10.10.2012

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Διεύθυνση Γραμματείας: E.K.A, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.  Τηλ.: 2265023590, 2102409015, 2273023443.
Φαξ: 2265072441, 2273023441. Κινητά: 6945833231, 6936828341, 6978741064.  Email: prolipsiworkers@yahoo.gr
 .
Τρίτη, 9 Οκτώβρη 2012
 .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»
.
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης προχωράμε σε στάση εργασίας την Τετάρτη, 10 Οκτώβρη 2012, ώρες 10πμ.-2μμ. και συμμετέχουμε σε κοινές δράσεις διαμαρτυρίας ανά την Ελλάδα, με συναδέλφους μας σε δομές ψυχικής υγείας και πρόνοιας.
.
Η «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2012» στην Ελλάδα βρίσκει τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, τα Ψυχιατρικά Τμήματα και τις Κλινικές του Ε.Σ.Υ. υπό διάλυση λόγω Μνημονίων, όπως βέβαια και όλα τα Νοσοκομεία και όλον τον χώρο της Δημόσιας Υγείας. Απειλείται ακόμα και η σίτιση αλλά και η προμήθεια απλού υγειονομικού υλικού, καθώς δεν υπάρχουν πια ούτε τα βασικά κονδύλια για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την έλλειψη προσωπικού και την εξωφρενική και αντιεπιστημονική ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, την στιγμή μάλιστα που οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τον επιτρεπόμενο αριθμό, καθώς η κρίση υποχρεώνει όλους τους πολίτες να αναζητούν θεραπεία μόνο στα Δημόσια Νοσοκομεία. Η διάλυση διά του ΕΟΠΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας της Ψυχικής Υγείας, συμπληρώνει το κάδρο.
.
Ταυτόχρονα, ήδη κοινωνικά ενταγμένοι άνθρωποι, που εξυπηρετούνται από τα προγράμματα απο-ασυλοποίησης έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα ψυχιατρεία ή μένουν στον δρόμο, εξαιτίας της μηδενικής σχεδόν χρηματοδότησης των προγραμμάτων «Ψυχαργώς». Τα χρόνια θεσμικά ελλείμματα, που επικύρωσαν με την σειρά τους όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μαζί με την υποχρηματοδότηση, θα σβήσουν ένα σημαντικό βήμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην χώρα μας, παρ’ όλες τις εγγενείς ολιγωρίες, τις σχέσεις πελατείας και διαπλοκής, που σε τελική ανάλυση χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα εγκατάλειψης μιας προσπάθειας, αντί να αναζητηθούν τρόποι ποιοτικής αναβάθμισης και κατοχύρωσης δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών.
.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας βρίσκει χιλιάδες ανήλικους και ενήλικες με Ειδικές Ανάγκες χωρίς σχολεία, χωρίς σωματική θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη, τις δομές να κλείνουν με σκοτεινές διαδικασίες, και όσους από τους ηρωικούς εργαζόμενους των δομών δεν απολύθηκαν, να είναι απλήρωτοι για μήνες.
.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας βρίσκει τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας έτοιμα να κλείσουν λόγω της υποχρηματοδότησης (μόλις και μετά βίας στο 25% των προγραμματικά εγκεκριμένων προϋπολογισμών τους) και μάλιστα και από τα δύο συναρμόδια Υπουργεία, Εσωτερικών και Υγείας. Και εδώ βοηθητικό στην διάλυσή τους θα σταθεί το θεσμικό έλλειμμα, το οποίο αποτυπώθηκε ακόμα και στον Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά με το άρθρο 58 του Ν. 3966/2011.
.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας βρίσκει τους  γέροντες και τις γερόντισσες της χώρας ολομόναχους στην απόγνωση των πετσοκομμένων συντάξεών τους και της διάλυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αφού το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» φθίνει με απλήρωτους ξανά τους εργαζόμενους και με μία ολιγόμηνη και χωρίς ορίζοντα παράταση της ισχύος του.
.
Φέτος, στις 10 Οκτωβρίου, η «Παγκόσμια Ημέρας Ψυχικής Υγείας», σκιάζεται από ένα πυκνό, μεταλλικό σύννεφο   κατάθλιψης. Η συσχέτιση ανεργίας και ψυχικής δυσφορίας, κατάθλιψης, αυτοκτονιών και εξάρτησης από ουσίες είναι διαπιστωμένη από την πλειοψηφία των ερευνητών διεθνώς. Μάλιστα σε μια χώρα όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της είναι επίσημα καταγεγραμμένοι ως άνεργοι και ένα τρίτο ακόμη ζει με πρόσκαιρη και κακοπληρωμένη εργασία ή απειλείται από την ανεργία, οι διακηρύξεις των «αρμοδίων» έχουν πάψει να ακούγονται σαν αστείο. Συνιστούν πρόκληση στην δοκιμαζόμενη πλειοψηφία της κοινωνίας.
.
Μόνη διέξοδο απ’ αυτό το σκοτεινό τοπίο διαγράφουν οι συλλογικοί αγώνες, οι εξωστρεφείς αγώνες, οι πεισματικοί αγώνες.  Μας το έδειξαν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, που προτίμησαν να διεκδικήσουν συντροφικά την ζωή τους πίσω, αντί να σκύβουν το κεφάλι καθένας μόνος στον ιδιωτικό χώρο του. Η ακραία βία που δέχτηκαν από την αστυνομία, όχι μόνο δεν έκαμψε το ηθικό τους αλλά και χαλυβδώνει το δικό μας.
.
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει: Πρέπει με ορμητικές πράξεις προσφοράς και αλληλεγγύης να διαγραφεί ο λόγος του Κυρίαρχου από τις συνειδήσεις των Καταπιεσμένων, από τις συνειδήσεις μας. Γράφει ο Μπέρτολτ Μπρέχτ: «Όταν πουν ό,τι είχανε οι κυρίαρχοι να πούνε, θα μιλήσουνε οι κυριαρχούμενοι  (…)  Όποιος γονατισμένος είναι, όρθιος να σηκωθεί!  Όποιος χαμένος είναι, να παλέψει!  Όποιος την κατάστασή του έχει αναγνωρίσει, πώς να εμποδιστεί;»

.
Θα Νικήσουμε. Είναι Θέμα Υγείας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου