10.11.2012

Η κυβέρνηση αντιπαλεύει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

αναδημοσίευση από την Αυγή

Τα μένεα εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ιδιαίτερα κατά της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, έπνεαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώ", οι οποίοι τόνισαν με έκδηλη ανησυχία ότι "η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας βρίσκεται σήμερα στο πιο κρίσιμο σημείο των τελευταίων ετών".

Οι εκπρόσωποι του "Αργώ", ιδιαίτερα ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου Μενέλαος Θεοδωρουλάκης και ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Παντείου Πανεπιστημίου Στέλιος Στυλιανίδης, κατηγόρησαν την πολιτική υγεσία του υπουργείου Υγείας για "πλήρη αδιαλλαξία" και επεσήμαναν ότι τα στοιχεία για δήθεν οικονομικές ατασθαλίες στους φορείς της αποασυλοποίησης, τα οποία έδωσε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα η υφυπουργός Υγείας, δεν είναι παρά γνωστά αποτελέσματα διαχειριστικού ελέγχου τον οποίο διενήργησε το ίδιο το υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνουν το σύνολο των δράσεων οι οποίες δεν χρηματοδοτήθηκαν τελικά, καθώς θεωρήθηκαν, ορθώς, ως μη επιλέξιμες.

Οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση καλύπτουν την ανικανότητα και την αδυναμία τους να χρηματοδοτήσουν επαρκώς την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων με φθηνή σκανδαλοθηρική τακτική, ενώ κατήγγειλαν ότι οι φορείς του Δικτύου έλαβαν πρόσφατα έγγραφο της Φωτεινής Σκοπούλη, με το οποίο η υφυπουργός Υγείας ζητεί από τους φορείς να παρανομήσουν εις βάρος των εργαζομένων στις δομές, καθώς τους ζητεί να προχωρήσουν άμεσα σε... αναδρομική από τον Ιανουάριο του 2012 μείωση των αμοιβών του προσωπικού τους, κάτι το οποίο αντίκειται στην κείμενη εργατική νομοθεσία!
Στη δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Γιάννης Βαρδακαστάνης πρότεινε το θέμα να αναχθεί στο επίπεδο της κυβέρνησης συνολικά και των τριών αρχηγών συγκεκριμένα και τόνισε με έμφαση ότι, "όπως βρίσκουν λεφτά για τους φαρμακοποιούς, οφείλουν να βρουν κι εδώ, στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Η διαφορά είναι ότι οι φαρμακοποιοί χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ομήρους, ενώ οι φορείς της αποασυλοποίησης δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσουν τους ασθενείς ως ομήρους".
Τέλος, οι εκπρόσωποι του "Αργώ" επεσήμαναν με νόημα ότι "η χώρα μας δεν έχει υλοποιήσει το γνωστό σύμφωνο Σπίντλα και η Κομισιόν είναι απολύτως ενήμερη σχετικά"...

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Προσχηματικές οι αιτιάσεις Σκοπούλη

Από την πλευρά τους, στο μήνυμα το οποίο απηύθυναν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις δομές αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων, την ειδική αγωγή και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες έξω από το υπουργείο Υγείας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς, Κώστας Ζαχαριάς και Ειρήνη Αγαθοπούλου σημειώνουν μεταξύ άλλων:
"Το όραμα για την πολύπαθη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, για ποιοτικές, κοινοτικές, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας έχει ενταφιαστεί κάτω από τη μνημονιακή λαίλαπα των βάρβαρων περικοπών και τη συστηματική διάλυση του κοινωνικού κράτους. Η τρόικα, εσωτερικού και εξωτερικού, δεν ενδιαφέρεται για τη ραγδαία επιδεινούμενη ψυχική υγεία των πολιτών και έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή: Ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές για τους πλούσιους, υποβαθμισμένες υπηρεσίες και εγκλεισμός για τους πολλούς. Αυτή είναι η αιτία που λείπουν 45 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση προς τις μονάδες αποασυλοποίησης των μη κερδοσκοπικών φορέων και όχι, φυσικά, τα όσα προσχηματικά επικαλείται σε πρόσφατες δηλώσεις της η κ. Σκοπούλη".

Οικολόγοι: Κίνδυνος για μεσαιωνική οπισθοδρόμηση

Σε δική τους ανακοίνωση, οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν μεταξύ άλλων: "Ορατός πλέον είναι ο κίνδυνος υποστηρικτικές δομές να βάλουν 'λουκέτο' και ασθενείς που προέρχονται από άσυλα να βρεθούν πλήρως αβοήθητοι. Πάσχοντες και εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα μιας επιθετικής πολιτικής σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Η κυρίαρχη πολιτική της Ε.Ε. για την αποσυμφόρηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων, μέσω προγραμμάτων υλοποίησης της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, τίθεται έτσι σε αμφισβήτηση. Η πτώχευση στην Ψυχική Υγεία απειλεί να μας στείλει σε μεσαιωνική οπισθοδρόμηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου