9.26.2011

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση με... δανεικά τρόφιμα

αναδημοσίευση από την Καθημερινή

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση με... δανεικά τρόφιμα
 
Της Πεννυς Μπουλουτζα

Το «όραμα» της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης σταματάει εδώ; Επειτα από περίπου 20 χρόνια προσπαθειών και τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί -μόνο τα κοινοτικά κονδύλια ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ- μία απόφαση του υπ. Οικονομικών για περικοπή των εγγεγραμμένων στον φετινό προϋπολογιασμό σχετικών κονδυλίων κατά 50% οδηγεί οικοτροφεία και ξενώνες, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης, σε λουκέτο. Ηδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν κλείσει δύο ξενώνες με ασθενείς, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ζήσει τη Λέρο. Ξενώνες «δανείζονται» τρόφιμα από άλλες δομές. Τα κονδύλια που απομένουν αρκούν το πολύ για ένα κουλούρι την ημέρα ανά ασθενή! Και -εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης- το μέλλον αβέβαιο...

Οπως επεσήμανε στην «Κ» ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου ΑΡΓΩΣ (εκπροσωπεί ΝΠΙΔ που έχουν την ευθύνη λειτουργίας 210 μονάδων αποασυλοποίησης), στις 26/8/2011 με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη έγινε περικοπή του 45% των κονδυλίων που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2011 για τις δομές που λειτουργούν οι ιδιωτικοί φορείς και οι οποίες φιλοξενούν 1.500 ασθενείς. Ετσι, από τα 82 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί αρχικά, περικόπησαν 37 εκατ. «Σε συναντήσεις που είχαμε με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκο Μπόλαρη, λάβαμε δεσμεύσεις ότι αναζητείται λύση για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των δομών.

Ακολούθησε και η δημόσια δήλωση του υπουργού Υγείας, που απαντώντας σε επερωτήσεις στη Βουλή είπε ότι θα βρεθούν κονδύλια. Ομως προς το παρόν στον σχετικό κωδικό υπάρχουν μόλις 90.000 ευρώ. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ενα κουλούρι για κάθε ασθενή την ημέρα!», σημειώνει ο κ. Θεοδωρουλάκης.

Η τραγική οικονομική κατάσταση, αλλά και οι απολύσεις 65 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου από το υπουργείο Υγείας οδήγησαν ήδη δύο ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών σε κλείσιμο. Ο ένας ξενώνας στη Λιβαδειά φιλοξενούσε 15 ασθενείς που μεταφέρθηκαν ήδη σε άλλες δομές, ενώ εντός των ημερών θα «αλλάξουν» τόπο κατοικίας (προς άλλους ξενώνες) άλλοι 13 του ξενώνα Αθηνών - Αιγάλεω, ορισμένοι εκ των οποίων βίωσαν τη Λέρο και στεγάζονται στον ίδιο χώρο εδώ και 20 χρόνια. «Οι άνθρωποι αυτοί ουσιαστικά χάνουν την οικογένειά τους.

Τους φίλους τους με τους οποίους έμεναν μαζί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τους ανθρώπους που τους φρόντιζαν», ανέφερε στην «Κ» εργαζόμενος στο Εθνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών.
«Αυτούς τους ασθενείς είναι πολύ πιθανόν έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να τους ακολουθήσουν άλλοι», σημειώνει ο κ. Θεοδωρουλάκης και προσθέτει «Τα βεβαιωμένα χρέη των δομών είναι ήδη 16 εκατ. ευρώ. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ μάς κόβουν τις προμήθειες. Τουλάχιστον πέντε οικοτροφεία λαμβάνουν δανεικά τρόφιμα από άλλα».

Προσωρινή λύση είναι η διάθεση 7 εκατ. ευρώ που αποτελούν μέρος του 2% επί των προμηθειών των νοσοκομείων για το 2011 που σύμφωνα με τον νόμο πηγαίνουν για τις ανάγκες των φορέων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. «Εάν έως τις αρχές Οκτωβρίου διατεθούν αυτά τα 7 εκατ. τουλάχιστον κάποιες μονάδες δεν θα κλείσουν», καταλήγει ο κ. Θεοδωρουλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου