gov.gr) είναι ένας τρόπος έκφρασης αλληλεγγύης. Η διάδοση αυτής της πληροφορίας και η κινητοποίηση άλλων είναι επίσης σημαντική πηγή υποστήριξης.

Σας ευχαριστούμε.

Η πολυκλαδική ομάδα του Κέντρου Ημέρας “Βαβέλ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου