9.19.2011

Οι εργαζόμενοι στο Περιβολάκι διεκδικούν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή

Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας το Περιβολάκι


Το Σωματείο Εργαζομένων στο Περιβολάκι (Πρότυπη Μονάδα για Παιδιά με διάχυτες διαταραχές της ανάπτυξης) καταγγέλλει την χρόνια πολιτική υποβάθμισης της ψυχικής υγείας και την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται αυτή τη στιγμή με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σοβαρά να οδηγηθεί σε κλείσιμο των 3 δομών του.

Οι δομές του Περιβολάκι απαρτίζονται από εξειδικευμένο διεπιστημονικό προσωπικό (παιδαγωγούς, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές, χοροθεραπευτές και art therapists) και προσφέρει ένα έγκυρο και υπεύθυνο θεραπευτικό πλαίσιο σε παιδιά με διάχυτες διαταραχές της ανάπτυξης (αυτισμό και παιδικές ψυχώσεις) και στις οικογένειές τους.

Πιο συγκεκριμένα, το Περιβολάκι 1, το οποίο λειτουργεί από το 1983, παρέχει τις εξής υπηρεσίες: 3/τάξιο κέντρο ημέρας (καθημερινό ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα σε παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών με στόχο τόσο την ψυχική απαρτίωσή τους, όσο και τη γνωστική τους ανάπτυξη), ατομική ψυχοθεραπεία ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης, ειδικά προγράμματα κινητικής αγωγής, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, κοινωνική και περιβαλλοντική αγωγή, λογοθεραπεία και ατομική συμβουλευτική γονέων.

Το Περιβολάκι 2, το οποίο λειτουργεί από το 2002, παρέχει τις εξής υπηρεσίες: ξενώνα βραχείας φιλοξενίας παιδιών ηλικίας 3 έως 12 χρονών με σκοπό την ανακούφιση της οικογένειας σε περίπτωση δυσκολίας (υπηρεσία μοναδική στην Ελλάδα!), μονάδα διάγνωσης και υποστήριξης (Ο.Δ.Υ.) και κέντρο ημέρας (στα πρότυπα του Περιβολάκι 1).

Το Περιβολάκι 3, το οποίο λειτουργεί από το 2009, παρέχει τις εξής υπηρεσίες: πρωινό εκπαιδευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους (στα πρότυπα του Περιβολάκι 1) και απογευματινό πολιτιστικό- δημιουργικό πρόγραμμα μέσω ολιγομελών εργαστηρίων μουσικής, θεάτρου και εικαστικών στο οποίο συμμετέχουν παιδιά και έφηβοι και από άλλα εκπαιδευτικά πλαίσια.        

Η θεραπευτική λογική που διέπει τα κέντρα του Περιβολάκι στηρίζεται στην εξατομικευμένη παρακολούθηση του παιδιού μετά τη διαγνωστική αξιολόγησή του από την επιστημονική ομάδα (Ο.Δ.Υ) και την ένταξή του στο κατάλληλο εκπαιδευτικό-θεραπευτικό πλαίσιο (τάξη) των κέντρων ημέρας του. Η ιδιαιτερότητα του θεραπευτικού πλαισίου που προσφέρεται προβλέπει την παροχή ενός συνόλου θεραπευτικών παρεμβάσεων για το παιδί (ατομική ψυχοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία, εικαστική θεραπεία) και την οικογένειά του (συμβουλευτική) με στόχο την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του εκάστοτε παιδιού (συναίσθημα, λόγος, κίνηση, συμπεριφορά, κοινωνικοποίηση), αλλά και την υποστήριξη της οικογένειάς του. Με αυτόν τον τρόπο το κάθε παιδί εντάσσεται τόσο στην ομαδική συνθήκη της τάξης και των επιμέρους δραστηριοτήτων της (εκδρομές, γυμναστήριο, κολυμβητήριο κ.α.), όσο και στην ιδιαίτερη, διαπροσωπική θεραπευτική σχέση με τους επιμέρους θεραπευτές που το πλαισιώνουν.



Η λειτουργία των 3 δομών του Περιβολάκι αυτή τη στιγμή κινδυνεύει:

(α) Από τη χρόνια υποχρηματοδότηση και τη συστηματική καθυστέρηση της καταβολής των προϋπολογισθέντων για τις μισθοδοσίες των εργαζομένων και τα λειτουργικά έξοδα, γεγονός που οδήγησε στην έξωση του Περιβολάκι 2 από το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν τον Οκτώβριο του 2010. Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση της 26ης Αυγούστου 2011, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε πραξικοπηματικά, και ενώ μας έχει αφήσει απλήρωτους από τον Ιούνιο του 2011, τη διακοπή της οποιασδήποτε χρηματοδότησης για το υπόλοιπο έτος. Και αυτό, όχι μονάχα για το Περιβολάκι, αλλά για το σύνολο των 210 φορέων του Προγράμματος «Ψυχαργώς» (επιδοτούμενο πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης) και παρά τη δέσμευσή του απέναντι στην Ε.Ε. για διασφάλιση της χρηματοδότησής μας στο πλαίσιο του.
   
(β) Από τη μετατροπή του νομικού του καθεστώτος από μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό φορέα (Ν.Π.Ι.Δ.) σε Φορέα Γενικής Κυβέρνησης (κατηγορία στην οποία υπάγονται και οι Δ.Ε.Κ.Ο.) και άρα από τις συγχωνεύσεις, τις περικοπές και τις απολύσεις εργαζομένων που αυτή συνεπάγεται. Να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο της 12ης Σεπτέμβρη 2011 επιβάλλεται το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του 10% του προσωπικού μας.

(γ) Από το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή (Ν.3699/2008) ο οποίος προβλέπει την υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών με αυτισμό και παιδική ψύχωση στα ειδικά σχολεία και άρα καταργεί στην πράξη τη λειτουργία των κέντρων ημέρας του στερώντας, υπό το πρόσχημα της εκπαιδευτικής ισότητας, αυτά τα παιδιά από την ιδιαίτερη θεραπευτική σχέση την οποία έχουν τόσο ανάγκη δεδομένων των επικοινωνιακών τους ιδιαιτεροτήτων και των δυσκολιών τους στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Οι παραπάνω απειλές θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ποιότητα της παροχής των υπηρεσιών μας, αλλά και την ίδια τη λειτουργία των δομών μας. Είναι προφανές ότι υπό αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της θεραπευτικής εργασίας με αυτά τα παιδιά.  

Στο όνομα μας ως εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχικής υγείας, αλλά και στο όνομα των παιδιών και των οικογενειών που λαμβάνουν εδώ και χρόνια τις υπηρεσίες των δομών μας ζητάμε λοιπόν το αυτονόητο: το δικαίωμα μας σε μια αξιοπρεπή ζωή και όχι την καταδίκη μας στην επισφάλεια και την απλή επιβίωση.
Διεκδικούμε:
-  Άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων μας.
-  Καμία απόλυση και καμία υπαγωγή στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας κανενός συναδέλφου.  
-  Άμεση καταβολή του συνόλου του προϋπολογισθέντος ποσού για το 2011.
- Δέσμευση ως προς την καταβολή αντίστοιχου τουλάχιστον ποσού για τον προϋπολογισμό του 2012 προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των δομών μας και η ποιότητα των παρεχόμενων σε αυτά υπηρεσιών.
-  Επανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου για την ειδική αγωγή και θεσμική αναγνώριση των δομών μας ως κατάλληλα εκπαιδευτικά- θεραπευτικά πλαίσια για παιδιά με διάχυτες διαταραχές της ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου