9.22.2011

Η ΕΙΝΑΠ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων σε ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18άνω, ΚΕΕΛΠΝΟ, Κέντρα Πρόληψης και Ψυχαργώς

ΕΙΝΑΠ
Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς

Δελτίο Τύπου

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

Αθήνα, 21/9/11

Σε εποχές οικονομικής και κοινωνικής κρίσης παρατηρείται με βάση τα διεθνή δεδομένα, αύξηση της διάδοσης των εξαρτήσεων και των ψυχικών διαταραχών. Μια τέτοια αύξηση, της οποίας όλοι γινόμαστε μάρτυρες σήμερα στη χώρα μας, επιβάλλει την εφαρμογή μιας πολιτικής που έχει ως στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος με τις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις. Μιας πολιτικής που θέτει ως προτεραιότητα τόσο την αναβάθμιση των ήδη λειτουργούντων δομών θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης και πρόληψης, όσο και τη δημιουργία νέων δομών για να καλυφθούν οι ήδη μεγάλες ανάγκες στο χώρο των εξαρτήσεων και σε εκείνον της Ψυχικής Υγείας. 

Όμως, με θλίψη διαπιστώνουμε ότι η εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Οι τεράστιες περικοπές του εκτελούμενου προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ, των προγραμμάτων υποκατάστασης και των κέντρων πρόληψης του ΟΚΑΝΑ,  αλλά και των μονάδων του "Ψυχαργώς", οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη δραματική συρρίκνωση των ήδη λειτουργούντων θεραπευτικών προγραμμάτων στο χώρο των εξαρτήσεων και στο κλείσιμο δομών κοινωνικής επανένταξης στο χώρο της ψυχικής υγείας. Η πρώτη και άμεση συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι η καταστροφή του χώρου της θεραπείας απεξάρτησης και της πρόληψης, καθώς και η ακύρωση της τελευταίας προσπάθειας ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η τραγική οπισθοδρόμηση στο ψυχιατρικό άσυλο και τη βαρβαρότητά του και η ανάλγητη επιστροφή σ' αυτό των ψυχικά πασχόντων που είχαν καταφέρει να ενταχθούν στην κοινότητα. 

Όλα αυτά συνεπάγονται εκατοντάδες απολύσεις, εργασιακή εφεδρεία και κατάργηση κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος των εργαζομένων στις δομές αυτές.

Μέσα σ' αυτό το ζοφερό τοπίο ερήμωσης και δυστυχίας επιχειρεί ο υπουργός Υγείας, ως μαθητευόμενος μάγος να εφαρμόσει το μέτρο της εγκατάστασης μονάδων υποκαταστάτων για να καταργήσει, λέει, τη "λίστα της ντροπής" στα γενικά νοσοκομεία. Άρχισε από τη Θεσσαλονίκη και συνεχίζει στην Αθήνα. Χωρίς να παίρνει καθόλου υπόψη του τα επιστημονικά δεδομένα που ισχύουν διεθνώς για τις επιστημονικές προϋποθέσεις λειτουργίας τέτοιων προγραμμάτων, σε ό,τι αφορά τις υποδομές, την εξειδίκευση και την επάρκεια του προσωπικού τους, προχωρεί με διαδικασίες fast track στην εφαρμογή αυτού του μέτρου μέσα στα νοσοκομεία του πολύπαθου ΕΣΥ με τις τεράστιες ελλείψεις σε ό,τι αφορά την κτιριακή υποδομή και το προσωπικό όλων των κλάδων. 

Δεν είναι τυχαίο το ότι το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ ήδη ανακοινώθηκε ότι περιλαμβάνεται στην "εργασιακή εφεδρεία", ούτε το ότι ανακοινώθηκε το κλείσιμο της μονάδας ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά, που λειτουργεί στο μοναδικό ιδιόκτητο κτίριο του ΟΚΑΝΑ. 

Είναι φανερό πως ο στόχος αυτής της άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση πόρων, αλλά η παράδοση όλου του τομέα της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης και ψυχικής υγείας στους ιδιώτες, αφήνοντας στο κράτος το ρόλο του "διανομέα" των εξαιρετικά τοξικών -και δυνητικά επικίνδυνων- αλλά φτηνών υποκαταστάτων και του "διαχειριστή" της αθλιότητας των ψυχιατρικών ασύλων. 

Η επίκληση, με το γνωστό δραματοποιημένο στιλ του υπουργού Υγείας, της εξάλειψης της "λίστας της ντροπής" δεν είναι παρά φύλλο συκής της ολοκληρωτικής κατεδάφισης και των τελευταίων υπολειμμάτων του κράτους πρόνοιας, της διάλυσης του ΕΣΥ και της καταδίκης των εξαρτημένων και των ψυχικά πασχόντων στον κοινωνικό αποκλεισμό και τη βαρβαρότητα. 

Και ρωτάμε: 

Με ποιο τρόπο, κύριε Υπουργέ, θα γίνει πράξη το δικαίωμα των εξαρτημένων στην απεξάρτηση που κατοχυρώνει το προς ψήφιση νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση, όταν δεν θα υπάρχουν δομές δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης;

Με ποιο τρόπο θα προστατευθούν οι "χορηγούμενοι" τα υποκατάστατα στα δημόσια νοσοκομεία από τον κίνδυνο να γίνουν οι "αποδιοπομπαίοι τράγοι" της κρίσης του ΕΣΥ, αντικείμενο ακόμα μεγαλύτερης κοινωνικής απόρριψης και αποκλεισμού;

Η ΕΙΝΑΠ, που έχει μια ιστορία αγώνων για την ψυχιατρικη μεταρρύθμιση και τη δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση, καταγγέλλει αυτή την πολιτική και ζητά την άμεση ανάκληση όλων των σχετικών αποφάσεων. Θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων των κατοίκων αυτής της χώρας τη δημόσια και δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης υψηλού επιστημονικού επιπέδου και ικανές να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε όλη τη χώρα. Αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να αναπτυχθούν στη βάση ενός κεντρικού σχεδιασμού στον τομέα της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης, μέσα από τον αναγκαίο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, τους εργαζόμενους σε αυτούς και τα συνδικαλιστικά τους όργανα. 

Δηλώνουμε ότι θα συντονίσουμε τη δράση μας με τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, το 18άνω, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κέντρα πρόληψης και τις μονάδες του προγράμματος "Ψυχαργώς", που αγωνίζονται για την ανατροπή αυτής της ανάλγητης "μνημονιακής" πολιτικής. 


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ                                      ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου