9.10.2011

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλο και τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
Επόμενη είναι η με αριθμό 1217/85/6-9-2011 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και της πρόνοιας.
Στην ερώτηση του κ. Τσίπρα θα απαντήσει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Το λόγο έχει ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Τσίπρας.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς):  Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.  
Κύριε Υπουργέ, όλα τα ιστορικά παραδείγματα αποδεικνύουν ότι όποιες χώρες είχαν την ατυχία να πέσουν στην περιδίνηση των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, να πέσουν σ’ αυτό το σπιράλ του θανάτου στο οποίο οδηγούν τα μνημόνια και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οδηγήθηκαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην κοινωνική κόλαση.
(NP)

(1KO)

Το πρώτο θύμα αυτής της κοινωνικής κόλασης, το πρώτο θύμα των Μνημονίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτών των ανάλγητων πολιτικών ήταν η πρόνοια, η υγεία και η ασφάλιση. Και στους τρεις αυτούς τομείς η κατάσταση σήμερα στη χώρα μας είναι δραματική. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι δραματική. Η υποστελέχωση είναι κάτι παραπάνω από φανερή. Δημόσιοι λειτουργοί, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν κάτι παραπάνω από το χρόνο τους και το φιλότιμό τους, για να μπορέσουν να κρατήσουν όρθια τα δημόσια νοσοκομεία και την ίδια στιγμή εσείς συνεχίζετε και επιμένετε σε σκληρές, ανάλγητες και απάνθρωπες πολιτικές. Διότι, κύριε Υπουργέ, έχετε στοχεύσει πια και στην καρδιά του κράτους πρόνοιας, στον πιο κρίσιμο τομέα υγείας και πρόληψης, στους φορείς και στους οργανισμούς που κάνουν πολύ σπουδαίο έργο, με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Προχωρήσατε μάλιστα προχθές και σε μια οριζόντια περικοπή της τάξης του 50% στους φορείς πρόληψης και στα προγράμματα ψυχικής υγείας, που με αυτήν την οριζόντια περικοπή της τάξης του 50% πολύ απλά δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Θα  κλείσουν. Αντιλαμβάνεστε άραγε τι σημαίνει αυτό για την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας;
Αν κλείσει το πρόγραμμα «Ψυχαργώς», κύριε Υπουργέ, δεν θα μείνουν απλώς στο δρόμο 1500 ψυχικά ασθενείς. Θα αργοπεθάνουν στο δρόμο. Θα γυρίσουμε σε εποχές περασμένες, στην εποχή του κολαστηρίου της Λέρου, πράγματα τα οποία είχαμε απολέσει και από τη μνήμη μας, θεωρώντας ότι πάμε μπροστά. Σας απασχολεί αυτό εσάς, που μάλιστα προχθές μας είπατε για την ανθρώπινη ζωή, που είναι υπέρτατη αξία, ανεξαρτήτως της κομματικής καταγωγής του καθενός μας; Δώστε μου μία απάντηση.
Τι γίνεται με τον ΟΚΑΝΑ; Συνεχίζει να υπάρχει ο ΟΚΑΝΑ ή μήπως τον έχετε ήδη θέσει εκτός νόμου και δεν το έχουμε καταλάβει; Με 50% οριζόντιες περικοπές στον ΟΚΑΝΑ, ο ΟΚΑΝΑ θα βάλει λουκέτο, κύριε Υπουργέ. Διότι βεβαίως, έχουμε μάθει ότι θέλετε να βάλετε λουκέτο στη μονάδα στον Πειραιά, θέλετε να την κλείσετε. Η μεταφορά στα νοσοκομεία σημαίνει κλείσιμο των υπαρχουσών μονάδων;
Τέλος, θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τα κέντρα πρόληψης ή θεωρείτε ότι και αυτά είναι πολυτέλεια στην εποχή του Μνημονίου;
Και κάτι ακόμη, κύριε Υπουργέ: Σας δίνεται η ευκαιρία σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων στο περιθώριο της απάντησής σας στα καίρια ερωτήματά μου για τους πιο ευάλωτους τομείς του χώρου της υγείας και της πρόληψης να δώσετε κάποιες σημαντικές εξηγήσεις. Να ζητήσετε συγγνώμη από μία κοινωνική κατηγορία, τους δημόσιους λειτουργούς, τους οποίους θίξατε βάναυσα προχθές με τις δηλώσεις σας, κατηγοριοποιώντας τους συλλήβδην με ρατσιστικό τρόπο και ξεχνώντας ότι οι δημόσιοι λειτουργοί είναι και αυτοί που δίνουν με αυταπάρνηση τη ζωή τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
«Δημόσιος υπάλληλος» λέτε εσείς. «Δημόσιος λειτουργός» σας απαντώ εγώ. Δημόσιος λειτουργός ήταν ο πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του στην Πελοπόννησο πριν από ενάμιση μήνα, για να σώσει το κοινωνικό σύνολο από τις φωτιές. Δημόσιοι λειτουργοί είναι οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά. Δημόσιοι λειτουργοί ήταν και αυτοί που σας έσωσαν εσάς, κύριε Υπουργέ, όταν πριν από ενάμιση χρόνο αντιμετωπίσατε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Δεν μπορεί, λοιπόν, όλους αυτούς να τους λέτε, είτε εσείς είτε συνάδελφοί σας, «κοπρίτες», «τεμπέληδες», «ακαμάτηδες» και να θεωρείτε ότι αυτή είναι η ουσία της κρίσης.
Ορίστε, λοιπόν, δώστε μία δημόσια συγγνώμη! Πείτε μας ότι εν τη ρύμη του λόγου σας υπερβήκατε τα εσκαμμένα και προβήκατε σε ένα ατόπημα το οποίο σας δίνεται η ευκαιρία σήμερα να διορθώσετε.
(FT)


(1NP)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και γνωρίζει ότι ένας πολιτικός, ένας δημόσιος άνδρας λέει ό,τι λέει μετά λόγου γνώσεως. Μου δόθηκε η ευκαιρία χθες στη Βουλή, στην Ολομέλεια του Σώματος να πω ότι ό,τι είχα να πω το είπα στις προχθεσινές μου δηλώσεις, το διευκρίνισα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και σ’ αυτά που είπα επιμένω. Αλίμονο αν περιμένουμε νουθεσίες από άλλους για να πούμε τις απόψεις μας.
Εκείνο που επί τη ευκαιρία της παραίνεσης του κυρίου Προέδρου μου δίνεται η ευκαιρία να πω είναι ότι, κύριε Τσίπρα, η χώρα έχει απολύτως ανάγκη –απολύτως, όμως, όσο δεν φαντάζεστε ανάγκη- τη ριζοσπαστική αναθεώρηση του Συντάγματός της σε σχέση με τα θέματα της διοίκησης και της δικαιοσύνης. Η Ελλάδα υποφέρει από αυτούς τους δύο τομείς, τη λειτουργία τους και τον τρόπο με τον οποίο και η διοίκηση και η δικαιοσύνη έχει ερμηνεύσει το Σύνταγμα του 1975. Έτσι είναι τα πράγματα, κύριε Τσίπρα, κι όποιος δεν τα παραδέχεται, απλώς δημαγωγεί στην Αίθουσα αυτή.
Πάμε τώρα στην ουσία των πολύ σοβαρών και πράγματι καίριων θεμάτων που θέσατε. Λυπάμαι, αλλά σε ό,τι είπατε, πλην ενός θέματος που θα το διευκρινίσω, δεν έχετε δίκιο. Θέλω να είμαι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορεί για ιδιωτικοποίηση ή για νεοφιλελευθερισμό έναν Υπουργό Υγείας που παρ’ όλες τις τραγικές συνθήκες που περνάει ο τόπος, επί των ημερών του διευρύνονται οι δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Καραμανλής το Μάιο του 2009, προ των ευρωεκλογών, εγκαινίασε το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Περιστέρι κι όταν έφυγε από τα εγκαίνια το κλείδωσε. Το ανοίξαμε πριν από λίγους μήνες και βοηθάει διακόσιες χιλιάδες ανθρώπους. Ανοίξαμε το επίσης, εγκαινιασθέν αλλά κλειστό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, ολοκληρώσαμε μετά από δεκαπέντε περίπου χρόνια το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, ανοίγουμε το Κέντρο Υγείας στην Καλλικράτεια –που κακώς έγινε- και το ανοίγουμε γιατί το Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη θα το καλύψει χωρίς επιπρόσθετες δαπάνες και επίσης, το Νοσοκομείο της Ζακύνθου που σε ενάμισι μήνα θα είναι πραγματικότητα για το λαό του Νομού αυτού.
Σε όποιον σκέφτεται περίεργες κατασκευές στείρου ιδεολογικού περιεχομένου απαντάω ότι με αυτά δεν αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα. Αντιμετωπίζεις δικές σου απορίες, αλλά όχι την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι αυτή που είπα.
Δεύτερον, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια μεταξύ άλλων και το Βουλευτή σας τον κ. Κουράκη από τη Θεσσαλονίκη, τον οποίο σας παρακαλώ να τον ρωτήσετε για τον ΟΚΑΝΑ που λέτε, γιατί είναι ένα θέμα στο οποίο έχω σκύψει ο ίδιος προσωπικά, δουλεύω.
Κύριε Πρόεδρε, από τα χίλια άτομα της λίστας αναμονής της Θεσσαλονίκης μέσα σε επτά μέρες εκατό έχουν μπει στα προγράμματα θεραπείας στα νοσοκομεία μας. Σας δηλώνω εγώ –και δεσμεύομαι στο Σώμα, όπως το έκανα κι εχθές, επίσης- ότι στο τέλος του Νοεμβρίου δεν θα υπάρχει λίστα αναμονής ούτε στη Βόρεια Ελλάδα, ούτε στην Αθήνα, ούτε στην Αττική, γιατί θα κάνουμε αυτό που είκοσι χρόνια καθυστερήσαμε. Θα χορηγήσουμε θεραπεία στους τοξικομανείς που τους εκλαμβάνουμε ως ασθενείς, εξ ου και η νομοθετική πρωτοβουλία του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου για την αποποινικοποίηση της χρήσης. Αφού λοιπόν, είναι ασθενείς, στα δημόσια νοσοκομεία θα βρουν το χώρο της θεραπείας τους κι όχι φυσικά σε κέντρα του ΟΚΑΝΑ, που είναι στα κέντρα των πόλεων, δεν είναι νοσοκομεία και υποκατέστησαν τα νοσοκομεία, γιατί επί είκοσι χρόνια εκλαμβάναμε στα λόγια ως ασθενείς τους τοξικομανείς, στην πράξη όμως ως κακούργους.
Κύριε Πρόεδρε, με αυτή μας την πρακτική σε τέτοιες τραγικές συνθήκες καταφέρνουμε μία συμπεριφορά που οδηγούσε 4% ετησίως αυτών των ανθρώπων στο θάνατο και 8% στις φυλακές για πλημμελήματα, παραβατικότητες ή και κακουργήματα να τους ξαναγυρίσουμε στη ζωή. Η ευγνωμοσύνη αυτών των ανθρώπων είναι η δικιά μας ικανοποίηση. Δεν περιμένουμε, λοιπόν, τίποτα άλλο. Έχουμε την ικανοποίηση των ασθενών που μας εκφράζεται. Δεν περιμένουμε να μας το επιβεβαιώσει αυτό κανείς.
Θα ήταν όμως, συμπεριφορά πολιτικού θάρρους να δώσετε μία καλή κουβέντα γι’ αυτή τη δραστηριότητα του ΕΣΥ στην Αίθουσα αυτή. Όποιος δέχεται ενός πολιτικού του αντιπάλου κάτι καλό, στο πεδίο της λογικής κερδίζει, κύριε Τσίπρα, ποτέ δεν χάνει.
(XF)
                                                               (1FT)
Τρίτον, αναφέρετε στην ερώτησή σας ως μορφή ιδιωτικοποίησης τα πεντακόσια πενήντα κρεβάτια του Εθνικού Συστήματος Υγείας που προσπαθούμε τώρα με προγραμματικές συμφωνίες, να τα δώσουμε –με την έννοια της πελατείας- σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ναι, το ψηφίσαμε αυτό και έχουμε πάρει και τις σχετικές κανονιστικές πράξεις. Τώρα προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τις σχετικές συμφωνίες που θα δώσουν κάποια χρήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Κύριε Πρόεδρε, γιατί είναι κακό αυτό; Αυτή η πρακτική αφορά κρεβάτια τα οποία σήμερα δεν έχουν ασθενείς.
Όταν ένα νοσοκομείο στο κέντρο ή στην περιφέρεια έχει κενά το 30% των κρεβατιών του –δεν τα καταλαμβάνει κάποιος ασθενής- γιατί να μην αξιοποιηθούν; Γιατί να μην αξιοποιηθεί αυτή η περιουσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας χάριν του ίδιου; Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Εδώ θέλω να πω περισσότερο, αλλά δεν θέλω να καταχραστώ την επιείκεια του κυρίου Προέδρου.
Εμείς μέσα από τις διαδικασίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας θεραπεύουμε σήμερα 30% περισσότερους ασθενείς σε σχέση με το 2009, με το 80% του προϋπολογισμού του 2009. Περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν από τον ιδιωτικό τομέα και έρχονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της κρίσης. Εμείς με το 80% των χρημάτων που μπορούσαμε να διαθέσουμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας το 2009, καλύπτουμε αυτό το 30%. Πώς μπορεί να πει κανείς ότι η αναζήτηση της συνδρομής διαπιστευμένων γιατρών, χάριν του ΕΣΥ και για το ΕΣΥ, που είναι ενταγμένοι στον Εθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας, είναι κι αυτό ζήτημα που σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση;
Όλα αυτά είναι κουβέντες, είναι δημαγωγία, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και εμείς με τις πολιτικές μας εκφράζουμε την αγωνία να κάνουμε όσα πολιτικά σκεπτόμαστε πράξη χάριν των ανθρώπων.
Έχετε σε ένα θέμα δίκιο. Το δηλώνω. Ήταν και για μας αιφνιδιαστική η απόφαση να περικοπούν οι δαπάνες μας για τα προγράμματα ψυχικής υγείας και ορισμένες φορές για τα προγράμματα που έχουμε στο ΚΕΘΕΑ και στον ΟΚΑΝΑ, αλλά και σε άλλα θέματα που αφορούν φορείς που εποπτεύουμε. Ε, δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα.
Παράλληλα, αν πράγματι γινόταν αυτό σε επίπεδο γενικό και οριζόντιο –όχι ειδικά γι’ αυτούς τους τομείς- θα είχαμε πρόβλημα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία θα έπρεπε να επιστρέψουμε κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια.
Για το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» έχετε δίκιο. Αλλά είπα χθες στην κ. Διώτη, ότι από αυτά τα χρήματα, που ήταν σε οριζόντιο πλαίσιο και για όλα τα Υπουργεία –ο κ. Σαχινίδης είπε να κοιτάξουμε τα κάνουμε όποια περικοπή μπορούμε- εξασφαλίσαμε το 90% αυτών που υποτίθεται ότι θα μπορούσαν να περικοπούν.
Για μένα υπάρχει ένα έλλειμμα 7 εκατομμυρίων ευρώ -από το σύνολο των χρημάτων που θα περικόπτονταν αν εφαρμόζονταν η παραίνεση Σαχινίδη- που θα κοιτάξω να το βρω κάνοντας εξοικονόμηση και από άλλους τομείς του Υπουργείου μου για να καλύψω τις ανάγκες του Δεκεμβρίου.
Δηλώνω, να μην ανησυχείτε. Έχετε δίκιο ότι αυτή ή οριζόντια περικοπή άγγιζε όλο το δημόσιο τομέα και αυτή την ευαίσθητη κοινωνική του πλευρά. Αλλά συνεννοηθήκαμε με τον κ. Σαχινίδη -και διαβεβαίωσα την κ. Διώτη χθες- ότι σ’ αυτό τον τομέα θα ανταποκριθούμε με τη δυσκολία του Δεκεμβρίου, την οποία και θα καλύψω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, πράγματι έχω δίκιο και χαίρομαι που το αναγνωρίζετε, διότι τα προγράμματα αυτά –αναφέρομαι ιδιαίτερα στο πρόγραμμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και αποασυλοποίησης- ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα μας που παρείχε και παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες. Έδωσε τέλος στο στίγμα που κουβαλούσαν συνάνθρωποί μας και οι οικογένειές τους.
Άρα, είναι πράγματι οδυνηρό να αντιληφθούμε ότι 1.500 άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στα οικοτροφεία και στους ξενώνες, θα βρεθούν στο δρόμο αν σταματήσει το Πρόγραμμα «Ψυχαργώς» και άλλοι 35.000 άνθρωποι που υποστηρίζονται σε όλη την Ελλάδα, θα μείνουν χωρίς στήριξη.







                        (PM)
(1XF)
            Η λύση λοιπόν είναι μία. Η λύση είναι να γυρίσετε πίσω τα λεφτά που αφαιρέσατε ή να δώσετε όσα είστε υποχρεωμένοι να δώσετε. Αυτή είναι η λύση και πρέπει να το κάνετε τάχιστα διότι πρέπει να σας πω ότι οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα προγράμματα είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες.
            Πρέπει να σας υπενθυμίσω –το είπατε, αν δεν κάνω λάθος, εν τη ρύμη του λόγου σας- ότι έχουμε πάρει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτά τα προγράμματα. Μάλιστα θα καταθέσω στα Πρακτικά και την απάντηση του Επιτρόπου στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή όπου αναφέρει ότι η Ελλάδα δυστυχώς έχει απορροφήσει μόλις το 2% του προγράμματος ψυχικής υγείας του ΕΣΠΑ. Εδώ κανείς αναρωτιέται: Είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, το 2%; Εδώ μάλλον συναγωνίζεται η ανικανότητα με τον αμοραλισμό.
            Κύριε Υπουργέ, μας κατηγορείτε πολλές φορές για έλλειψη προτάσεων. Θα σας θυμίσω ότι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατέθεσε πρόταση νόμου για την εύρυθμη λειτουργία των κέντρων πρόληψης προκειμένου να μην μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι εκεί που αγαπούν τη δουλειά τους και την κάνουν πάρα πολύ καλά, για το σημαντικότατο ρόλο που παίζουν στην ελληνική κοινωνία. Τότε εσείς μας απαντήσατε, αν θυμάστε καλά, ότι κάνουμε πρόταση για ρουσφέτι απέναντι σε συγκεκριμένους εργαζόμενους.
            Θα ήθελα επίσης να σας πω για τον ΟΚΑΝΑ να περάσουν βεβαίως τα κέντρα στα νοσοκομεία, αλλά πού να περάσουν, κύριε Υπουργέ; Σε ποιες δομές να περάσουν; Στα τρίτα υπόγεια των νοσοκομείων και σε κοντέινερς θα λειτουργούν; Εν πάση περιπτώσει, αυτή η επιλογή γιατί πρέπει να συνοδευτεί από το κλείσιμο των κέντρων του ΟΚΑΝΑ που σήμερα λειτουργούν εύρυθμα; Αν μειωθεί η λίστα, αν εξαντληθεί η λίστα, βεβαίως κι εγώ μαζί σας. Όταν όμως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι σήμερα η λίστα είναι σε πολύ μεγάλα μεγέθη, γιατί κλείνετε τις δομές που λειτουργούν και γιατί μπαίνετε κι εσείς σ’ αυτή τη ρατσιστική –επιτρέψτε μου την έκφραση- αντίληψη ότι τα κέντρα του ΟΚΑΝΑ είναι ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να το μοιράζουμε σε όλους ή ότι θα τελειώσουμε το παραμύθι με τον ΟΚΑΝΑ; Κάτι τέτοιο άκουσα ότι είπατε τις προάλλες. Ελπίζω να μην το είπατε αυτό και να μου έχει μεταφερθεί λάθος.
            Κύριε Υπουργέ, τα δημόσια νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση. Μην εξωραΐζετε την κατάσταση. Βρείτε μου εσείς δημόσια νοσοκομεία που έχουν 30% των κλινών να κάθονται και πάμε μαζί να τα δούμε, διότι εγώ κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα δημόσιο νοσοκομείο, όχι μόνο είναι υπερπλήρεις οι κλίνες, αλλά αντιστοιχεί και μία νοσηλεύτρια ή ένας νοσηλευτής για πάνω από δέκα ή δεκαπέντε ασθενείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα.
            Τέλος, για όσα είπατε σε σχέση με τα προγράμματα θα κριθείτε και θα είμαστε πάλι εδώ να σας ελέγξουμε.
            Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο. Ζήτησα από τον Υπουργό στο περιθώριο της επίκαιρης ερώτησής μου να δώσει μία απάντηση συγγνώμης σ’ αυτά που πρόσβαλαν μία ολόκληρη κοινωνική κατηγορία. Η απάντηση που μου έδωσε μού απέδειξε την αρχική μου πεποίθηση. Ο κ. Λοβέρδος έχει πλήρη συνείδηση των λόγων του και γνωρίζει πλήρως τη συμβολική και πολιτική αξία των λεγόμενών του.
            Κύριε Υπουργέ, όταν μιλάτε για το Σύνταγμα λέγοντας «γραμμή Μαζινό», στην πραγματικότητα προαναγγέλλετε την κατάργηση του Συντάγματος. Όταν ευτελίζετε δημοκρατικές κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης και μιλάτε για αντιστροφή του μετεμφυλιακού κλίματος, στην πραγματικότητα προαναγγέλλετε την επιστροφή στο μετεμφυλιακό κλίμα για την Αριστερά που αντιδρά στην πολιτική σας και για όσους αντιστέκονται στην πολιτική σας.
(BS)
           
           
           
01PM
Και τέλος όταν επιτίθεστε με ρατσιστικές αναφορές στους δημόσιους υπαλλήλους στην ουσία δίνετε σήμα ότι εσείς είστε αυτός ο άνθρωπος που χρειάζονται τα νέα κέντρα εξουσίας που δεν θα διστάσει να κάνει τη δουλειά τους.
Διαπιστευτήρια δίνετε, κύριε Υπουργέ, σε ντόπια και ξένα κέντρα ότι εσείς είστε ο πρόθυμος, εσείς είστε ο κατάλληλος να προχωρήσετε σ’ αυτό το καταστροφικό έργο χωρίς να κρύβεστε, όπως κρύβεται σήμερα ο Πρωθυπουργός.
Μόνο που, κύριε Υπουργέ, λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο, διότι ξενοδόχος είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός θα κρίνει. Θα μας κρίνει όλους. Τα κέντρα εξουσίας χρειάζονται σήμερα σκληρούς πολιτικούς, που να λένε δήθεν αλήθειες, αλλά στην πραγματικότητα να είναι τόσο θρασείς, ώστε να μπορούν να επιχειρήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή καταστροφή με επιθετικό τρόπο χωρίς ντροπή. Αυτά τα κέντρα εξουσίας δεν θα έλεγα ότι είναι ντόπια και ξένα. Ξένα είναι, κυρίως. Τα ντόπια που ξέρουν την ελληνική πραγματικότητα φοβούνται την επόμενη μέρα.
Σας λέω λοιπόν, ότι δεν είναι ούτε η Τρόικα, ούτε τα μέσα της διαπλοκής, που έχουν την τιμή να σας φιλοξενούν 4-5 φορές την ημέρα, αυτοί που θα κρίνουν την πορεία του τόπου. Ο λαός θα κρίνει την πορεία του τόπου. Ο λαός θα μας κρίνει όλους και αυτή η κρίση θα έρθει πολύ σύντομα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, έχει το λόγο για τη δευτερολογία του.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, σε πολύ ήρεμο τόνο είπατε πάρα πολύ βαριές κουβέντες και για μένα προσωπικά και για τις απόψεις μου και για το χώρο που έχω την τιμή να ανήκω.
Θα σας απαντήσω μόνο με μια φράση. Εσείς προσωπικά και ο πολιτικός σας χώρος στις αγκυλώσεις της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, του διοικητικού, του δικαστικού και του κοινωνικού της συστήματος στηρίζετε και την ύπαρξή σας και τα επιχειρήματά σας. Εμείς έχουμε το χρέος, αναγνωρίζοντας λάθη, αναγνωρίζοντας προβλήματα, να κάνουμε υπέρβαση, να φύγουμε μπροστά, να ξεπεράσουμε ένα μεταπολιτευτικό πολύ αρνητικό δεδομένο για τη χώρα που την κρατάει πίσω.
Και πώς θα γίνει αυτό; Και κλείνω με αυτό τη σκέψη μου. Για μένα καίρια σημασία έχει μια πολιτική πρακτική επίλυσης προβλημάτων και διαρθρωτικών αλλαγών εδώ και τώρα, όσο μπορούμε πιο γρήγορα και σε ένα δεύτερο πολιτικό κοινωνικό και συμβολικό επίπεδο η ριζοσπαστική –επαναλαμβάνω- αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.
Σε ό,τι αφορά πρωτίστως τη διοίκηση και τη δικαιοσύνη, όποιος έχει συνείδηση του τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα, το πώς η χώρα διοικείται και λειτουργεί ξέρει καλά, κύριε Πρόεδρε, ότι σημασία δεν έχει στη χώρα αυτή να έχεις άποψη. Σημασία δεν έχει μόνο να έχεις ανθρώπους να μεταφράσουν την άποψή σου σε πράξη, αλλά σημασία έχει να ξέρεις να νικάς τη γραφειοκρατία όπου αυτή υπάρχει: και στη διοίκηση και στη δικαιοσύνη. Αν δεν έχεις αυτή την τρίτη δυνατότητα, και η άποψή σου και οι άνθρωποί σου θα πάνε χαμένοι. Χαμένοι οι άνθρωποί σου, χαμένες οι απόψεις σου.
Πάμε τώρα στα υπόλοιπα θέματα που έχετε θίξει. Η ερώτησή σας στο πλαίσιο του επιχειρήματός σας περί δήθεν ιδιωτικοποίησης –που προσπαθώ να καταρρίψω και νομίζω αποτελεσματικά το κάνω- έχει και το επιχείρημα ότι νοθεύουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με γιατρούς που έρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.
Κύριε Πρόεδρε, νομίζω καλά ξέρετε ότι στην Ελλάδα εκδηλώνεται ένα σύμπτωμα με τραγικούς όρους: ένα σύμπτωμα ανορθολογισμού και ανοησίας που βάση του έχει το πελατειακό σύστημα. Έχουμε μέσα στο ΕΣΥ και έξω απ’ αυτό –ελεύθερους γιατρούς δηλαδή, αλλά και μέσα στο ΕΣΥ- υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών απ’ ό,τι όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ και ταυτοχρόνως, κύριε Πρόεδρε, το τραγικό είναι ότι έχουμε υποτριπλάσιο αριθμό νοσηλευτών. Έχουμε ένα γιατρό για ένα κρεβάτι, όχι καν για ένα ασθενή, όταν οι άλλοι έχουν το μισό και λίγο παρακάτω. Και έχουμε ένα νοσηλευτή –επιτρέψτε μου σε θετική κατεύθυνση μια διόρθωση σε κάτι που είπατε- πολλές φορές για 30 ασθενείς.
Αντί αυτό το σύστημα εδώ να κάνει λόγο για πρόσληψη νοσηλευτών, όντας ένα σύστημα ιατροκεντρικό, συζητάει από το πρωί μέχρι το βράδυ για ελλείψεις σε γιατρούς.
(SX)



(1BS)
Και πολλές φορές συνεργάτες σας Βουλευτές πέφτουν σε αυτή την παγίδα.
Εγώ έχω ξεκαθαρίσει ότι όσο είμαι Υπουργός Υγείας, εάν η Κυβέρνηση στο πλαίσιο των αναγκών και των προβλημάτων που έχει η χώρα μπορέσει για το Υπουργείο μας να εξασφαλίσει μία θέση, αυτή θα είναι για νοσηλευτή και όχι για γιατρό.
Στους γιατρούς έχουμε το εξής φαινόμενο, κύριε Πρόεδρε, το οποίο είναι νομίζω πραγματικά χαρακτηριστικό: Υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών έξω και μέσα στο ΕΣΥ και ταυτοχρόνως ελλείψεις σε γιατρούς. Πώς συνέβη αυτό;
Συνέβη για δύο λόγους, κύριε Πρόεδρε. Έχουμε πελατειακή αναπαραγωγή του ιατρικού προσωπικού στις περιφέρειες εκείνες όπου είχε το νοσοκομείο και οι γιατροί του «μπάρμπα στην Κορώνη», που λέμε –με συγχωρείτε για την έκφραση- δυνατότητα ρουσφετιού, στο κέντρο δηλαδή. Έτσι το άλφα νοσοκομείο έπαιρνε γιατρούς. Και αυτές, όμως, οι προσλήψεις δεν γίνονταν με κριτήριο τι ανάγκες έχουν σε ειδικότητες, αλλά μέσω αναπαραγωγής υφισταμένων μονάδων στο σύστημα Υγείας. Οι αναισθησιολόγοι αναπαρήγοντο σε βάρος άλλων ειδικοτήτων που έλειπαν και λείπουν.
Με αυτού του ύφους την πρακτική αντιμετωπίζει το Υπουργείο Υγείας σήμερα υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών και ταυτόχρονα ελλείψεις.
Δεύτερον, κύριε Πρόεδρε, για να δείτε πώς δουλεύει το σύστημα πια έξω από το κράτος, αλλά με βάση τις καθυστερήσεις και τη διαφθορά του κράτους: Κάνουμε προκηρύξεις στη Ζάκυνθο, στα Χανιά, κάνουμε προκηρύξεις στο Μεσολόγγι, δηλαδή δίπλα στο Αγρίνιο και πολύ κοντά στην Πάτρα με τη γέφυρα πια και οι προκηρύξεις μένουν άγονες. Δεν καταθέτει υποψηφιότητα κανείς, ενώ μιλάμε για ανεργία στο χώρο των γιατρών.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι το επάγγελμα ευδοκιμεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, όχι κυρίως μέσω της λειτουργίας των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά μέσα από την απομύζηση του ΕΣΥ, το οποίο προστατεύεται και με έναν τρόπο που δεν βλέπει τις κακοδαιμονίες του που εμείς καλούμαστε να λύσουμε.
Τι είπαμε, λοιπόν, για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα; Απέδωσε 10ετίες τώρα η πολιτική των κινήτρων; Εγώ έχω συνάδελφο και προσωπικό φίλο το Δημήτρη Βαρβαρίγο, Βουλευτή Ζακύνθου, ο οποίος επανειλημμένα φέρνει το θέμα στη Βουλή για τις προκηρύξεις που γίνονται για πρόσληψη καρδιολόγου στο νησί του και ποτέ δεν πάει κανείς υποψήφιος. Και πώς θα του απαντήσω; Με κίνητρα; Αφού τα κίνητρα κανείς δεν τα σέβεται και δεν τα αξιοποιεί. Πρέπει κάτι να κάνουμε.
Είπαμε, λοιπόν, οι γιατροί που είναι διαπιστευμένοι στο Σύστημα, μέσα από τη σχέση τους με τον Ενιαίο Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας, να μπορούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου –σημειώστε πως ήθελα με απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου, αλλά πείστηκα εν μέρει από το επιχείρημα ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχει και ιατρικός υπεύθυνος και άρα είναι πιο αντικειμενική η κρίση του- να προσκαλούν ένα γιατρό που δουλεύει στον ΕΟΠΥ για μία ημέρα την εβδομάδα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να ολοκληρώσετε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Μου αντέταξαν το επιχείρημα: Και αυτό το γιατρό ποιος θα τον ελέγχει; Η απάντησή μου είναι, αυτοί που ελέγχουν και τους γιατρούς του ΕΣΥ. Δεν είναι καλός ο τρόπος ελέγχου των γιατρών του ΕΣΥ; Δεν θα ελέγχεται καλά και αυτός. Είναι καλός ο τρόπος ελέγχου των γιατρών του ΕΣΥ; Θα ελέγχεται καλά και αυτός. Γιατί αυτό να μην είναι πλεονέκτημα για το Σύστημα και να είναι ιδιωτικοποίηση;
Εμείς είμαστε οπαδοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η παράταξή μας, με τον αείμνηστο Γεννηματά, το εγκαθίδρυσε και οι Υπουργοί μας πάλεψαν –άλλος πολύ, άλλος λίγο- να κάνουν κάποιες αλλαγές.
Εκτιμώ και τη συμβολή και ορισμένων Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα αυτό. Παλεύουμε σήμερα να τους προσδώσουμε ευελιξία για να το κρατήσουμε στη ζωή, κύριε Πρόεδρε.
Και απέδειξε –και κλείνω εδώ- η ενσωμάτωση των θεραπευτικών μεθόδων του ΟΚΑΝΑ, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, ότι το ΕΣΥ έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Ανέλαβε μία δράση που αφορά επτά χιλιάδες ανθρώπους, χωρίς ούτε ένα άτομο επιπλέον προσωπικό και ούτε ένα άτομο που να προσλάβουμε ή ένα ευρώ να δώσουμε, και φέρνει σε πέρας την εξάντληση της λίστας της ντροπής των επτά ετών και τριών μηνών. Και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου δεσμεύομαι όποιος ζητά συμμετοχή στο πρόγραμμα, να μπαίνει το αργότερο μέσα σε δεκαπέντε μέρες αντί για επτά χρόνια που είναι σήμερα.
Ακούστε όμως: Μου λέτε: Γιατί να κλείσει το Κέντρο Παροχής Θεραπείας στο κέντρο του Πειραιά; Πάμε μία μέρα κι εκεί μαζί να δείτε τι υφίσταται όλος ο περιβάλλον χώρος; Πάμε να δείτε τι γίνεται με τις επιχειρήσεις που είναι εκεί, με τους δικηγόρους που είναι εκεί, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι εκεί;
(PS)
                                                               (SX)           
Πάμε να δούμε τι γίνεται με τους εμπόρους, τα μικρομάγαζα και τα μεγάλα μαγαζιά, με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;
Όταν επί είκοσι χρόνια αγκυλώσεων δεν εντάσσαμε τους ασθενείς στα νοσοκομεία, μαζεύονταν -και μαζεύονται- στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά οι άνθρωποι που ήθελαν να μπουν στα προγράμματα, δεν έβρισκαν θέση και ήταν και είναι η εύκολη λεία του οργανωμένου εγκλήματος, πρέπει να άρουμε τις προϋποθέσεις λειτουργίας του οργανωμένου εγκλήματος.  Θα προστατεύσουμε τα βαποράκια και τους εμπόρους των ναρκωτικών; Θα τους αφήσουμε τους ανθρώπους εκεί ακόμη; Όχι, κύριε Πρόεδρε.
Δεν λέω ότι το λέτε εσείς αυτό, αλλά λέω ότι η κατάσταση, όπως την υπερασπίζεστε, εκεί οδηγεί αντικειμενικά εάν δεν κλείσουν αυτές οι μονάδες, όχι για να πεταχτούν στο δρόμο οι άνθρωποι τους ή οι ασθενείς, αλλά για να μεταφερθούν και αυτοί στα νοσοκομεία. Ειδικά με τον Πειραιά στις 28, 29, 30 Σεπτεμβρίου θα μπουν πέντε νοσοκομεία στο Πρόγραμμα και έτσι στις 2 Οκτωβρίου εγώ προσωπικά θα το κλείσω αυτό το Κέντρο στο κέντρο του Πειραιά, που ταλαιπωρεί τόσες χιλιάδες ανθρώπους. Εγγυώμαι ότι θα γίνει αυτό. Δεσμεύομαι προσωπικά και εδώ θα είμαστε να το κάνουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης):   Ευχαριστούμε τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου