10.06.2012

«Καμπανάκι» ΟΚΑΝΑ: Ξεμένει από φάρμακα υποκατάστασης λόγω χρεών

Προς κατάρρευση με ραγδαίους ρυθμούς οδεύουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας. Αυτή τη φορά το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούει ο ΟΚΑΝΑ, με την πρόεδρο του οργανισμού, Μένη Μαλλιώρη να σημειώνει μεγάλη έλλειψη πόρων. Σύμφωνα με την κ. Μαλλιώρη, με την επιχορήγηση που λαμβάνει ο οργανισμός δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί από τον Οκτώβριο σε δαπάνες προμήθειας φαρμάκων υποκατάστασης, πάγιες δαπάνες, μισθοδοσία εργαζομένων αλλά και στα χρέη που έχουν ήδη δημιουργηθεί στον Οργανισμό. Της Αγγελικής Δημοπούλου. 
 
«Από το Μάρτιο του 2012 όταν μας κοινοποιήθηκε ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του οργανισμού που ανέρχεται στα 20 εκ. ευρώ για ολόκληρο το 2012, ενώ για το 2011 ο προϋπολογισμός ήταν στα 45 εκ. ευρώ, στείλαμε επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας ότι με περικοπές πάνω από το 50% του προϋπολογισμού δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθει ο ΟΚΑΝΑ στις υποχρεώσεις του» δηλώνει στο tvxs.gr, η Μένη Μαλλιώρη.

Σημειώνει επιπλέον ότι παρά τη μείωση του προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ, πολλαπλασιάστηκαν οι μονάδες και τα θεραπευτικά προγράμματα. «Ενώ τον Αύγουστο του 2011 είχαμε 25 θεραπευτικές μονάδες σήμερα έχουμε 53. Εξυπηρετούσαμε 5.500 εξαρτημένα άτομα και σήμερα εξυπηρετούμε 7.600 εξαρτημένα άτομα» σημειώνει η κ. Μαλλιώρη. Την ίδια ώρα, ο χρόνος αναμονής στη λίστα της Αθήνας αγγίζει ακόμη τα 6,5 χρόνια από τα τουλάχιστον 7 χρόνια που ήταν κατά το πρόσφατο παρελθόν. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, τα πράγματα είναι καλύτερα καθώς ο χρόνος αναμονής είναι αρκετά μικρότερος.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, εξηγεί στο tvxs.gr, ότι ο ΟΚΑΝΑ κατάφερε ως το Σεπτέμβρη να ανταποκρίνεται στις βασικές υποχρεώσεις, όπως η μισθοδοσία των εργαζομένων, ενώ με πίστωση μπορούσε να εξασφαλίσει τα υποκατάστατα για τους εξαρτημένους και να έχει τις απαραίτητες υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης. «Η πιστωτική μας ικανότητα έχει εκπνεύσει. Δεν πρόκειται μια φαρμακευτική εταιρεία να συνεχίσει να πιστώνει επ’ άπειρον, το ίδιο και οι εταιρείες καθαριότητας και φύλαξης».

Αυτή τη στιγμή ο ΟΚΑΝΑ, έχει πάρει τη μηνιαία χρηματοδότηση των 30.000 ευρώ, η οποία, σύμφωνα με την κ. Μαλλιώρη, υπολείπεται κατά 10.000 των εξόδων της μισθοδοσίας και μόνο. «Δεν υπάρχουν όμως μόνο οι εργαζόμενοι. Το βασικό είναι να πληρώσουμε, έστω και έναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες για να εξασφαλίσουμε τα υποκατάστατα για τους εξαρτημένους. Δημιουργείται πρόβλημα στη συνολική λειτουργία των υπηρεσιών του οργανισμού» τονίζει.

Η κ. Μαλλιώρη έστειλε σχετική επείγουσα επιστολή προς την ηγεσία του υπ. Υγείας – την Πέμπτη κατά σειρά, όπως τονίζει – ζητώντας έκτακτη χρηματοδότηση για το δίμηνο που υπολείπεται ή την εφαρμογή της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ ΟΚΑΝΑ και ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το έγγραφο έχει ήδη κοινοποιηθεί στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, την αρμόδια για τον ΟΚΑΝΑ υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη και την γενική γραμματέα Δημοσίας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση.

Η Μένη Μαλλιώρη, αλλά και το Δ.Σ. του Οργανισμού ζητούν να εφαρμοσθεί η σύμβαση η οποία έχει υπογραφεί μεταξύ του ΟΚΑΝΑ και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σύμφωνα με την οποία το Κέντρο έχει αναλάβει την υποχρέωση να χορηγήσει στον ΟΚΑΝΑ ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία και τη λειτουργία των νέων θεραπευτικών μονάδων του Οργανισμού στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Παρ' όλα αυτά, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει χορηγήσει στον ΟΚΑΝΑ μόνον 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εξαντληθεί για τις έως τώρα υποχρεώσεις του Οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου