9.09.2011

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ - ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΗ’
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Αθήνα, σήμερα στις 8 Σεπτεμβρίου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.33΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε Ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Ε’ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΒΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται η κυρία Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από την κυρία Ηρώ Διώτη, Βουλευτή Λάρισας, τα ακόλουθα:
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Φραγκίσκος Παρασύρης κατέθεσε αναφορά με την οποία αιτείται ένα πιο σύνθετο πλαίσιο καταστολής της βίας, εντός και εκτός γηπέδων, μετά το θάνατο οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η Βουλευτής Α’ Αθηνών κυρία Ελισάβετ Βόζεμπεργκ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΜΜΕΧ εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάργηση του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας ΑΕ.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Παγκρήτιο Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και Εθελοντών Αιμοδοτών εκφράζει την αντίθεσή του για τις περικοπές των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και ζητεί την καταβολή των δεδουλευμένων τους, των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Οι Βουλευτές Β’ Αθηνών κ. Φώτιος-Φανούριος Κουβέλης, Β’ Αθηνών κ. Γρηγόριος Ψαριανός, Υπολοίπου Αττικής κ. Αθανάσιος Λεβέντης και Αχαΐας κ. Νικόλαος Τσούκαλης κατέθεσαν αναφορά με την οποία φορείς των περιοχών Ροδόπης και Έβρου ζητούν να μην προχωρήσει η αδειοδότηση εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, δεδομένου ότι η δραστηριότητα αυτή θα υποβάθμιζε περαιτέρω την ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μιχαήλ Καρχιμάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας αιτείται την άμεση πραγματοποίηση συμπληρωματικού κύκλου αποσπάσεων και εξέταση των ενστάσεων των εκπαιδευτικών συζύγων τους.
(AM)
(DE)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Πρώτη είναι η με αριθμό 1210/5-9-2011 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ηρούς Διώτη προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, σχετικά με τις περικοπές σε δημόσιους φορείς πρόληψης, χρήσης, απεξάρτησης και επανένταξης των χρηστών. 
Στην ερώτηση της κυρίας Διώτη θα απαντήσει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λοβέρδος, αφού πρώτα η κυρία Διώτη μας την παρουσιάσει.
Ορίστε, κυρία Διώτη, έχετε το λόγο.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά δεν ξέρω αν εκπλήσσομαι ή αν εξοργίζομαι κάθε φορά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε και περιγράφετε την πραγματικότητα.
Αυτή η κρίση που ζούμε -δημοσιονομική, κοινωνική, αξιών- βρίσκεται στο ζενίθ της. Η χώρα είναι στη δίνη ενός κύκλωνα, που εσείς, ως Κυβέρνηση, επιλέξατε να μπει. Τα φαινόμενα χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών έχουν ενταθεί λόγω όλων των παραπάνω. Οι ψυχικές διαταραχές, κυρίως λόγω κρίσης, έχουν αναχθεί  σε «νούμερο ένα» απειλή στην Ευρώπη. Εσείς τι κάνετε;
Με την υπ’ αριθμόν 001.5207 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών στις 26 Αυγούστου έρχεστε και κόβετε 19.511.730 ευρώ από το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης, αρπάζετε με το «έτσι θέλω» 37.000.000 από την ψυχική υγεία και συνολικά μειώνετε κατά 150.221.000 ευρώ από ενενήντα διαφορετικούς κωδικούς εξόδων του Υπουργείου Υγείας και τα στέλνετε στους δανειστές μας.
Σύμφωνα με την απόφαση που πήρατε, τόσο αυξήθηκαν οι πιστώσεις του νεοδημιούργητου κωδικού 5299, ειδικό αποθεματικό του άρθρου 19 του ν. 3871∕2010 που είναι υπό κατανομή. Αυτό το αποθεματικό, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του νόμου, χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την κάλυψη σημαντικών, άμεσων αναπόφευκτων και επειγουσών δαπανών, η πρόβλεψη των οποίων δεν ήταν εφικτή κατά το χρόνο έγκρισης του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού ή των συμπληρωματικών προϋπολογισμών. Αυτό γράφει το άρθρο.
Κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει άλλη λέξη για να χαρακτηρίσουμε αυτό που πράττετε, εκτός από τη λέξη «έγκλημα». Είναι έγκλημα εις βάρος της κοινωνίας, εις βάρος των εξαρτημένων ατόμων, εις βάρος όλων των διαταραγμένων ατόμων, των φιλοξενούμενων σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και, φυσικά, των οικογενειών τους.               (IK)
(01AM)
Πέρυσι τον Ιούλιο ο κύριος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη του διυπουργικού συντονισμού για την κατάρτιση και κυρίως για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Καταπολέμησης των Εξαρτήσεων και τέθηκε μάλιστα και ο ίδιος επικεφαλής της προσπάθειας. Τον Ιανουάριο –και αυτά είναι μετά του Μνημονίου- δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία σχετικά με το κόστος υλοποίησης του σχεδίου για τη διετία 2011-2012, που επρόκειτο να φθάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 20 εκατομμύρια θα δίνονταν από ευρωπαϊκά προγράμματα. Περσινά ξινά σταφύλια.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Δώστε μου μισό λεπτό ακόμη, κυρία Πρόεδρε.
Δικαιώσατε πανηγυρικά τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα μείνουν ξανά στα αζήτητα, όπως έγινε και με τη Νέα Δημοκρατία.
Έτσι, σήμερα, το Σεπτέμβριο του 2011, όχι μόνο δεν γίνεται οποιαδήποτε επανεκκίνηση κανενός σχεδίου καταπολέμησης των ναρκωτικών, αλλά αντίθετα βουλιάζετε όλες τις δομές πρόληψης, χρήσης, απεξάρτησης και επανένταξης και μηδενίζετε το έργο τους και στην ουσία τους κλείνετε.
Σας το έχει ήδη επισημάνει και με επιστολή του ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, ο κ. Νοταράς και το καταθέτω και στα Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε την πρωτολογία σας, κυρία Διώτη.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Εξηγήστε μας, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, το σκεπτικό αυτών των περικοπών και πείτε μας πως θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση όλων αυτών των φορέων για το υπόλοιπο του έτους 2011 και ποιος είναι ο σχεδιασμός για το 2012.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Στην ερώτησή σας θα απαντήσει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Κύριε Λοβέρδο, έχετε το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κυρία Διώτη, εκφράζετε ανησυχία και πάρα πολύ καλά κάνετε. Διανθίζετε, όμως, αυτήν την ανησυχία με πάρα πολλά πράγματα που εγώ θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω υπερβολικά. Δεν με ενοχλεί η υπερβολή. Συνήθως όταν κινούμαστε έξω από τα όρια, το κάνουμε για να στείλουμε ένα μήνυμα και μπορώ να σας καταλάβω.
Άλλωστε, δεν είστε στη Συμπολίτευση, είστε Κόμμα της αριστερής Αντιπολίτευσης και έχετε το δικαίωμα και την υποχρέωση να λέτε και πολλές κουβέντες παραπάνω, για να έρχεται η εκτελεστική εξουσία πιο κοντά σε αυτά που καμιά φορά ξεχνά, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την υγεία.
 Σήμερα και οι τρεις ερωτήσεις απευθύνονται στο Υπουργείο Υγείας, δηλαδή για το Πρόγραμμα «Ψυχαργώς» της κυρίας Σηφουνάκη, τα δικά σας θέματα που αφορούν στα ναρκωτικά -και όχι μόνο- και της κυρίας Ράπτη που αφορούν τον ΟΚΑΝΑ. Και τα τρία ερωτήματα έχουν να κάνουν με θέματα ύψιστης κοινωνικής ευαισθησίας την οποία -επιτρέψτε μου να σας πω- αν δεν έχουμε την ίδια με εσάς, αγωνιζόμαστε να την έχουμε. Δεν έχει κανένας το προνόμιο να είναι πιο ευαίσθητος από τον άλλο. Αν κάποιος έτσι ισχυρίζεται, εγώ μπορώ να πω ότι αυτός είναι απλώς ένας ισχυρισμός.
Αυτά για τις γενικότητες. Πάμε τώρα στο ειδικό. Σας διαβεβαιώνω, κυρία Διώτη, ότι όλα τα προγράμματα που αφορούν τον τομέα της προστασίας των ασθενών που έχουν εξαρτηθεί από ουσίες θα λειτουργήσουν κανονικά. Όλες οι δαπάνες μας, ούτως ή άλλως, αγαπητή συνάδελφε, θα καλυφθούν.
Θα μου πείτε τώρα γιατί υπάρχει η αναστάτωση από τη συγκεκριμένη πράξη του κ. Σαχινίδη. Γιατί ο κ. Σαχινίδης, κυρία Διώτη, έχει την ευθύνη των δαπανών της χώρας συνολικά και προσπαθεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική σταθερότητα της πατρίδας μας μήνα με το μήνα.
(AD)


(1IK)
Πολλές φορές, λοιπόν, αναγκάζεται να παίρνει μέτρα οριζόντιας πολιτικής και να αφήνει σε μας τους Υπουργούς την ευθύνη να κάνουμε εσωτερικές ανακατανομές στο πλαίσιο των Υπουργείων μας, για να καλύψουμε πρωτεύουσες ή δευτερεύουσες δαπάνες. Αν κάτι πρέπει να περικόψουμε περισσότερο σ’ αυτή τη δίνη της οικονομικής κρίσης, να το κάνουμε, έχοντας όμως επίγνωση ο κάθε ένας από εμάς τι είναι πρώτο, τι είναι δεύτερο, τι είναι τρίτο, τι είναι τέταρτο, κ.ο.κ. 
Επειδή τα θέματα που θέτετε είναι ζητήματα πρώτης σημασίας για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σας διαβεβαιώ –και θα γίνω και πιο συγκεκριμενος στη δευτερολογία μου- ότι τίποτα δεν θα περικοπεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κα Ηρώ Διώτη.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Θα περιμένω να μου απαντήσετε, κύριε Υπουργέ. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να μη σχολιάσω το ότι περικόπηκαν δαπάνες στο κοινωνικό κράτος. Νομίζω ότι δείχνει και το μέγεθος της ευαισθησίας σας. Στο κάτω-κάτω, για όλα αυτά που είπατε στην αρχή περί υπερβολής, θέλω να σας πω ότι δεν το λέμε μόνο εμείς. Εμείς μεταφέρουμε μία αγωνία από τους ίδιους τους γονείς –θα καταθέσω και στην επιστολή τους στα Πρακτικά- από τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ, από τους εργαζόμενους στις δομές ψυχικής υγείας, από όλους τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται μ’ αυτό το ζήτημα.
Παρ’ όλα αυτά, θέλω να ενισχύσω και με κάτι επιπλέον όλα αυτά που είπα στην αρχή, για να πω ότι δεν τα λέμε μόνο εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Για παράδειγμα, ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, ο κ. Πουλόπουλος, σας είχε πει με έγγραφό του ήδη από τις 17 Αυγούστου, δέκα μέρες πριν από την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, ότι έχουν προσπαθήσει μεταξύ 2009 και 2011 να κάνουν μόνοι τους περικοπές και πραγματικά το έχουν επιτύχει. Σας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και εσείς τον αγνοήσατε.
Ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κ. Πάγκαλος, σε απαντητική του επιστολή προς τον κ. Πουλόπουλο είπε ότι ο απολογισμός του έργου του ΚΕΘΕΑ για το έτος 2010 είναι πάρα πολύ θετικός και αναγνώριζε ότι το ΚΕΘΕΑ έχει ανταποκριθεί επαρκώς με τη μείωση των λειτουργικών του εξόδων και την αύξηση της χρηματοδότησής του στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αυτά τα έχει πει ο κ. Πάγκαλος και θα καταθέσω και την επιστολή.
Επίσης, υπήρχε και μία συνέντευξη που έδωσε ο κ. Πουλόπουλος με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά Των Ναρκωτικών που έλεγε –θα διαβάσω κάποια σημεία από τη συνέντευξή του- ότι παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση αύξησε τις ανάγκες των εξαρτημένων, οι πόροι για την απεξάρτηση μειώθηκαν και εξακολουθούν να μειώνονται. Είπε, επίσης, ότι έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο συμπίεσης των δαπανών και αύξησης της αυτοχρηματοδότησης και αν η κατάσταση παραταθεί, γρήγορα θα καταλήξει σε διατάραξη της λειτουργίας των προγραμμάτων μας και αδυναμία ανταπόκρισης στα αιτήματα, με οδυνηρές συνέπειες στους χρήστες και τις οικογένειές τους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Αυτά τα έλεγε ο κ. Πουλόπουλος και μου είπαν και οι ίδιοι οι άνθρωποι που εργάζονται στο ΚΕΘΕΑ στη Λάρισα που τους επισκέφθηκα ότι τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό, στο χειρότερο.
Όμως, κύριε Υπουργέ, η αλήθεια είναι ότι πρέπει να σας δώσουμε συγχαρητήρια, γιατί δεν διαψεύσατε ούτε στο ελάχιστο τις δυσοίωνες προβλέψεις και του Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ και των εργαζομένων εκεί. Μάλιστα, όλοι αυτοί έχουν τοποθετηθεί δημόσια. Επίσης, πρέπει να σας δώσουμε συγχαρητήρια που τους ενώσατε και τους κάνατε να έχουν μία ενιαία και αδιάρρηκτη γροθιά, για να συνασπιστούν απέναντι σε όλα τα δικά σας σχέδια.
Είναι ηλίου φαεινότερον και, ούτως ή άλλως, το αποδεικνύετε και με τις περικοπές αυτές και από ποιους κωδικούς κόπηκαν, ότι αυτός ο στόχος, ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας, είναι όρος για την Τρόικα –και αυτό θα ήθελα να το παραδεχθείτε και δημόσια- τον οποίο υπηρετεί με ζήλο η Κυβέρνησή σας. Αποτελεί συνέχεια μίας αντικοινωνικής πολιτικής που στοχεύει στην αποσάθρωση των υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης και έχει ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και των ανθρώπων που ήδη βιώνουν το καθεστώς κοινωνικού αποκλεισμού, με πρόσχημα φυσικά την εξοικονόμηση πόρων σε βάρος της ανθρώπινης ζωής.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
Σίγουρα, το νομοσχέδιο που θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον εξορθολογισμό, κινείται σε θετική κατεύθυνση. Όμως, αποδυναμώνοντας φέτος τον τομέα της πρόληψης –κάτι που το κάνατε και άλλη φορά- στερώντας τους πόρους από τον τομέα της απεξάρτησης, γιατί δεν ξέρω πού θα τα βρείτε αυτά τα χρήματα και αφήνοντας στη μοίρα τους πρώην χρήστες, αφού δεν υπάρχουν οι δομές, ουσιαστικά κάνετε μία τρύπα στο νερό.
Ως προς την ανακοίνωση που κάνατε για την εξάλειψη της λίστας αναμονής των υποκαταστάτων, για να τα μοιράσετε στα νοσοκομεία, δεν είναι καθόλου τυχαία. Και γιατί βιάζεστε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κυρία Διώτη.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Κλείνω μ’ αυτό, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ναι, αλλά ο χρόνος σας τελείωσε.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε, γιατί το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ναι, αλλά το μισό λεπτό έχει γίνει ήδη ένα.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Βιάζεστε, γιατί ουσιαστικά από τις 26 Αυγούστου εγκαινιάσατε μία νέα λίστα, όπου πολύ σύντομα θα στερούνται οι υπηρεσίες απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναλγησία από το να προβαίνετε σε τέτοιες περικοπές. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε πού θα βρείτε όλα αυτά τα χρήματα, κύριε Υπουργέ.
Σας καταθέτω και τα προαναφερθέντα έγγραφα.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κα Ηρώ Διώτη καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λοβέρδος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θα ήθελα να δούμε τώρα τι λέει η κα Διώτη. Λέει ότι τα προγράμματα για το ΚΕΘΕΑ των 22 εκατομμυρίων ευρώ και για τον ΟΚΑΝΑ των 30 εκατομμυρίων ευρώ, περικόπηκαν δραματικά.
(ΝΡ)





(1AD)

Εγώ, λοιπόν, σας ενημερώνω επ’ αυτού ότι για το πρώτο πρόγραμμα, αν έχει κάποια περικοπή, αυτή δεν θα είναι μεγαλύτερη από τα 2 εκατομμύρια, δηλαδή αντί για 22 εκατομμύρια είναι τα 20 εκατομμύρια και αντί για 30 εκατομμύρια για το δεύτερο πρόγραμμα που αφορά το  ΟΚΑΝΑ, δηλαδή για τη δεύτερη επιχορήγηση πολιτικών, θα φθάσει τα 25 εκατομμύρια. Αυτά από το Υπουργείο Οικονομικών.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Η εγκύκλιος άλλα λέει. 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ναι, η εγκύκλιος λέει αυτά που λέτε. Το επιβεβαίωσα και σας είπα..
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Και οι κωδικοί αυτό λένε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ωραία, κυρία Διώτη. Εγώ σας δίνω μία απάντηση και προσπαθώ να σας τη δώσω με τέτοιον τρόπο, ώστε να την αντιληφθεί αυτός που μας ακούει.
Ο Υπουργός των Οικονομικών, που έχει την ευθύνη των δημοσίων δαπανών, όπως είπα στην πρωτολογία μου –τώρα, όμως, με βάζετε να τα ξαναλέω, ενώ θα ήθελα να πω ορισμένα πράγματα και ορισμένα στοιχεία περισσότερα- έκανε μια οριζόντια πολιτική περικοπής, δηλαδή απόπειρα περικοπής, για να αναγκάσει τα Υπουργεία να δουν πρωτεύουσες, δευτερεύουσες, τριτεύουσες και λοιπές τους δαπάνες και να κάνουν τα ίδια ανακατανομές. Έχουμε, λοιπόν, αυτήν την πολύ μικρή δυνατότητα και θα την αξιοποιήσουμε.
Όμως, ούτως ή άλλως ο Υπουργός Οικονομικών, λόγω της ιδιαιτερότητας και της κρισιμότητας αυτών των προγραμμάτων –τα ίδια θα πω και στην κυρία Περλεπέ-Σηφουνάκη μετά- συζητάει και είμαστε πολύ κοντά, αν δεν έχουμε ήδη ταυτιστεί, το πρόγραμμα που αφορά το ΚΕΘΕΑ, δηλαδή η στεγνή θεραπεία, να μην πέσει κάτω από τα 20 εκατομμύρια, ώστε να έχουμε μία απόκλιση δυο εκατομμυρίων που πρέπει εμείς ως Υπουργείο να την καλύψουμε και ό,τι αντιστοίχως αφορά τον ΟΚΑΝΑ να μην πέσει κάτω από 25 αντί 30 εκατομμύρια, που ήταν η αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού,  και τα υπόλοιπα 5 εκατομμύρια εμείς να κοιτάξουμε να τα εξασφαλίσουμε όσο μπορούμε από τα χρήματα που έχουμε στο Υπουργείο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Άρα, προσπαθώ να σας διαβεβαιώσω να μην ανησυχείτε. Άλλωστε την επόμενη εβδομάδα με τον κύριο Παπαϊωάννου θα κάνουμε μια κοινή ανακοίνωση τα δύο Υπουργεία. Εμείς θα πούμε για τα προγράμματα θεραπείας των ασθενών τοξικομανών εξαρτημένων μέσα στα νοσοκομεία -αν θέλετε, να με περιμένετε να ακούσετε την απάντησή μου και στην επόμενη επίκαιρη ερώτηση- και ο κ. Παπαϊωάννου τα θέματα της αποποινικοποίησης. Νομίζω ότι και τα μεν και τα δε τα έχετε δει πάρα  πολύ θετικά.
Εγώ έχω να λέω για τη βοήθεια του κυρίου Κουράκη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως εσείς σήμερα είπατε –όμως, νομίζω ότι έχω ακούσει και τον Πρόεδρό σας- εκφράζεστε θετικά όλοι μαζί για την αποποινικοποίηση της χρήσης.
Κάνουμε, λοιπόν, μια συνολική πολιτική, η οποία αντιμετωπίζει τους ναρκομανείς ως ασθενείς και όχι ως απόβλητα της ελληνικής κοινωνίας και κακούργους, που αξίζουν θεραπείας και όχι φυλάκισης ή κάθειρξης. Δεν μπορεί, ενώ έτσι το βλέπουμε, όπως σωστά ρωτάτε, να υποβαθμίσουμε τα στεγνά προγράμματα ή  τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ, που σε ό,τι αφορά την παροχή θεραπείας από τα νοσοκομεία, ο ΟΚΑΝΑ πιστοποιεί την επάρκεια των δομών και των θεραπευτικών μέσων.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεχίζουμε με την με αριθμό 1205/5-9-2011 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Αικατερίνης  Περλεπέ-Σηφουνάκη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αποτροπή της διακοπής  λειτουργίας Μονάδων Ψυχικής Υγείας και την ανάγκη συνέχισης της χρηματοδότησής τους.
Κύρια Περλεπέ, έχετε το λόγο, για να παρουσιάσετε την ερώτησή σας. 
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ,  στη χώρα μας λειτουργούν 210 Μονάδες Ψυχικής Υγείας, τα οποία είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Πρόκειται για 83 οικοτροφεία, 16 ξενώνες, 32 προστατευόμενα διαμερίσματα, 42 κέντρα ημέρας, 13 κινητές μονάδες, 2 κέντρα Αλτσχάιμερ, 6 κέντρα ημέρας αυτισμού και 16 άλλες μονάδες και προγράμματα. Μέσα σε όλα αυτά είναι και 4 ξενώνες στο Νομό μου. Όλα αυτά λειτουργούν άριστα και έχουν συμβάλει πάρα πολύ στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Όλες αυτές οι μονάδες κινδυνεύουν σήμερα να διακόψουν τη λειτουργία τους, μετά την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να μειώσει το κονδύλι από τα 82 εκατομμύρια που ήταν για το 2011 κατά 36,8 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι μένουν 45 εκατομμύρια, τα οποία δεν μένουν, διότι έχουν ήδη απορροφηθεί για τη λειτουργία όλων αυτών των μονάδων από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.
Εδώ θέλω να επισημάνω ότι το κανονικό κονδύλι που θα έπρεπε να πάρουν αυτές οι μονάδες, για να λειτουργήσουν άριστα, ήταν 94 εκατομμύρια. Ήδη είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό τα 82, εκ των οποίων τα 5 θα τα παίρνουν από τα νοσήλια. Και πάλι δηλαδή ήταν μείον κατά 7 εκατομμύρια.
Το επισημαίνω αυτό, για να πω ότι δεν μπορεί να περικοπεί ούτε ένα ευρώ από το κονδύλι που είχε εγγραφεί από την αρχή, γιατί σας λέω ότι θα διακόψουν τη λειτουργία τους.
(KO)
(1NP)
Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι τριάντα πέντε χιλιάδες άρρωστοι που περιθάλπονται από αυτές τις Μονάδες μένουν στο έλεος. Επίσης, χίλιοι πεντακόσιοι άρρωστοι που ήδη υπάρχουν στους ξενώνες, στις στεγαστικές δομές αυτής της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, θα πρέπει να γυρίσουν ξανά στα άσυλα –γιατί πού αλλού θα πάνε αν κλείσουν αυτές οι δομές;- θα πρέπει να τους γυρίσουμε ξανά στη Λέρο ή στα ψυχιατρεία; Είναι δηλαδή αδιανόητο, ούτε στο πιο εφιαλτικό όνειρο, να σκεφθούμε ότι αυτές οι δομές θα μπορέσουν να σταματήσουν τη λειτουργία τους.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Επίσης, υπάρχει και το γεγονός ότι σ’ αυτές τις δομές υπάρχουν και τρεις χιλιάδες πενήντα εργαζόμενοι με διαφορετικές σχέσεις εργασίας ο καθένας, αλλά και το ότι έχουμε πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεταρρύθμιση 1,4 δισεκατομμύρια τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουμε αν διακόψουμε τη λειτουργία όλων αυτών των μονάδων. Αυτά τα έχουμε πάρει για να λειτουργήσουμε και να αναπτύξουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα.
Και εγώ έρχομαι, λοιπόν, εδώ να σας ρωτήσω τι θα κάνετε και πώς θα παρέμβετε σαν Υπουργείο Υγείας για να μην ισχύσει αυτή η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, για να μην περικοπεί το κονδύλι και να συνεχίσει η εύρυθμη λειτουργία όλων αυτών των μονάδων και να συνεχίσει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Στην ερώτηση της κας Σηφουνάκη θα απαντήσει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κυρία Πρόεδρε, έχω ήδη δώσει την απάντηση σχετικά μ’ αυτό το ερώτημα στην κα Διώτη. Ήδη η απάντηση ισχύει και για τη συνάδελφο κα Περλεπέ-Σηφουνάκη. Απλώς θέλω να προσθέσω ένα επιπλέον στοιχείο στο Σώμα και νομίζω ότι δεν διαφωνεί κανένας μ’ αυτό. Η Ελλάδα είχε καθυστερήσει στα θέματα της αποασυλοποίησης, δηλαδή της θεραπείας των ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες, που εμείς δυστυχώς τους είχαμε εγκλωβισμένους στα ψυχιατρεία, στα άσυλα.
Θέλω να θυμηθώ -και οφείλω να το κάνω σε κάθε ευκαιρία- τον αείμνηστο φίλο Μιλτιάδη Έβερτ ο οποίος σε μια πολύ ανοδική φάση της πορείας του είχε αναδείξει το θέμα της Λέρου –σας το θυμίζω, συναδέλφισσες και συνάδελφοι- και είχε κινητοποιήσει την ευρωπαϊκή οικογένεια για να βοηθηθεί η Ελλάδα να κάνει τη διαρθρωτική αλλαγή στο θέμα της ψυχικής υγείας, που είναι ένα από τα τέσσερα, πέντε μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες των ανεπτυγμένων οικονομικά και κοινωνικά χωρών. Είναι γεγονός ότι τις χώρες μας τις βομβαρδίζουν οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες και δυστυχώς οι ψυχικές διαταραχές είναι πρωτεύουσες διαταραχές.
Ας δούμε τι έκανε η Ελλάδα. Μέσα από μια σειρά πολιτικών, μέσα στις οποίες το «Ψυχαργώς» συνιστά πρωτεύουσα πολιτική, προσπαθεί –γιατί δεν έχει ολοκληρώσει- να αποασυλοποιήσει την ψυχική ασθένεια και να εκδηλώνει τη μέριμνά της η πολιτεία σε μονάδες ψυχικής υγείας που δεν είναι άσυλα. Εκεί οι άνθρωποι εντάσσονται με μια μορφή ο καθένας ανάλογα με το βαθμό της ασθένειάς του και υπάρχει και το προσωπικό που τους περιποιείται, τους φροντίζει και προσπαθεί να τους θεραπεύσει ή έστω να τους κρατήσει όσο μπορεί περισσότερο μέσα στα κοινωνικά δρώμενα.
Θα μπορούσαμε εμείς, κυρία Σηφουνάκη, να κλείσουμε αυτές τις διακόσιες δέκα δομές; Και όταν λέμε «δομές», δεν πρέπει να φαντάζεστε νοσοκομεία, όπως το είπατε, αλλά μονάδες δύο, τριών ορόφων, εκκοινωνισμένες καταστάσεις –όχι καταστάσεις αποκλεισμένες από την κοινωνία- όπου παρέχεται μιας μορφής θεραπεία.
Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να τα κλείσουμε; Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Ούτως ή άλλως, κυρία συνάδελφε, όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα, αφού είστε γιατρός, έχουμε πρόβλημα και στα νοσοκομεία μας. Έχουμε πρόβλημα που μας εκθέτει, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαρθρωτική αλλαγή στην ψυχική υγεία και εν προκειμένω είναι πολύ βαριά τα καθήκοντα του κράτους.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Δηλαδή, μέσα σε μια βεβαρυμμένη ατμόσφαιρα που έχουμε από οικογενειακά προβλήματα μέχρι κοινωνικά προβλήματα τα οποία καταγγέλλουν φίλοι και συγγενείς στη δικαιοσύνη ως προβλήματα που δημιουργούν άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές, έχουμε τους Εισαγγελείς να διατάσσουν σχετικές έρευνες, κυρία συνάδελφε. Αυτές οι σχετικές έρευνες ιατρικού περιεχομένου δεν είναι όπως στις υπόλοιπες παθολογικές καταστάσεις, δηλαδή με πονάει ο λαιμός μου, κάνω μια εξέταση και φεύγω. Είναι πολλές φορές πολύμηνη η παραμονή των ανθρώπων μέσα στα ιδρύματα και πολλές φορές σε ράντζα. Αν κλείναμε λοιπόν και τις μονάδες που έχουμε ανοίξει, θα υπήρχε μια τρομακτική αναστάτωση στους ανθρώπους, στις οικογένειές τους, στο σύστημα υγείας, στην ελληνική κοινωνία, αλλά και μια εικόνα ντροπής εκτός συνόρων.
(FT)



(1KO)
Συνεπώς, σας διαβεβαιώνω στην πρωτολογία μου –και θα επεκτείνω την απάντησή μου στη δευτερολογία μου- ότι θα καλύψουμε στο ακέραιο αυτή τη δαπάνη. Θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, γιατί περί αυτού πρόκειται, γιατί χρειαζόμαστε αυτές τις διακόσιες δέκα μονάδες. Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή της οργάνωσης της ελληνικής πολιτείας.
Να μείνετε ήσυχη λοιπόν, και να διαβεβαιώσετε τους εργαζόμενους ότι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας θα καλύψει τις ανάγκες τους, κάνοντας την προσπάθεια που εξήγησα στην κ. Διώτη ότι κάνουμε και απέναντι στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και απέναντι στα δικά μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αμέσως.
Θα αναρωτηθείτε βέβαια –και η προηγούμενη συνάδελφος και εσείς- το εξής: Και τελικώς, αφού «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι», πού θα τα βρείτε όλα αυτά;
Κυρία συνάδελφε, καθημερινά εντοπίζουμε πηγές χρημάτων, οι οποίες είναι κεκαλυμμένες. Η αγωνία μας αυτή εντοπίζει πηγές χρηματοδότησης και όσο μπορούμε πιο γρήγορα, στα όρια του δυνατού και του εφικτού κάνουμε προσπάθειες. Μην ανησυχείτε και διαβεβαιώστε να μην ανησυχούν. Θα πω όμως, δυο κουβέντες περισσότερες στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κ. Αικατερίνη Περλεπέ Σηφουνάκη.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕΡΛΕΠΕ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ: Χαίρομαι, κύριε Υπουργέ, για την απάντησή σας, γιατί πράγματι και οι εργαζόμενοι, είτε είναι γιατροί είτε είναι νοσηλευτές είτε είναι οποιοδήποτε άλλο επιστημονικό προσωπικό, ψυχολόγοι κ.λπ., που υπάρχουν σε αυτές τις μονάδες, είναι πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένοι και προσφέρουν πάρα πολύ μεγάλες υπηρεσίες. Σας το λέω αυτό επειδή είμαι γιατρός και επειδή ζω σε ένα Νομό που υπάρχουν ξενώνες, τους έχω επισκεφτεί πάρα πολλές φορές. Και αυτό το έκανα όχι τώρα που είμαι Βουλευτής, αλλά από παλιότερα, όταν ήμουν και συνδικαλιστικό όργανο στο χώρο της υγείας.
Θέλω να πω ότι την πενταετία 2004-2009 όλη αυτή η ψυχιατρική μεταρρύθμιση πήγε πίσω και γιατί ήταν θέμα πολιτικής, βέβαια, της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για λόγους υποχρηματοδότησης. Ήταν τόσο πολύ άσχημα τα πράγματα τότε, που το 2009 ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Σπίντλα μας έβαλε σε επιτήρηση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Εμείς από τη μεριά μας και ο Πρόεδρός μας και το ΠΑΣΟΚ κι εγώ προσωπικά με πάρα πολλές ερωτήσεις τότε προσπαθούσα να κινητοποιήσω λίγο τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να ασχοληθούν κάπως περισσότερο με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, γιατί πράγματι, η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό θύμιζε μεσαίωνα με τα άσυλα και τους αρρώστους που είχαμε. Όταν στην Ευρώπη η ψυχιατρική μεταρρύθμιση είχε ολοκληρωθεί στη δεκαετία του ’60, εμείς καταφέραμε –κι αυτό το κατάφεραν πάλι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ- να οραματιστούμε και να ξεκινήσουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στα μέσα της δεκαετίας του ’90 με το Πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΟΣ 2001-2010.
Έτσι καταφέραμε να δημιουργηθούν όλες αυτές οι δομές, να προχωρήσουμε στην αποασυλοποίηση και να μην αμαυρώνεται πλέον η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Γιατί πράγματι, οι εικόνες ήταν τραγικές που βιώναμε τότε και βέβαια το πιο τραγικό ήταν για όλους αυτούς τους αρρώστους με την αντιμετώπιση που είχαν. Όλοι αυτοί οι άρρωστοι πάλι λόγω του ότι δεν υπήρχαν οι δομές, δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πουθενά. Δεν υπήρχαν τα κέντρα για τον αυτισμό και όλα αυτά που σήμερα έχουν δημιουργηθεί και που σήμερα πράγματι προσφέρουν πάρα πολύ μεγάλο έργο.
Γι’ αυτό επιμένω και λέω ότι σίγουρα υπάρχουν, όπως είπατε κι εσείς, κάποια κονδύλια. Θα πρέπει το κάθε Υπουργείο να δει από πού θα πάρει πόρους για να τους δώσει στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Γιατί όχι μόνο δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να ολοκληρωθεί, όπως πρέπει, όλη η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας. Ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως είναι η κρίση που βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι με τις ευάλωτες ομάδες. Θεωρώ ότι οι ψυχιατρικοί άρρωστοι ανήκουν στην πιο ευάλωτη ομάδα, θα έλεγα, απ’ ό,τι είναι όλοι οι άλλοι άρρωστοι.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Παρακαλώ τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λοβέρδο να πάρει το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σωστά. Συμφωνώ με όσα λέτε.
Κοιτάξτε, κυρία συνάδελφε, δεν νομίζω να υπάρχει συνάδελφος στην Αίθουσα αυτή που να αμφιβάλει αν εγώ λέω τα πράγματα με το όνομά τους ή αν τουλάχιστον το προσπαθώ.
(XF)
                                                               (1FT)
Εάν δεν είχατε δίκιο και εσείς και η κ. Διώτη, δεν θα συνομολογούσα. Είναι πάρα πολλές οι φορές που σε επίκαιρες ερωτήσεις απαντώ –η κυρία Πρόεδρος με έχει ακούσει- με τη σκληρή γλώσσα της πραγματικότητας. Μου λένε «θα το κάνεις αυτό;» και τους λέω «όχι». Θυμάμαι τον κ. Ζώη που με ρωτούσε «θα προσθέσετε την τάδε δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου;» και του είπα «όχι».
Δεν φοβάμαι να πω αυτό που θέλω να πω. Νομίζω ότι οι χθεσινές μου παρεμβάσεις είναι μια περαιτέρω απόδειξη. Η πραγματικότητα πρέπει να κατατίθεται ούτως ώστε μετά τα μέτρα, τα οποία παίρνουμε για την ψυχική υγεία, να είναι συνάρτηση της πραγματικότητας και όχι συνάρτηση αοριστολογιών.
Σας λέω, λοιπόν, ότι έχετε δίκιο επειδή το εννοώ και δεν το λέω για να σας ευχαριστήσω για λίγα λεπτά και μετά να βγείτε έξω και να εκτεθείτε απέναντι στους ανθρώπους που θα διαβεβαιώσετε.
Σας το μεταφέρω όμως, για να επιρρώσω και τη συνάντηση του Υφυπουργού Υγείας Μάρκου Μπόλαρη χθες με τους εργαζόμενους στον τομέα της ψυχικής υγείας στις μονάδες αυτές. Η συνάντηση έγινε στο Υπουργείο γιατί είχαν μία κινητοποίηση. Τους ενημέρωσε ο συνάδελφος Υφυπουργός για όσα σας λέω. Αυτή η ενημέρωση τους καθησύχασε, διότι με στοιχεία –τα στοιχεία που και εγώ σας είπα- τους ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη μισθοδοσία τους και δεν θα ακυρωθεί κατ’ ουσίαν το πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που, όπως σωστά λέτε και το επιβεβαιώνω –όχι στο 100%, αλλά σε ένα ποσοστό του 1/5 ή των 2/5- εάν δεν το προχωρήσουμε, θα πρέπει να επιστρέψουμε χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, θα δημιουργηθεί και επιπλέον επιβάρυνση. Είναι μία πολιτική τυφλή για όποιον την έκανε, αλλά δεν θα τη συνεχίσουμε.
Συνεπώς, θα προχωρήσουμε. Πέραν την εξάλειψης αυτού του προβλήματος –για το οποίο ανησυχείτε και με ρωτάτε- θέλω να προσθέσω και το εξής. Δυστυχώς έχω πάρα πολλές προτεραιότητες σ’ αυτό το Υπουργείο και έκανα μία διαχείριση του χρόνου, βάσει της οποίας –παρ’ ό,τι με το που έγινα Υπουργός ενημερώθηκα αμέσως από την κ. Μαλλιώρη και την κ. Λαλιώτη για όλα τα θέματα της ψυχικής υγείας- είπα ότι τα προνοιακά θέματα θα τα αντιμετωπίσω από τον Ιούλιο του 2011. Ευτυχώς ο Πρωθυπουργός προσέθεσε τον κ. Μπόλαρη στο πολιτικό δυναμικό του Υπουργείου και ο κ. Μπόλαρης αμέσως ανέλαβε με αποκλειστική αρμοδιότητα τα θέματα της προνοιακής συμπεριφοράς του ελληνικού κράτους και τα θέματα της ψυχικής υγείας.
Άρα, πέραν αυτών των υποχρεώσεών μας, θα προχωρήσουμε περισσότερο στην εφαρμογή του προγράμματος «Ψυχαργώς» και στην ολοκλήρωση της διαρθρωτικής αλλαγής, που έχει να κάνει με την ψυχική υγεία και την αποασυλοποίηση. Έχω προλάβει να κλείσω ήδη δύο άσυλα, χωρίς να καταργώ τις μονάδες.
Να προσθέσω ότι η κατάργηση μίας μονάδας δεν σημαίνει ότι κλείνει και όλη η δομή. Καταργείται το άσυλο, δεν καταργείται η μονάδα ψυχικής υγείας. Συνεπώς, όπου χρειάστηκε να κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις –στην Κέρκυρα, στα Χανιά, στην Πεντέλη- καταργήσαμε εκείνο το τμήμα του οργανισμού που προβλέπει τη θεραπεία εντός ασύλου. Η υπόλοιπη  ψυχική μονάδα ως σημείο κρίσιμο για τη λειτουργία της παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε ένα νομό, δεν καταργείται. Διατηρείται για να προσφέρει υπηρεσίες σε ένα επίπεδο αντιμετώπισης διαφορετικό των προβλημάτων της ψυχικής υγείας, χωρίς όμως αυτή η αντιμετώπιση να προϋποθέτει άσυλο.
Συνεπώς, όχι μόνο δεν θα κάνουμε πίσω, αλλά με την προσθήκη του Μάρκου Μπόλαρη στο πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου, θα προχωρήσουμε με σκοπό να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαρθρωτική αλλαγή, για την οποία η Ελλάδα έχει υποστεί δύο φορές παρατηρήσεις. Η τελευταία είναι από τον Επίτροπο κ. Σπίντλερ, τον οποίο πρόλαβα να γνωρίσω ως Υπουργός Εργασίας. Και πριν, στις μέρες μας νομίζω -αρχές της δεκαετίας του 2000- είχαμε επίσης ένα τέτοιο σύμπτωμα έντονων παρατηρήσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 1209/5.9.2011 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Έλενας Ράπτη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, στα δημόσια νοσοκομεία.
Το λόγο έχει η κ. Έλενα Ράπτη για να παρουσιάσει την ερώτησή σας.



(BS)
01XF
ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ: Κυρία Ράπτη, κύριε Υπουργέ, το θέμα της χορήγησης υποκατάστατων από τον ΟΚΑΝΑ, η πολύχρονη αναμονή χιλιάδων εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες συμπολιτών μας για θεραπεία, οι συχνές εντάσεις και η εικόνα ντροπής του συστήματος είναι ασφαλώς πέρα από κάθε έννοια ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.
Δε χρειάζεται να μοιράσουμε ευθύνες γιατί ανήκουν σε όλους. Και είναι μεγάλες. Από το σημείο που βρισκόμαστε χρειάζεται να δούμε μόνο το μέλλον. Πώς θα αλλάξουμε αυτή την εικόνα.
Με πρόσφατη πρωτοβουλία σας ανακοινώσατε την πρόθεσή σας να προχωρήσετε στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των προγραμμάτων χορήγησης των υποκατάστατων στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
Κατ’ ουσίαν ανοίγετε τις υποδομές χορήγησης τις οποίες μεταφέρετε στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι μια κίνηση που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες πως θα δώσει ένα οριστικό τέλος -ελπίζουμε όλοι- στις λίστες ντροπής του ΟΚΑΝΑ.
Αυτή ωστόσο η πρόθεσή σας έχει μεγάλη διαδρομή μέχρι να γίνει πράξη που θα προσφέρει μια ποιοτική εναλλακτική λειτουργική λύση σε ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα. Πόσο μάλλον όταν προσδιορίζεται χρονικά για το μήνα που διανύουμε. Χρειάζεται ενδεχομένως τη συμφωνία των αυτοδιοικητικών δομών των περιοχών στις οποίες θα λειτουργήσουν οι νέες δομές και απαιτεί την ύπαρξη εξοπλισμένων χώρων στα δημόσια νοσοκομεία οι οποίοι θα μπορούν να διατεθούν για τη χορήγηση υποκατάστατων προς τους χρήστες. Προϋποθέτει ακόμα τη στελέχωση των νέων μονάδων με εξειδικευμένο προσωπικό και απαιτεί τη διοικητική διασύνδεση των μονάδων υπό μια ενιαία εποπτεία. Το εγχείρημα έχει δηλαδή, οργανωτικές αλλά και ουσιαστικές παραμέτρους που πρέπει να εξασφαλιστούν προκειμένου να πετύχει.
Επειδή πρόκειται για μια μεγάλη και ιδιαίτερης δυσκολίας τομή στα μέχρι σήμερα δεδομένα θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, δυο πράγματα.
Υπάρχει ανταπόκριση από όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, δηλαδή έτοιμοι χώροι, προσβασιμότητα, συνθήκες αντιμετώπισης των περιστατικών, εξειδικευμένο προσωπικό για τη στελέχωση των νέων μονάδων; Και αν ναι ποιο είναι το χρονικό όριο υλοποίησης του σχεδιασμού σας; Επίσης εξαντλείται ο σχεδιασμός σας για το πρόβλημα στη χρήση των δημόσιων νοσοκομείων ή είναι ευρύτερος και περιλαμβάνει και άλλες πολιτικές;
Και κλείνω με το δεύτερο ερώτημα, κύριε Υπουργέ. Έχει επανασχεδιαστεί ο ρόλος του ΟΚΑΝΑ ώστε να υπάρχει ενιαία διαχείριση όλων των περιστατικών και ενιαία εποπτεία των νέων μονάδων από τον ΟΚΑΝΑ; Ή υπάρχει άλλη διοικητική και οργανωτική πρόβλεψη;
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Στην ερώτηση της κ. Ράπτης θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Λοβέρδος.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Νομίζω ότι οι τρεις συναδέλφισες που πήραν το λόγο με επίκαιρες ερωτήσεις θέτουν συγγενή προβλήματα και έτσι μου δίνεται η ευκαιρία παρεπέμποντας σε προηγούμενο κομμάτι της απάντησής μου να καλύψω και επόμενο.
Κυρία συνάδελφε, παραπέμπομαι στην απάντηση που έδωσα στην κ. Διώτη για τα γενικά. Και αξιοποιώ το χρόνο που μου δίνει η επίκαιρη ερώτησή σας για να απαντήσω με πάρα πολύ συγκεκριμένο τρόπο.
Στη Θεσσαλονίκη όπως είχα δηλώσει την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίζαμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα αντιμετώπισης των τοξικομανών ως ασθενών, άρα αντιμετώπιση των προβλημάτων τους από τα δημόσια νοσοκομεία. Τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης την 1η Σεπτεμβρίου, το Ιπποκράτειο, το νοσοκομείο του Αγίου Παύλου, το νοσοκομείο των Ειδικών Παθήσεων και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ξεκίνησαν από την αρχή ένα πρόγραμμα παροχής θεραπείας με την πιστοποίηση και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ. Επίσης, στο Παπανικολάου και το ΑΧΕΠΑ αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών που φρόντιζαν, από τους 200 περίπου ασθενείς που είχαν.
Έτσι, την 1η Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, κυρία συνάδελφε, 60 ασθενείς μπήκαν στο πρόγραμμα. Και κάθε Δευτέρα θα μπαίνουν 60 ασθενείς στο πρόγραμμα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και σε αυτά που ήδη έχουν λειτουργήσει.
Πέρασε η 1η του μηνός με την επιτυχία αυτή. Ήρθε όμως η Δευτέρα που μας πέρασε. Καλέσαμε πάλι 60 άτομα. Προσήλθαν 40. άρα, κυρία συνάδελφε, στη Θεσσαλονίκη από τα 1000 άτομα της λίστας αναμονής 100 έχουν μπει ήδη στο πρόγραμμα.
(SX)


(1BS)
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όταν παρέλαβα το Υπουργείο, μου είπαν ότι πρέπει να προσλάβω εκατόν δεκατέσσερα άτομα και ότι πρέπει να δίνω 17.000.000 το χρόνο για να κάνω τη διασπορά της θεραπείας. Είπα ότι δεν θα προσλάβω κανέναν και δεν θα δώσω ούτε ένα ευρώ. Και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, των λίγων, που ο ΟΚΑΝΑ έχει ακόμη, ξεκίνησε το πρόγραμμα με εκατό άτομα ήδη ενταγμένα από την 1η του μηνός, την περασμένη Πέμπτη, δηλαδή, και την περασμένη Δευτέρα.
Αύριο, κυρία συνάδελφε, προστίθεται στο δυναμικό των νοσοκομείων της Περιφέρειάς σας και το Νοσοκομείο του «Αγίου Δημητρίου». Δεν θα είμαι εγώ. Εγώ θα επισκεφτώ με τον κ. Μπεγλίτη το «424» που μπαίνει την άλλη Παρασκευή στο πρόγραμμα.
Χαίρομαι που είναι και ο κ. Κιλτίδης εδώ, γιατί χθες στην ομιλία του στην Επιτροπή μου έλεγε για τη σημασία της πράξης. Και τα έλεγε αυτά σε ένα συνάδελφό του, που δεν είναι γιατρός, αλλά δικηγόρος, που μόνο με την πράξη ασχολείται.
Κυρία συνάδελφε, αύριο μπαίνει ο «Άγιος Δημήτριος» και την άλλη Παρασκευή το «424». Θα παρακαλούσα δι’ ημών τον Πρόεδρό σας κ. Σαμαρά να επισκεφθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Επίσης, σας καλώ να επισκεφθείτε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας τα νοσοκομεία που σας αναφέρω, για να δείτε αν το πρόγραμμα προχωράει κανονικά και ποιες είναι οι δυσκολίες του.
Κλείνω την πρωτολογία μου –θα δώσω στοιχεία για την Αθήνα και τον Πειραιά στη δευτερολογία μου- με το εξής: Προφανώς, κυρία συνάδελφε –και δεν ξέρω αν αυτό που μου λέτε στην ερώτησή σας, το λέτε για να πιάσετε κάπου στη δουλειά μας αδυναμία- δεν έχουμε όλα τα μέσα που χρειαζόμαστε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ο ΟΚΑΝΑ πιστοποιεί. Ξέρει να την κάνει αυτή τη δουλειά. Την κάνει χρόνια. Οι υπάλληλοι αιφνιδιάστηκαν με το ημερολόγιό μου στην αρχή, αλλά έχουν προσαρμοστεί. Δουλεύουν και βοηθούν. Με τις δυνατότητές τους πιστοποιούν. Και, πάντως, εάν κάπου ένα οίκημα, όπως αυτά τα λυόμενα τα οποία βάζει ο ΟΚΑΝΑ, δεν έχει τα τετραγωνικά μέτρα που απαιτούν οι τυπικές προϋποθέσεις, το ξεπέρναγα, κυρία συνάδελφε, το πρόβλημα αυτό. Διότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και γιατί με βάση όλη αυτή τη φιλολογία, «είναι εβδομήντα τετραγωνικά μέτρα ή εξήντα εννέα ή εξήντα οκτώ», δεν γινόταν τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, σας υπενθυμίζω ότι έχετε και δευτερολογία.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θα την αξιοποιήσω, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Έχει περάσει, όμως, ο χρόνος σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εντάξει. Σταματώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ.
Ζητώ να τηρηθεί ο χρόνος από όλους, γιατί θα συζητηθούν όλες οι ερωτήσεις.
Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κα Ράπτη.
ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ: Κύριε Υπουργέ, είναι προφανές πως ο στόχος είναι κοινός. Δεν υπάρχει καμία πολιτική διάκριση για το ποιος θα τον πετύχει. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην εκτεθούμε άλλο ως πολιτεία και τελικά να σώσουμε ανθρώπινες ζωές.
Εάν σήμερα με τις λίστες αναμονής των επτά ετών καλούμε ασθενείς που έκαναν αίτηση το 2004, μπορεί να μην απαντήσουν γιατί πέθαναν, γιατί είναι σε κάποια φυλακή, γιατί απογοητεύτηκαν από το σύστημα παροχής φροντίδας. Πραγματικά, δεν ξέρω ποιο απ’ όλα προσβάλλει περισσότερο τη σύγχρονη πολιτεία.
Έγινε μεγάλη συζήτηση στην Επιτροπή. Δώσατε κι εσείς σήμερα κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα που σας έθεσα. Ασφαλώς και δεν αμφισβητώ την πρόθεσή σας να λύσετε ένα χρόνιο πρόβλημα. Απλά προβληματίζομαι για το αν επαρκούν οι δυνάμεις του συστήματος για να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση.
Επίσης, η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ είπε κατά την ακρόασή της στην Επιτροπή πως, θα σεβαστούμε τη λίστα αναμονής, δεν θα ξεκινήσουμε από τους τελευταίους επειδή θα υπάρχει εντοπιότητα και θα αφήσουμε ανθρώπους που περιμένουν επί επτά χρόνια.
Τίθεται, λοιπόν, ένα νέο ζήτημα, αυτό της κατανομής. Γεωγραφικής; Με βάση την παλιά λίστα; Με βάση άλλα κριτήρια; Αυτό το ζήτημα καταλήγει σε ένα κεντρικό ερώτημα: Μπορούν εν τέλει να απορροφηθούν όλοι οι ασθενείς από τις νέες δομές; Υπάρχει περίπτωση να μην καταργηθεί πλήρως η λίστα; Πόσους εξαρτημένους χρήστες θα μπορεί να διαχειριστεί το νέο σύστημα; Διότι αν η λίστα παραμείνει έστω και μικρότερη, θα είναι ασφαλώς κάτι πολύ λιγότερο από αυτό που περιμένουμε.
Υπάρχουν, επίσης, θέματα οργανωτικά. Υπάρχουν διαθέσιμοι ψυχίατροι, γιατροί, εργαζόμενοι κλπ. πρόθυμοι να μετακινηθούν στις νέες δομές; Θα αξιοποιηθούν και πώς οι ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων όπου θα λειτουργήσουν οι νέες μονάδες;
Έγινε και μία αναφορά για δειγματοληπτικές εξετάσεις στους εξαρτημένους ασθενείς. Και αυτό διότι μία γενικευμένη διαδικασία εξετάσεων τοξικολογικών θα επιβαρύνει την εξυπηρέτηση των υπόλοιπων ασθενών και συνολικά τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων. Μήπως αυτό είναι μία ομολογία για το ότι το σύστημα δεν επαρκεί; Διότι ο πλημμελής έλεγχος οδηγεί μοιραία σε λανθασμένα αποτελέσματα κι έτσι η διαδικασία γίνεται ποιοτικά χαμηλότερη.
Έχει, επίσης, ενδιαφέρον να μας πείτε αν όλοι οι εξαρτημένοι θα μπορούν να πάνε σε όλα τα νοσοκομεία ή αν θα γίνει η κατανομή ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους. Διότι αν το πρώτο δεν αποκλείεται για λόγους αποφυγής κοινωνικού στιγματισμού, τότε επίσης δεν αποκλείεται και το δεύτερο.

(PS)
(SX)
Δηλαδή, σε κάποια νοσοκομεία οι εξαρτημένοι ασθενείς να εξυπηρετούνται πλήρως και σε άλλα να υπάρχει κορεσμός και άρα, ξανά λίστα.
Ήθελα, επίσης, να σημειώσετε και ένα θέμα που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες, παρά το γεγονός πως μπορεί κάποιος να διαφωνεί ή να συμφωνεί με τις αιτιάσεις. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη επιπλέον, αστυνόμευσης γύρω από τις νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ για όλους αυτούς τους διακινητές και εμπόρους που πιθανώς περιφέρονται εκεί και που πλέον μπορεί να είναι πλησίον σχολείων; Το ρωτώ διότι είναι πολύ σημαντικό μαζί με τη λύση στο πρόβλημα που συζητούμε να μην χαθεί το αίσθημα ασφάλειας του κόσμου.
Τέλος, κύριε Υπουργέ, είπατε πως από την 1η Σεπτεμβρίου και σταδιακά όλα τα νοσοκομεία της χώρας –στα οποία μάλιστα πρόσφατα με σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας προστέθηκαν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία- θα χορηγούν μέσα θεραπείας.
Στην πόλη μου υπάρχουν σήμερα 887 εξαρτημένοι στη λίστα αναμονής. Όπως μου είπατε ήδη, έχουν ξεκινήσει αρκετοί.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μόλις ενημερώσαμε για το πρόγραμμα έγιναν 1000.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Μην κάνετε διάλογο. Πρέπει να ολοκληρώσετε, κυρία Ράπτη.
ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ: Άρα, είναι σημαντικό να βελτιωθούμε, διότι όπως αντιλαμβάνεστε, κύριε Υπουργέ, όλοι θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα για να μην χαθεί κανείς. Πρέπει να βεβαιωθούμε, όμως, πως το νέο σύστημα θα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα, ακόμα και αν χρειαστεί μια μικρή χρονική παράταση.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεσμεύομαι ενώπιον σας ότι το Νοέμβριο δεν θα υπάρχει κανένας στη λίστα. Το Νοέμβριο του 2011 δεν θα περιμένει κανένας.
Δράττομαι της ευκαιρίας από την ερώτηση και τη δευτερολογία της συναδέλφου, η οποία καταλήγει με το να μου λέει ότι ίσως μια παράταση θα έκανε το πρόγραμμα καλύτερο, να σας πω, κυρία Ράπτη ότι το Νοέμβριο δεν θα έχουμε κανέναν στη λίστα. Για τη Θεσσαλονίκη αυτό θα συμβεί νωρίτερα.
Σημειώστε ότι πέραν των νοσοκομείων που σας είπα –και είναι ο κ. Τιμοσίδης που μου εξασφαλίζει ότι αυτά που θα πω δεν είναι λόγια του αέρα- στην υπόλοιπη Βόρειο Ελλάδα που δεν ελέγχω, ο Μιχάλης Τιμοσίδης με διαβεβαιώνει ότι τα νοσοκομεία της Δράμας, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, της Χαλκιδικής θα μπουν όλα. Και όχι μόνο θα μπουν όλα, αλλά με το που θα μπουν αυτά θα απομειώσουν την ένταση για την ίδια τη Θεσσαλονίκη, γιατί πάρα πολλοί βορειοελλαδίτες συρρέουν στη Θεσσαλονίκη και γίνονται η καλή πελατεία του οργανωμένου εγκλήματος, κάτι που εδώ στην Αθήνα και στον Πειραιά το έχουμε σε πολλαπλάσιο βαθμό.
Αρκετά όμως, είπα για τη Βόρειο Ελλάδα, επειδή η συνάδελφος είναι Βουλευτής Θεσσαλονίκης. Ας πάμε όμως, και στα της Αθήνας και του Πειραιά ...
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Και της Λάρισας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Στις 16 του μηνός, κύριε Ροντούλη, τώρα δηλαδή, ο Ευαγγελισμός, το Γεώργιος Γεννηματάς, το Ιπποκράτειο, το Αλεξάνδρα, ο Άγιος Σάββας, το Σπηλιοπούλειο, το Σισμανόγλειο, το Αμαλία Φλέμινγκ, το ΚΑΤ και το Αγία Όλγα, το Κωνσταντοπούλειο, μπαίνουν στο πρόγραμμα –δέκα νοσοκομεία της Αθήνας- σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και παίρνουν ασθενείς. Τον αριθμό τους –κάποιος συνάδελφος φαντάζομαι θα με ρωτήσει για την πορεία του προγράμματος στη συνέχεια- θα σας τον δώσω με κριτήριο του τι ασθενείς θα έχουμε περιθάλψει στις 16 Σεπτεμβρίου.
Γιατί δεν έχω κλειστό αριθμό; Διότι αγαπητοί συνάδελφοι, -και έτσι παίρνω την ευκαιρία να απαντήσω και σε κάτι που με ρώτησε η κυρία συνάδελφος- εδώ όταν πάει ο ΟΚΑΝΑ να εξαντλήσει τη λίστα, έχει να κάνει με ανθρώπους που δίνουν στοιχεία. Επειδή, όμως, σήμερα η ντροπή θέλει η αναμονή να είναι επτά ετών και τριών μηνών, κυρία Πρόεδρε -ο δεύτερος επόμενος χειρότερος χρόνος στην Ευρώπη είναι μόνο έξι μήνες- αυτή η ντροπή οδηγεί στα εξής αρνητικά αποτελέσματα: Το 4% των ανθρώπων αυτών πεθαίνουν ετησίως, το 8% έχουν παραβατική ή εγκληματική συμπεριφορά και φυλακίζονται και ένα υπόλοιπο ποσοστό χάνεται, δεν μπορείς να βρεις τα ίχνη του. Είναι πολύ δύσκολο να το εντοπίσεις γιατί η σχέση των ανθρώπων αυτών με το ΟΚΑΝΑ είναι προσωπική. Δεν σημαίνει ότι αν απαντήσει σε ένα τηλέφωνο ο γονιός, εσύ θα εκθέσεις το παιδί, γιατί μπορεί ο γονιός να μην ξέρει.
Γι’ αυτό δράττομαι της ευκαιρίας με την ερώτηση αυτή και μ’ αυτά που απαντώ να πω σε όποιον με ακούει είτε εδώ, είτε στο δημόσιο εκτός Βουλής λόγο μου και δεν έχει ενημερωθεί από τον ΟΚΑΝΑ –διότι δεν έχει μπορέσει ο ΟΚΑΝΑ να τον βρει- να επικοινωνήσει ο ίδιος με τον ΟΚΑΝΑ. Πολλοί το κάνουν αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι. Πολλοί ήδη, έχουν τηλεφωνήσει από μόνοι τους, επειδή έχουν μάθει.
(MT)
(1PS)
Η λίστα αναμονής θα εξαντληθεί –επαναλαμβάνω- τον Νοέμβριο αφού όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν μπει στο πρόγραμμα αυτό, πλην των παιδιατρικών. Εκτιμώ ότι και η δική τους συμμετοχή -πέραν των προσπαθειών ενημέρωσης που κάνει ο ΟΚΑΝΑ- από τη στιγμή που έχουν ενημερωθεί γι’ αυτό το πρόγραμμα, αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ όλους εμάς.
Δειγματοληπτικές εξετάσεις. Δεν γίνονται δειγματοληπτικά οι εξετάσεις επειδή έχουμε πρόβλημα. Γίνονται δειγματοληπτικά, όπως και άλλα μέτρα λαμβάνονται δειγματοληπτικά και είναι εξετάσεις που γίνονται σε ανθρώπους που υπάρχει υποψία ότι παράλληλα με τη μεθαδόνη μπορεί να κάνουν χρήση ηρωίνης.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Λόγου χάρη, αν σε κάποιον δίνεις σταθεροποιημένο τρεις δόσεις μαζί, τον καλείς ξαφνικά να έρθει να επιδείξει αυτές που δεν έχει χρησιμοποιήσει. Κάθε κέντρο από αυτά προσπαθεί να ελέγχει την πορεία των ασθενών του, όχι να τους ελέγχει αστυνομικά, αλλά σε επίπεδο φροντίδας, μέριμνας, ιατρικού περιεχομένου.
Χρειάζεται αστυνόμευση γύρω από αυτά τα κέντρα που βρίσκονται στα νοσοκομεία και μάλιστα σε πολλά νοσοκομεία βρίσκονται στο εσωτερικό τους, όπως ζητήσαμε, χωρίς να υπάρχουν παράπλευρες κατασκευές. Σας διαβεβαιώνω ότι όλες οι επισκέψεις που κάναμε αυτές τις πρώτες μέρες στα νοσοκομεία που έγιναν αυτές οι μονάδες, έδειξαν ότι υπάρχουν πολύ φιλήσυχες καταστάσεις.
Το οργανωμένο έγκλημα, τα βαποράκια, οι άνθρωποι που ανήκουν στις σπείρες οι οποίες προωθούν στα βαποράκια αυτές τις ουσίες ευδοκιμούν γιατί υπάρχουν συσσωρευμένες περιπτώσεις ανθρώπων που περιμένουν να μπουν σε πρόγραμμα. Όταν είναι στο πρόγραμμα ένας ασθενής, τότε δεν είναι ένας άνθρωπος που έχει την ανάγκη της δόσης…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Δώστε μου ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ένα λεπτό; Το θέμα είναι τεράστιο, δύσκολο, αλλά ο χρόνος είναι περιορισμένος και ειδικά σήμερα μας πιέζει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Είναι τεράστιο, δύσκολο, αλλά εγώ δίνω τα στοιχεία της λύσης. Σας καταλαβαίνω γιατί περιμένουν και άλλοι συνάδελφοι, αλλά αν μου δώσετε ένα λεπτό, θα ολοκληρώσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ακολουθεί και νομοσχέδιο. Πρέπει να το καταλάβετε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κλείνω, αφού η Πρόεδρος με πιέζει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο χρόνος πιέζει και πρέπει να σέβεστε το χρόνο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ό,τι και εάν συμβεί σε εμένα ή σε οποιοδήποτε μέλος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, η Κυβέρνησή μας είναι ταυτισμένη και ομόφωνη σ’ αυτό το θέμα. Θα συνεχίσουν οι επόμενοι συνάδελφοι. Εννοώ ότι η πολιτική αυτή δεν εξαρτάται από εμένα.
Εγώ πείστηκα απλώς ως Υπουργός και είχα την αρωγή του Μιχάλη Τιμοσίδη, ότι αυτό γίνεται και το έκανα. Από εδώ και πέρα το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Δεν υπάρχει συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας πιστεύω που θα ανακόψει αυτό το πρόγραμμα. Έτσι θα είναι σε θέση η Ελλάδα το Νοέμβριο, όταν ένας άνθρωπος ζητάει να μπει σε ένα πρόγραμμα, να τον βάλει σε δεκαπέντε ημέρες, όταν σήμερα χρειάζονται επτά χρόνια και τρεις μήνες.
Έχω και δέσμευση στις 2 Οκτωβρίου να πάω ο ίδιος να κλείσω τη μονάδα στο κέντρο του Πειραιά, αφού θα πάει 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, έχει τελειώσει ο χρόνος σας. Μιλάτε εξίμισι λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μου το κάνετε πάντα, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Μα, δεν σέβεστε τη διαδικασία.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Το Γενικό Νοσοκομείο Βούλας, το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας, Θριάσιο, το Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά, το Μεταξά, το Τζάνειο Νοσοκομείο και το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμονας» στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου μπαίνουν στο πρόγραμμα.
Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το πρόβλημα θα το εξαλείψουμε και παρακαλώ τους συναδέλφους απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας να μη φείδονται προσπαθειών ελέγχου και ερωτήσεων προς το Υπουργείο. Να μας δοθεί η δυνατότητα σ’ αυτή την Αίθουσα και όχι εκτός Βουλής να λέμε πώς προχωράμε. Και όποιος έχει δει έναν ασθενή να τον κοιτάει με ευγνωμοσύνη, γιατί ενώ περίμενε επτά χρόνια σήμερα βρίσκεται σ’ ένα πρόγραμμα, θα καταλάβει πόσο αξίζει τον κόπο αυτή η προσπάθεια.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου