10.08.2012

Τέλος στο βασικό μισθό από τον Απρίλιο του 2013

Στο τέλος του 2012 θα κατατεθεί στη βουλή, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χθες, το υπουργείο Εργασίας, το σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τον νέο μηχανισμό καθορισμού των αμοιβών σε εθνικό επίπεδο.

Η νομοθετική ρύθμιση για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013, ενώ θα έχει εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2013.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σε δημόσια διαβούλευση και θα καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου του 2012.

Δημοσιοποιώντας το χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής του νέου συστήματος, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός».

Έρχεται «μισθός εργασίας»

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Εργασίας ήδη επεξεργάζονται ένα θεωρητικό μοντέλο βάσει του οποίου ο κατώτατος μισθός, τουλάχιστον έως το 2014 παραμένει καθηλωμένος στα 586 ευρώ. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, σε τεχνικό επίπεδο, είχε πέσει η πρόταση για καθιέρωση ενός μαθηματικού τύπου βάσει του οποίου ο κατώτατος μισθός θα καθοριζόταν αντικειμενικά, με τον συνυπολογισμό παραμέτρων όπως η ανταγωνιστικότητα, η ανεργία, το ΑΕΠ κλπ,. Με το φόβο όμως, το τελικό ποσό να ξεπεράσει έστω και κατά ένα ευρώ τον σημερινό κατώτατο μισθό, όπως αυτός καθορίστηκε μετά τη μείωση κατά 22% που επέβαλε η Τρόικα, με το προηγούμενο Μνημόνιο, η πρόταση απορρίφθηκε.

Η νομοθετική αυτή παρέμβαση της κυβέρνησης και δη του υπουργείού Εργασίας έρχεται βέβαια να ανατρέψει συθέμελα όλο το πλέγμα των μισθολογικών κλιμακίων που καθορίζονται βάσει τις ισχύουσας κάθε φορά Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Και αυτό γιατί μέσω της Σύμβασης, καθοριζόταν ένας ολόκληρος μηχανισμός υπολογισμού των μισθών, στους κλάδους που δεν προστατεύονται από κάποια άλλη επαγγελματική σύμβαση. Ο μηχανισμός αυτός δεν αφορούσε μόνο στον εισαγωγικό μισθό αλλά και σε όλα τα επιμέρους κλιμάκια, βάσει των τριετιών και των ωριμάνσεων. Με την ουσιαστική κατάργηση του μηχανισμού αυτού, και τον καθορισμό μόνο του εισαγωγικού, κατώτατου μισθού, από το κράτος, κάθε ενδιάμεσο κλιμάκιο καταργείται.


Σε συνδυασμό δε, με τις πιέσεις της Τρόικας για μείωση και των αποζημιώσεων κατά την απόλυση, γίνεται αντιληπτό ότι το σχέδιο των δανειστών όπως το περιέγραψαν στο περιβόητο e-mail προς το υπουργείο Εργασίας, για μεγαλύτερη ευκολία εισόδου και εξόδου από την αγορά εργασίας, επιτυγχάνεται.


Όπως εξηγούν έγκριτοι εργατολόγοι, με τον τρόπο αυτό, τον κατώτατο μισθό έρχεται να αντικαταστήσει ο «μισθός εργασίας», χωρίς τριετίες και ωριμάνσεις…


Εκτός από το θέμα της μείωσης των αποζημιώσεων που ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης το χαρακτήρισε πρόωρο(!) και την …αναθεώρηση της διαδικασίας για τη σύναψη της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, οι Τροϊκανοί ζητούν τη δραστική μείωση του χρόνου προειδοποίησης της απόλυσης προκειμένου να μειωθούν οι αποζημιώσεις, καθώς έτσι θα διευκολυνθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας, την επέκταση της εβδομαδιαίας εργασίας στις 6 μέρες, και τον περιορισμό του ελάχιστου χρόνου ανάπαυσης για τον εργαζόμενο στις 11 ώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου