9.26.2011

Δικαίωμα στη ζωή για εργαζόμενους και θεραπευόμενους

αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ - ΚΕΘΕΑ - ΟΚΑΝΑ - «18 ΑΝΩ» - ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
 
Δικαίωμα στη ζωή για εργαζόμενους και θεραπευόμενους
 
Μαζική απεργιακή κινητοποίηση έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών και πορεία στη Βουλή, όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους κομμάτων
Ψυχικά ασθενείς στις γέφυρες, χρήστες στις πιάτσες εξαρτημένοι μέχρι την τελευταία τους πνοή, απλήρωτοι εργαζόμενοι στο δρόμο, χωρίς δουλειά και δικαιώματα. Είναι το πολεμικό τοπίο που διαμορφώνει η χρόνια εφαρμοζόμενη εγκληματική πολιτική, που όμως τώρα επιταχύνει και γενικεύει την επίθεσή της. Σ' αυτές τις συνθήκες αναδεικνύεται η ζωτική και επιτακτική αναγκαιότητα για κεντρικό σχεδιασμό ενός ενιαίου, δημόσιου και δωρεάν συστήματος κοινωνικής πρόνοιας υψηλών προδιαγραφών, την οποία απαίτησαν χτες το πρωί εκατοντάδες εργαζόμενοι στο χώρο της απεξάρτησης, της πρόληψης, της ψυχικής υγείας, θεραπευόμενοι με τις οικογένειές τους, σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών και πορεία στη Βουλή.
«Η οικονομική κρίση απαιτεί διεύρυνση και όχι παράλυση των υπαρχουσών υπηρεσιών. Δε δεχόμαστε αποφάσεις που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσαν κατηγορηματικά εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ και δομές ψυχικής υγείας. Τέτοιες αποφάσεις είναι η οριζόντια περικοπή στους προϋπολογισμούς των παραπάνω φορέων, που τους οδηγεί σε λουκέτο με τραγικές συνέπειες στους αποδέκτες των υπηρεσιών τους, η εργασιακή εφεδρεία - προάγγελος της ανεργίας - και η πρόθεση συγχώνευσης οργανισμών διαφορετικής φιλοσοφίας, όπως ΚΕΘΕΑ - ΟΚΑΝΑ. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν σ' αυτόν τον αγώνα εκπρόσωποι της Επιτροπής Εργαζομένων «18 ΑΝΩ» και του ΕΣΥΝ.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των εργαζομένων χτες το απόγευμα αρνήθηκαν να καπελωθούν από εργοδοτικές αντιλήψεις του τύπου «να παίρνουμε απευθείας κονδύλια από την ΕΕ», που απέχουν από την ουσία και τις διεκδικήσεις του χώρου. Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται στην κλιμάκωση του αγώνα τους, το επόμενο διάστημα.

Πείσμα και αντοχή, όροι για τη νίκη
 
Νωρίτερα χτες, αντιπροσωπεία του Συντονιστικού συναντήθηκε με εκπροσώπους των κομμάτων στη Βουλή.
«Υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι για μήνες και λήπτες των υπηρεσιών μας που σιγά σιγά στερούνται τα στοιχειώδη, τη φραντζόλα και το γάλα που πήγε χτες στη Βουλή. Παλεύουμε για τα αυτονόητα», είπε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Γρετσίστας, σκιαγραφώντας τα προβλήματα της χρόνιας υποχρηματοδότησης που τώρα επιδεινώνονται, κατά τη διάρκεια συνάντησης της αντιπροσωπείας με το βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Παπακωνσταντίνου.
Αναφερόμενος αρχικά στην πρόθεση του ΚΚΕ να διευρυνθεί η προβολή του συγκεκριμένου θέματος, ο Ν. Παπακωνσταντίνου τόνισε: «Υπάρχουν ισχυρότατες κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν γρήγορα να ξηλώσουν όλες τις υπάρχουσες δομές, κρατώντας ορισμένα διοικητικά εποπτικά κύτταρα. Πρέπει να ξηλώσουν όλες τις δομές για να οργανωθεί η καπιταλιστική αγορά στο χώρο. Δεν είναι από κάποιο βίτσιο και καπρίτσιο ή κάποια ιδεοληψία νεοφιλελεύθερη, αλλά ζωτικό συμφέρον ισχυρότατων κοινωνικών δυνάμεων, ώστε στην "αγορά της ψυχικής υγείας" να δημιουργηθούν οργανωτικοί, λειτουργικοί, φορολογικοί υποδοχείς για να πραγματοποιηθεί αύξηση, συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των κερδών. Ετσι το θέτουν.
Αυτή η κατάσταση δημιουργεί τα χαρακτηριστικά ότι είμαστε σε πόλεμο, πρέπει να σας εξοντώσουν. Οι λέξεις δεν είναι δικές μας, θα σας το πω στη γενική κλίμακα των όσων λέει ο ΣΕΒ. Είναι ανάγκη για αυτούς, να φτωχύνει ο λαός και να απελευθερωθούν όλων των ειδών οι αγορές, ειδάλλως δεν μπορούν να μπουν σε τροχιά κερδοφορίας».
Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει αντικειμενική βάση να εκλιπαρούμε για κατανόηση, συγκατάβαση από την τίγρη της κερδοφορίας.
Στο μονοπάτι που περπατάτε, μόνο η ευαισθητοποίηση, η αυτοπεποίθηση, το πείσμα, η ήρεμη αποφασιστικότητα στη διεξαγωγή του αγώνα δημιουργεί όρους αναχαίτισης. Δραστηριότητα και αντοχή είναι όροι για τη νίκη. Είναι σημαντικό να σκέφτεστε εναλλαγή μορφών πάλης, ώστε να υπάρχει σταθερή εκπομπή του μηνύματος, του αγώνα, της πάλης. Δεν είναι παντοδύναμοι τα μεγάλα επιτελεία. Αν δουν διεύρυνση του μετώπου τότε θα αναδιπλωθούν. Είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων. Είναι επιδέξιος και πονηρός ο αντίπαλος, κάνει ελιγμούς του τύπου "δεν έγινε ορθολογική κατανομή", οι υπουργοί δηλώνουν αναρμόδιοι κλπ.».
Οσο για το άλλοθι «μας τα επιβάλλουν οι τροϊκανοί», σημείωσε: «Γιατί τα προχωρούν τόσο γρήγορα; Τα 'χουν ανάγκη. Οχι η τρόικα, καταρχήν οι ντόπιοι. Τα μνημόνια κλπ τα υπαγόρευσαν και τα αξίωσαν οι ντόπιοι στους ξένους. Ο ΣΕΒ δεν είναι μια παθητική δύναμη που χασμουριούνται και τους βολεύει η κατάσταση. Ενεργητικά, δραστήρια σαν κοινωνικό υποκείμενο την επιδιώκει και ελέγχει όλο το πολιτικό προσωπικό. Είναι μερικές πληροφορίες από το στρατόπεδο του εχθρού»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου