9.29.2011

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να μη βρεθούν στο δρόμο οι ψυχικά ασθενείς. Είναι θέμα ανθρωπιάς!»


Δήλωση συμπαράστασης από το μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο: «Να μη βρεθούν στο δρόμο οι ψυχικά ασθενείς. Είναι θέμα ανθρωπιάς!»

Γνωρίζω προσωπικά, πως η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει κάνει  αξιοσημείωτα βήματα στην Ελλάδα: ασθενείς βγήκαν από τα δημόσια ψυχιατρεία, ζουν σε σπίτια με ανθρώπινη αντιμετώπιση και η ποιότητα της ζωής τους έχει βελτιωθεί σημαντικά. Το έργο αυτό έχει αξιολογηθεί από ευρωπαίους εμπειρογνώμονες ως πολύ θετικό. 

Κινδυνεύει όμως αυτή η επιτυχής ψυχιατρική μεταρρύθμιση να χαθεί ολοσχερώς.   Η διακοπή της χρηματοδότησης των υπηρεσιών αυτών από τους φορείς που με τόση προσπάθεια, μόχθο και αγάπη κατάφεραν αυτό το επίτευγμα, θα έχει ως  αποτέλεσμα  την επιστροφή των ασθενών στα ψυχιατρεία, η οποία λογχεύει τον κίνδυνο υποτροπών και ακόμη θανάτου των ασθενών και καταφανώς καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, τα οποία οι ίδιοι οι ασθενείς αδυνατούν να διεκδικήσουν. 

Θεωρώ ότι  αυτές οι ευάλωτες ομάδες  των συνανθρώπων μας πρέπει  να υποστηριχθούν «πάση θυσία». ‘Ολοι πρέπει να βοηθήσουμε για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής τους. 

Τώρα που η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τα φαινόμενα κατάθλιψης (μέχρι βαθμού αυτοκτονίας) θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην  ψυχική υγεία. 

Το επιτάσσει η ανθρωπιά που διακρίνει πάντοτε το λαό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου