10.02.2012

Συνέντευξη της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη για την ψυχική υγεία:

από τη συνέντευξη της υφυπουργού Υγείας στον Ηπειρωτικό Αγώνα

Μία από τις σημαντικές σας αρμοδιότητες είναι η ψυχική υγεία. Τον τελευταίο καιρό έχει αναδειχθεί το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των δομών ψυχικής υγείας. Όσα επιτεύχθηκαν τόσα χρόνια με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση τινάζονται στον αέρα;
 
Στον τομέα της ψυχικής υγείας δεν υπάρχει κάτι ολοκληρωμένο. Έχουμε ακόμα ψυχιατρεία, εξακολουθούν να υπάρχουν ασυλοποιημένοι ασθενείς. Εκτιμώ ότι δεν έχουν ενστερνιστεί όλοι οι ψυχίατροι ότι πρέπει να γίνει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Σε ποιο βαθμό έχει συμμετοχή το κράτος στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης αυτής; Εδώ εμπλέκονται τόσο το οικονομικό ζήτημα όσο και ζητήματα γενικά της δημόσιας διοίκησης. 

Η βελτίωση της προσφοράς υπηρεσιών υγείας προς τον ψυχικά ασθενή είναι ένα αντικείμενο διεθνούς προβληματισμού. Η άποψη που επικρατεί, είναι ότι ο ψυχικά ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσα σε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που οφείλει να είναι δημόσιο. Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών με ψυχικά νοσήματα χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας. Όσον αφορά την αποκατάσταση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ασθένειας, θα πρέπει να ολοκληρώνεται με δομές μέσα στην κοινότητα όπως είναι τα οικοτροφεία, οι ξενώνες και προστατευόμενα διαμερίσματα, αν δεν υπάρχει, σε σημαντικό ποσοστό, οικογενειακή υποστήριξη. Ένα τμήμα αυτής της αποκατάστασης, στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, το έχουν αναλάβει στην Ελλάδα αστικοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί (ΜΚΟ) χρηματοδοτούμενοι αρχικά από κοινοτικά προγράμματα και στη συνέχεια με εθνικούς πόρους. Όλο αυτό το δίκτυο δομών που έχει δημιουργηθεί δεν ελέγχεται από το κράτος, παρόλο που στα χαρτιά έχουν γίνει ελεγκτικές επιτροπές. Οι δομές αυτές δεν ελέγχονται ούτε ποιοτικά ούτε διαχειριστικά. Όλες οι ΜΚΟ γνώριζαν από πέρσι ότι θα κοπεί το 50% της χρηματοδότησής τους λόγω των οριζοντίων περικοπών. Πέρασαν μήνες χωρίς να αντιδράσουν και τώρα προειδοποιούν με κλείσιμο γιατί προφανώς τούς τελείωσαν τα χρήματα. Την ίδια ώρα, αρκετές δομές δεν έχουν εφαρμόσει τα καθολικά μέτρα περικοπής των μισθών. Συν τοις άλλοις, ποτέ δεν ανέπτυξαν δικά τους έσοδα μέσω δωρεών ή άλλων ενεργειών.

Εντοπίζετε δηλαδή το πρόβλημα στον τρόπο λειτουργίας των δομών αυτών; Πώς θα λυθεί η όλη υπόθεση;
 
Ξεκινάμε μια αξιολόγηση διαχειριστικού χαρακτήρα. Μια επιτροπή αξιολόγησης ξεκινά ήδη να δουλεύει πάνω σε αυτό το θέμα και ελπίζουμε να τελειώσει η δουλειά της το πολύ σε δύο μήνες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δομές θα αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου. Θα πρέπει να θέσουμε άλλα νομικά πλαίσια λειτουργίας των δομών. Και γενικά πρέπει να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι τομείς μέσα στα νοσοκομεία και να κλείσουν τα ψυχιατρεία. Στη συνέχεια να δούμε τοπογραφικά και γεωγραφικά που υπάρχουν ελλείψεις είτε από το Δημόσιο είτε από τους οργανισμούς μεταξύ των οποίων πρέπει να υπάρξει μια λειτουργική διασύνδεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου