9.26.2011

Δελτίο Τύπου: Η επιτυχία της 48ωρης απεργίας είναι γεγονός!


Δελτίο Τύπου

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ 48ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και των εκπροσώπων οικογενειών και ληπτών μας γεμίζει δύναμη και αυτοπεποίθηση για κλιμάκωση του αγώνα μας

Στις 22 και 23/09 πραγματοποιήθηκε συντονισμένη 48ωρη απεργία των εργαζομένων σε δομές ψυχικής υγείας, φορείς πρόληψης και απεξάρτησης, ψυχιατρικά νοσοκομεία και οργανισμούς υγείας. Βρεθήκαμε πάνω από 20 σωματεία από δεκάδες χώρους σε όλη την Ελλάδα και διαδηλώσαμε ενάντια στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και την απαξίωση της ζωής εργαζομένων και ληπτών των υπηρεσιών.

Η κινητοποίηση των εργαζόμενων ήταν μαζική και στις δύο μέρες της απεργίας ενώ πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι συμμετείχαμε στη συγκέντρωση στις 23/09 έξω από το ΥΠΟΙΚ. Ακολούθησε πορεία στη βουλή και μετά στο ΥΥΚΑ που βρισκόταν υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους.

Χωρίς αμφιβολία μιλάμε για την μαζικότερη κινητοποίηση του χώρου που έγινε ποτέ.


 Βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σε μια τόσο κρίσιμη για εργαζόμενους και λήπτες φάση. Η ολική απουσία χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τα σχέδια εργασιακής εφεδρείας και συγχωνεύσεων, τα κλεισίματα δομών, η επαναπροώθηση ψυχικά πασχόντων σε  ψυχιατρεία όπου κλίνες και προσωπικό μειώνονται, το πέταγμα, κυριολεκτικά, ανθρώπων στο δρόμο δεν θα περάσει! H μακροχρόνια ανεργία και η εξαθλίωση της κοινωνίας δεν είναι δική μας επιλογή.

Όμως η αναμφισβήτητη επιτυχία της απεργίας μας όπως και η δύναμη που αποδείχτηκε στην πράξη ότι έχουμε ενωμένοι και συντονισμένοι δεν σταματά εδώ. Αντίθετα για να έχουν νόημα και αξία όσα μέχρι τώρα καταφέραμε πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι. Χρειάζεται σχέδιο κλιμάκωσης και διεύρυνση του μετώπου εργαζομένων και σωματείων με άλλους χώρους, εργασιακούς και φοιτητικούς, λαϊκές συνελεύσεις και σωματεία και επιτροπές βάσης που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις .
Κανένας μας δεν πρέπει να βρεθεί μόνος του στην κρίση, ο αγώνας μας είναι συλλογικός και μόνο έτσι έχουμε πιθανότητες να ανατρέψουμε τα μέτρα τους.

Στη συνέλευση του συντονιστικού που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΑ αμέσως μετά την κινητοποίηση στις 23/09 πάρθηκαν οι παρακάτω αποφάσεις-προτάσεις προς τους εργαζόμενους και τα σωματεία που συμμετέχουν μέχρι στιγμής:

  • Πραγματοποίηση συνελεύσεων μέσα στην εβδομάδα σε όλους τους χώρους με στόχο α)να προκύψουν προτάσεις προς το συντονιστικό για πολύμορφες κινητοποιήσεις κλιμάκωσης ανάλογα με το χώρο, τις δυνατότητες και τα αιτήματα που υπάρχουν και την ευαισθησία που χρειάζεται. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προτείνεται να εξουσιοδοτηθούν για την επόμενη συντονισμένη κινητοποίηση, να μεταφέρουν τις αποφάσεις στο συντονιστικό ώστε να καταλήξουμε σε σχέδιο κλιμάκωσης και β)πρόταση στις γενικές συνελεύσεις και στα δ.σ. των σωματείων που αποτελούν το συντονιστικό να συζητηθεί η ιδέα στήριξης  των κινημάτων άρνησης πληρωμής των χαρατσιών που επιβάλλει στην κοινωνία η κυβέρνηση, θέμα και στο επόμενο συντονιστικό.
  • Πρόταση συντονισμένης συμμετοχής από τους φορείς που έχουν τη δυνατότητα άμεσα, στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 29/09 (3ωρη στάση εργασίας).
  • Επόμενο μεγάλο ραντεβού για ενιαία κινητοποίηση του χώρου και πρόταση προς τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων για συμμετοχή, είναι η απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 05/10 και η γενική πανελλαδική απεργία στις 19/10.
  • Η διεύρυνση του μετώπου και σε άλλους χώρους είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό σημαίνει με συναδέλφους και άλλους κοινωνικούς χώρων (φοιτητές, λαϊκές συνελεύσεις κατοίκων) και διαμόρφωση κοινών αιτημάτων και προτάσεων δράσης. Για να γίνει αυτό η ομάδα επαφών χρειάζεται άμεσα ενίσχυση με συναδέλφους για να το τρέξουμε ενεργητικά μέσα στην εβδομάδα. Συμμετοχή, επαφή και ενημέρωση από τους εκπροσώπους των σωματείων που συμμετέχουν στο συντονιστικό για κινητοποιήσεις που γίνονται σε άλλους χώρους.
  • Για να μπορέσει να ανταποκριθεί το συντονιστικό στις ανάγκες των εξελίξεων καλούνται σε ενεργή συμμετοχή σε αυτό όλοι οι εκπρόσωποι των σωματείων. Η όσο το δυνατό μεγαλύτερη και καλύτερη αντιπροσώπευση των εργαζομένων είναι απαραίτητη. Έτσι ενισχύεται ουσιαστικά η ομάδα συντονισμού με σωστότερη ενημέρωση από και σε όλους τους χώρους, πιο γρήγορα αντανακλαστικά στις καθημερινές ανάγκες, προσαρμογή και εφαρμογή των αποφάσεων ανάλογα με τις απαιτήσεις που προκύπτουν. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κινητοποιούμαστε με ταχύτητα για την ακύρωση συνεδριάσεων συμβουλίων φορέων που αποφασίζουν εφεδρείες ή απολύσεις, με την οργάνωση διαδηλώσεων ή καταλήψεων προκειμένου να αποφευχθούν.
  • Επόμενη συνάντηση του συντονιστικού την Παρασκευή 30/9 στις 17:00 όπου θα συζητηθούν αναλυτικά και θα αποφασιστούν οι τρόποι κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Η κυβέρνηση σκοτώνει την Υγεία που χρειάζεται η κοινωνία. Δεν θα τους αφήσουμε να πετάξουν τους ασθενείς στο δρόμο και εμάς στην ανεργία! Αγωνιζόμαστε για τις πραγματικές μας ανάγκες και απαιτούμε:
  • Να παρθούν πίσω όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι για περικοπή χρηματοδότησης, εργασιακή εφεδρεία και συγχωνεύσεις στους φορείς και οργανισμούς υγείας. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία όλων των φορέων για το υπόλοιπο του 2011.
  • Προϋπολογισμός για το 2012 που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του χώρου. Η ενίσχυση και ο σχεδιασμός των φορέων που εξυπηρετούν τα πιο αδύναμα και αποκλεισμένα μέλη της κοινωνίας αποτελεί υποχρέωση του κράτους, ειδικά σε περίοδο κρίσης.
  •  Εργασιακή ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει στην Υγεία. Κανένας εργαζόμενος σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (προθάλαμο της ανεργίας) καμιά αλλαγή εργασιακού αντικειμένου.
  • Όχι στις περικοπές και τις συγχωνεύσεις φορέων! Να απολαμβάνουν την ποιότητα και το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών όλοι όσοι τις έχουν πραγματικά ανάγκη!
  • Για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες  του κοινωνικού συνόλου. Η Υγεία, σωματική και ψυχική, είναι δικαίωμα όλων και όχι πολυτέλεια για τους λίγους.
Συντονιστικό Εργαζομένων στην Ψυχοκοινωνική Φροντίδα
syntonistiko03sep@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου