10.21.2012

Κάλεσμα σε κοινή δράση από τους εργαζόμενους της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς – Ζακύνθου - Ιθάκης



Κάλεσμα σε κοινή δράση
από τους εργαζόμενους της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας
Κεφαλονιάς – Ζακύνθου - Ιθάκης
 
Συνάδελφοι,

            Η κατάσταση που διαμορφώνεται εδώ και χρόνια στο χώρο της Ψυχικής Υγείας φτάνει στο αποκορύφωμά της με τις τελευταίες εξελίξεις.
            Ποτέ η Ψυχική Υγεία δεν υπήρξε προτεραιότητα από την πλευρά του κράτους. Τα ψυχιατρεία διαχρονικά αποτελούσαν αποθήκες ανθρώπινων ψυχών και χώρους εγκλεισμού, κοινωνικού αποκλεισμού και καταστολής κάθε μορφής διαφορετικότητας.
            Το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» ήρθε να διορθώσει την «εικόνα της ντροπής» μέσω της αποασυλοποίησης και της φροντίδας ασθενών στην κοινότητα, χωρίς όμως κανένα μακρόπνοο σχεδιασμό, χωρίς εκτίμηση των πραγματικών αναγκών και χωρίς την ουσιαστική φροντίδα που θα παρείχε ο απαραίτητος κεντρικός σχεδιασμός.
            Εδώ και 30 χρόνια, παρά τις παραπάνω αδυναμίες και αντιφάσεις, οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία έδωσαν κυριολεκτικά την ψυχή τους στην υπόθεση της φροντίδας των ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα. Εργάστηκαν με αυταπάρνηση, παλεύοντας με κάθε τρόπο για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και την συμμετοχή των ψυχικά πασχόντων στην κοινωνία και παρά τη διαχρονική υποχρηματοδότηση που είχε σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την πολύμηνη καθυστέρηση των δεδουλευμένων τους, οι εργαζόμενοι εξακολούθησαν να εργάζονται με τον ίδιο ζήλο.
            Η σημερινή κατάσταση δεν γεννήθηκε από το μηδέν. Αποτελεί συνέχεια της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και της έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού. Εξ’ αρχής το κράτος ήθελε να αποποιηθεί τη  ευθύνη της δημόσιας ψυχικής υγείας. Σήμερα, με αφορμή «τη μείωση του κοινωνικού κράτους» στα πλαίσια της γενικότερης «δημοσιονομικής εξυγίανσης» ο τομέας της ψυχικής υγείας κυριολεκτικά ισοπεδώνεται και οδηγείται στην πλήρη ιδιωτικοποίηση. Τα χρήματα που η κυβέρνηση στερεί από τον Τομέα της Υγείας κυριολεκτικά  τα χαρίζει στις τράπεζες. Οι ψυχικά πάσχοντες και οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες της πολιτικής που έχει σαν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που στρέφονται ενάντια σε κάθε έννοια δικαιώματος.
            Την κατάσταση αυτή την ζούμε όλοι καθημερινά. Μοιραζόμαστε την ίδια πραγματικότητα. Μείωση του προϋπολογισμού των δομών ψυχικής υγείας κατά 50 % για το 2012, 3.000 εργαζόμενοι απλήρωτοι για 6 και πλέον μήνες, καμία προοπτική καταβολής των δεδουλευμένων και συνέχισης της λειτουργίας των δομών, ασθενείς και οικογένειες κυριολεκτικά στον αέρα.
            Άνθρωποι που κατάφεραν με τη βοήθειά μας να αναμετρηθούν με την ψυχική νόσο και τον κοινωνικό αποκλεισμό, να ξαναπιστέψουν στις δυνάμεις τους, να ζήσουν μια ζωή με λιγότερες ψυχιατρικές υποτροπές και νοσηλείες, βρίσκονται για άλλη μια φορά μπροστά στον κίνδυνο της επιστροφής στο Ψυχιατρείο.
            Συνάδελφοι, ολόκληρος ο τομέας της Δημόσιας Υγείας σαρώνεται, δεν θα μπορούσε η ψυχική υγεία ν’ αποτελεί εξαίρεση. Σ’ όλη αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να παραμείνουμε άλλο απαθείς. Η ανοχή μας διαιωνίζει το αδιέξοδο.


Ως εργαζόμενοι και επιστήμονες Ψυχικής Υγείας είναι ανάγκη να φανούμε αντάξιοι της κοινωνικής μας αποστολής. Σας καλούμε να συμμετέχουμε ΟΛΟΙ σε ένα συντονισμό και σ’ ένα κοινό μέτωπο δράσης που θα διεκδικεί :

1)     Ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα ψυχικής υγείας για όλους
2)     Χρηματοδότηση των δομών Ψυχικής Υγείας εξ’ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό
3)     Επαρκή στελέχωσή των μονάδων με το απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
4)     Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας.
5)     Καμία ανοχή στην απαξίωση και εξαθλίωση των ψυχικά πασχόντων και των εργαζομένων

Συνάδελφοι, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής. Κάθε μέρα που περνά και μας βρίσκει άπραγους φέρνει όλο και πιο κοντά το κλείσιμο των μονάδων και τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειες τους σε αδιέξοδο. Είναι ώρα για κοινή και συντονισμένη δράση.
Ως εργαζόμενοι στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς – Ζακύνθου - Ιθάκης αποφασίσαμε να προχωρήσουμε από 1/10/2012 σε επίσχεση εργασίας, κάτω από την πίεση της απλήρωτης εργασίας για 6 μήνες και της απόλυτης ανασφάλειας για το αύριο. Σε τοπικό επίπεδο τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας μαζί με τις οικογένειες των ψυχικά πασχόντων και σε σχετική συνέντευξη τύπου. Επίσης στις 28/9/2012 κατόπιν πρωτοβουλίας μας, κατατέθηκε σχετική επερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας.
Σας καλούμε να προχωρήσετε ΑΜΕΣΑ σε αντίστοιχες μορφές κινητοποιήσεων, ώστε να δοθεί ένα συντονισμένο πανελλαδικό μήνυμα από ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στην Ψυχική Υγεία.


Σας επισυνάπτουμε όλες τις κινητοποιήσεις που έχουμε κάνει σαν εργαζόμενοι από τον Ιούνιο του 2011 έως και σήμερα.




Αργοστόλι, 29-09-2012

Οι εργαζόμενοι της Κ.Μ.Ψ.Υ.
Κεφαλονιάς – Ζακύνθου – Ιθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου