10.03.2012

ΣΟΨΥ Πάτρας: Οι ψυχικά πάσχοντες δεν είναι εγκληματίες για να εμπλέκεται η αστυνομία στη διαδικασία ακούσιων νοσηλειών

Ο ΣΟΨΥ Πάτρας, με αφορμή το θάνατο του νεαρού από το Αίγιου που έπασχε από ψυχική νόσο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

"Με οδύνη πληροφορηθήκαμε το δυσάρεστο γεγονός του θανάτου ενός συμπολίτη μας, που αντιμετώπιζε πρόβλημα ψυχικής νόσου, στη περιοχή του Αιγίου, κατά τη διαδικασία εκτέλεσης εισαγγελικής εντολής για ακούσια νοσηλεία του. Έχουμε τονίσει επανειλημμένως προς το Υπουργείο Υγείας ότι:
1.    Οι ψυχικά πάσχοντες δεν είναι εγκληματίες, ώστε να εμπλέκεται κατά κύριο λόγο η Αστυνομία στην διαδικασία των ακούσιων νοσηλειών.
2.    Το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας χρειάζεται ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης.
3.    Είναι απαραίτητο η ευθύνη των ακούσιων νοσηλειών να περάσει στην αρμοδιότητα ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού και μόνο όταν είναι άκρως απαραίτητο, να υπάρχει συνοδεία αστυνομικών οργάνων.
Παρά ταύτα το Υπουργείο Υγείας κωφεύει με αποτέλεσμα η διαδικασία των ακούσιων νοσηλειών να γίνεται με τραυματικό και στιγματιστικό τρόπο για τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους, καθώς επίσης και πολλές φορές με οδυνηρή κατάληξη.
Διαβεβαιώνουμε την κοινότητα ότι θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της υπόθεσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αλλαγή των συνθηκών των ακούσιων νοσηλειών.
Εκφράζουμε τέλος στην οικογένεια τα θερμά μας συλλυπητήρια."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου